Știri 25 noiembrie 2014
Aceasta s-a născut în anul 294 într-o familie nobilă unde a primit o educaţie aleasă.
S-a convertit la creştinism, motiv pentru care a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian.
Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine împotriva filosofiei păgâne greceşti și a reuşit să convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului.
Pentru aceasta, a fost chinuită cu cruzime şi, în cele din urmă, a fost condamnată la tăierea capului.
Sfintele sale moaşte se află în mânăstirea închinată ei, de pe Muntele Sinai, din Egipt.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie la biserica „Sf. Mare Muceniţa Ecaterina” din cartierul constănţean Tomis Plus-Boreal.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 16, slujba Vecerniei la Biserica Sf. Stelian din localitatea Săcele din jud. Constanța.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Stelian aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Educaţia în domeniul noilor tehnologii trebuie să fie o prioritate pentru Biserică.
Potrivit unui mesaj comun al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene și al Conferinței Bisericilor Europene, creștinii europeni trebuie să-și concentreze educația lor asupra noilor tehnologii.
Aceasta este o oportunitate uriașă de creare și de satisfacere a comunității, dar și de marturisire a vieții în Iisus Hristos”.
Mesajul a fost adoptat în urma reuniunii anuale a Comitetului mixt a Bisericilor Europene, organizată în perioada 17-19 noiembrie, la Hanovra, pe tema “Propovăduirea Evangheliei în Europa, în ziua de astăzi”.
Astăzi are loc lansarea primei reţele informaţionale ortodoxe din România.
Totodată se lansează o carte cu tema dezvoltării noilor tehnologii și adaptării la acestea în cadrul Bisericii Ortodoxe, în Episcopia Sloboziei și Călăraşilor, cu binecuvântarea și sub conducerea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincentiu.
Ambele lansări reprezintă o premieră în spaţiul bisericesc european și nu numai.
Astăzi este Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
În anul 1999, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 25 noiembrie ca zi a luptei împotriva violenţei asupra femeilor.
Zilnic, în întreaga lume, femeia este victimă a violenţei atât fizice cât şi psihice sub diferite forme de la agresiune verbală şi violenţă domestică şi până la mutilare şi tortură.
Cu această ocazie, la nivel mondial sunt organizate manifestări pentru prevenirea şi stoparea acestui fenomen.
Gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 ianuarie.
Anunțul a fost făcut de de Președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.
Potrivit acestuia, gazele s-ar putea scumpi cu 35% prin liberalizarea prețurilor, pentru consumatorii industriali, printre care se numără însă și furnizorii de apă caldă și căldură.
În replică, Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a anunțat că prețurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie.
Șeful ANRE, Niculae Havrileț, a precizat că va fi elaborată o Ordonanță de Urgență prin care prețurile pentru consumatorii industriali și cei casnici să fie aduse la același nivel.
Elevii din Finlanda nu vor mai învăţa să scrie de mână.
În opinia specialiștilor finlandezi, tastarea literelor și a cifrelor la calculator este mult mai relevantă pentru viața de zi cu zi.
Mulți au fost de acord cu această măsură, în special utilizatorii rețelelor de socializare, care consideră că scrisul de mână ar fi o abilitate complet inutilă.
Pe de altă parte, profesorii spun că scrisul de mână îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilități motorii fine și să își antreneze funcționarea creierului.
Măsura se va aplica din toamna lui 2016.
Bogdan Aurescu este noul Ministru al Afacerilor Externe.
Premierul Victor Ponta a renunţat la nominalizarea lui Mihnea Motoc, pe care l-a propus iniţial pentru acest portofoliu, rămas vacant după demisiile lui Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu. Cei doi au renunţat la funcţii pe fondul scandalului generat de problemele organizatorice de la cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul de numire a lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe.
Angajatorii vor putea acorda salariaţilor tichetele de masă şi în format electronic.
Acestea vor fi oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenţi cu valoarea nominală a acestora.
Numărul tichetelor primite lunar nu poate depăşi numărul zilelor lucrătoare.
Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern.
Astfel, angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanţii sindicatelor clauze cu privire la acordarea tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora.
Cazurile de diabet sunt în creștere în România.
Printre problemele majore ale sistemului românesc de îngrijire în diabetul zaharat se numără lipsa specialiştilor, numărul mic al dispozitivelor pentru managementul diabetului, educaţia deficitară a pacienților şi accesul precar la terapii moderne.
Este principala cauză de orbire, de insuficienţă renală, atac vascular cerebral sau infarct de miocard acut.
Aceste complicaţii provoacă anual milioane de decese.
Potrivit Indexului European de Diabet, România ocupă locul 27 din 30 de ţări europene, la capitolele prevenţie şi tratament.