Știri 30 octombrie 2014
Acesta se numește ’’Farmecul chitarei în diferite genuri muzicale’’ și va fi susținut de solistul Florian Popa.
Evenimentul va avea loc astăzi de la orele 18 la Casa de Cultură din Constanța.
Concertul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, iar intrarea va fi liberă.
Anul 2016 a fost proclamat Anul omagial al educaţiei religioase şi Anul comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul.
Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în cadrul ședinței de lucru desfășurată zilele trecute la Reședința patriarhală.
De asemenea, liderii BOR au decis extinderea la nivel naţional a campaniei Patriarhiei Române Donează sânge! Salvează o viaţă!, care se va derula cu sprijinul Televiziunii Române şi al Ministerului Sănătăţii.
Guvernul a aprobat instalarea de fibră optică în 783 de localități.
Proiectul este finanțat în proporție de 75% din fonduri europene.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, este vorba “în general de localități care nu prezintă interes pentru operatorii consacrați de internet”.
Oficialul a precizat că vor beneficia de instalarea de fibră optică câteva sute de mii de locuințe și aproximativ 2.800 de operatori economici.
Proiectul va fi implementat până la sfârșitul lunii octombrie 2015.
Poșta Română a lansat propriul serviciu de brokeraj de asigurări.
Compania își propune să ajungă într-un an cel mai mare broker de asigurări din România, cu o reţea de peste 5000 de oficii în toată ţara.
Pe de altă parte, brokerii acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară că vrea să le impună condiţii mai dure şi să îi scoată astfel de pe piaţă.
Ei anunță că, din această cauză, poliţele s-ar putea scumpi.
În România va apărea meseria de specialist în domeniul securităţii cibernetice.
Potrivit consilierului de stat al prim-ministrului, Sorin Encuţescu, în prezent se lucrează la fişa postului, iar apoi urmează a fi introdusă în codul ocupaţional şi a i se stabili standarde salariale.
Acesta a arătat că în strategia industriei naţionale de securitate a fost introdusă o nouă componentă, cea a dezvoltării şi susţinerii operatorilor economici publici şi celor de stat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul securităţii cibernetice.
Un manual digital de educație ecologică va apărea în școlile din România.
Trei organizaţii de mediu au lansat un curs digital destinat educaţiei ecologice în şcoli, care îşi propune să crească interesul profesorilor pentru problemele de mediu şi să transforme elevii în cetăţeni activi şi responsabili.
Iniţial, manualul digital va fi promovat de 100 de profesori din București și din 5 județe: Brașov, Călărași, Maramureș, Mehedinți și Suceava.
Până la definitivarea unei versiuni finale, 30 de școli și 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului, care va putea fi ulterior îmbunătăţit.
Hrana zilnică a copiilor care frecventează creșa va fi mai bogată în nutrienți din aceasta iarnă.
Aceasta nu va mai conține cartofi, pâine albă sau legume la conservă.
De asemenea, din luna decembrie, copiii vor mânca de minim 3 ori pe săptămâna carne de curcan, carne de vițel sau ficăței. Pentru acest meniu, părinții vor plăti cu 6 lei mai mult față de suma pe care o achitau până în prezent.
Două mese principale și două gustări se vor încadra în suma de 12 lei.
Guvernul a crescut de 6 ori alocațiile pentru copiii aflați în plasamente familiale.
Până acum, pentru aceștia se aloca suma de 97 de lei, iar de la 1 noiembrie vor primi 600 de lei lunar pentru hrana zilnică, îmbrăcăminte, încălțăminte și alte cheltuieli.
În județul Constanța, de această majorare vor beneficia 1200 de copii aflați în asistență maternală.
Și pentru copiii din centrele de plasament de zi sau rezidențiale vor fi alocate sume duble, pentru hrană.
Opţiunea pentru transplant de organe după moarte poate fi înscrisă pe cardul naţional de sănătate din timpul vieţii.
Coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota a declarat că în ciuda acestui fapt, va fi consultată și familia decedatului.
Acesta a adăugat că dacă o persoană doreşte în mod expres ca opţiunea transplantului de organe să fie trecută pe cipul cardului naţional de sănătate din timpul vieţii, o poate face.
Victor Zota a spus că sunt multe motive pentru care o persoană se poate răzgândi în privinţa donării organelor după moarte şi este dificil să se şteargă de pe cip această opţiune.
Europa ar putea fi alimentată din anul 2018, cu energie electrică produsă în deşertul Sahara.
Este vorba despre un proiect prin care se încearcă reducerea utilizării combustibililor fosili.
Mai multe companii din domeniul energetic au început să construiască în deşertul tunisian zone întinse acoperite cu panouri solare, capabile să genereze de două ori mai multă electricitate decât o centrală nucleară medie.
Potrivit Institutului Comisiei Europene pentru Energie, doar 0,3 la sută din energia solară din deşertul saharian ar putea asigura electricitatea de care are nevoie Europa.