Știri 7 noiembrie 2014
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 16, slujba Vecerniei la Biserica Sfinţii Îngeri, situată în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Mâine, de la ora 18.30, Ierarhul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei la Mănăstirea Strunga.
Apoi, de la ora 23.30, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Biserica Sf. Nectarie din Constanța, zona Medeea, cu prilejul hramului.
Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie se vor putea închina moaștelor Sfântului Nectarie (aduse de la biserica „Sf. Nectarie” din Iași) și Sfântului Vasile cel Mare (aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei).
Sfintele odoare vor rămâne la acest lăcaș de cult până pe data de 24 noiembrie.
Biserica Ortodoxă va cinsti marți, 11 noiembrie, pe Sf. Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, biserica Sf. Mina din Parcul Tăbăcărie va organiza o serie de evenimente religioase.
Astfel, mâine, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, de la ora 8.45, vor fi aduse moaștele Sfântului Stelian, Ocrotitorul Copiilor, apoi de la ora 9, va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Tot mâine, de la ora 16, va avea loc slujba Vecerniei, iar duminică de la ora 9, va fi oficiată Sf. Liturghie.
Luni dimineață, la ora 10, vor sosi moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul din Eghina și va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu.
Apoi, de la ora 16, va fi oficiată Vecernia de hram.
Marți, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sf. Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Farmaciile sunt obligate să aducă în 24 de ore medicamentele compensate care lipsesc.
Acestea au obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice.
În caz contrar, farmaciile riscă să rămână fără contractul cu casa de asigurări de sănătate.
Ministrul Sănătăţii a precizat că în niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump.
De asemenea, producătorii spun că medicamentele pentru afecţiuni precum cele cardiace, reumatice, respiratorii, dar şi antibioticele ieftine, ar putea dispărea din farmacii din cauza taxelor prea mari.
Prețul gigacaloriei va scădea cu 13,5% pentru toți constănțenii, indiferent de venit.
Anunțul a fost făcut ieri de primarul Radu Mazăre.
Edilul a spus că acest lucru este posibil pentru că Guvernul României a alocat 19 milioane de lei pentru municipalitate.
Preţurile la tutun şi alcool vor scădea anul viitor în timp ce benzina se va scumpi.
Anunțul a fost făcut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a anunțat că ieftinirea tutunului si băuturilor alcoolice va fi de aproximativ 0,1% anul viitor iar benzina se va scumpi cu 0,3%.
Pe de altă parte, Mugur Isărescu a precizat că nu are indicaţii de la Ministerul Finanţelor Publice cu privire la construcţia bugetară sau alte măsuri fiscale.
Valoarea vitezei de download sau restricţiile aplicaţiilor vor fi menționate pe site-urile operatorilor.
Potrivit unui proiect, operatorii telecom ar putea fi obligaţi să suplimenteze sau să detalieze anumite informaţii din oferte astfel încât clienţii finali să poată face alegeri informate, adaptate nevoilor reale de comunicare.
La începutul acestui an, în România existau peste 4 milioane de abonaţi la telefonie fixă, iar aproape 23 de milioane de cartele SIM de telefonie mobilă active.
De asemenea, 46% din gospodării aveau o conexiune la internet fix de bandă largă, iar peste 85% dintre acestea dețineau un abonament la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.
Elevii claselor a 3-a și a 4-a vor putea învăța, de anul școlar viitor, de pe manuale digitale.
Declarația aparține ministrului Educației, Remus Pricopie, care a anunțat că vrea să extindă programul de digitalizare.
Ministrul a susținut că introducerea manualelor digitale era necesară și va duce la eliminarea greșelilor care au apărut în manualele tradiționale.
De asemenea, Remus Pricopie a anunțat că își dorește ca profesorii să fie incluși în programe de perfecționare pentru a ști cum să utilizeze aceste manuale.
Mai multe zone din Constanța nu vor avea nici astăzi apă caldă și căldură.
Pentru remedierea unor defecţiuni ce au apărut pe instalaţia de termoficare, CET Palas întrerupe alimentarea cu agent termic pentru următoarele zone: Dacia, Şcoala nr. 12, Trocadero, strada Nicolae Iorga, strada Mihai Viteazu, Capitol, Eden, KM 4-5 și Faleză Nord.
RADET Constanţa nu a menționat însă intervalul orar, dar a dat asigurări că echipele de lucru acţionează în vederea remedierii avariilor menţionate şi a reluării furnizării încălzirii cât mai rapid cu putinţă.
Toţi studenţii de la buget vor beneficia de reducerea la transportul local în comun cu 50%.
Anunțul vine din partea ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.
Totodată, ministrul a propus implementarea unui proiect de tip POSDRU prin intermediul căruia să fie sprijiniţi studenţii care provin din familii vulnerabile din punct de vedere social.
36% din preţul facturii la energie electrică îl reprezintă taxele și accizele.
De asemenea, potrivit preşedintelui Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, energia regenerabilă reprezintă 4%.
În acelaşi timp, demnitarul a susţinut că, deşi în ultimii şase ani s-a înregistrat o scădere importantă la preţul de producţie a energiei electrice, aceasta nu a fost resimţită nici de consumatori şi nici de producători.
Dietele bogate în grăsimi, zahăr şi sare provoacă modificări genetice ireversibile.
Potrivit unui studiu, distrugerile provocate de alimentaţia nesănătoasă pot dura toată viaţa, chiar şi după adoptarea, la un moment dat, a unei diete sănătoase.
Testele efectuate asupra şoarecilor au arătat că animalele hrănite cu alimente nesănătoase au continuat să fie predispuse la o rigidizare a arterelor chiar şi după administrarea unui tratament.
Banii pentru materialele didactice pentru profesori ajung către inspectoratele școlare județene în cursul zilei de astăzi.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că este conștient că acești bani nu sunt suficienți decât pentru maxim două luni.
Nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri sau conferinţe.