Știri 29 noiembrie 2014
Acesta este originar din Betsaida şi totodată este fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi este primul care îl urmează pe Hristos, deoarece aude pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus ca Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei îl aduce la apostolie şi pe fratele său, Petru, amândoi renunţă la ocupaţia de pescari şi devin ucenici ai Domnului.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei propovăduieşte Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt îi va conferi şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 700 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica.
cu prilejul acestei sărbători, IPS Teodosie, Arhiepicopul Tomisului va oficia sf. liturghie de la ora 9, la Mănăstirea Peștera Sf. Andrei, împreună cu un sobor de 12 episcopi din mai multe țări.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.
Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un concert tradițional, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei.
Evenimentul se va desfășura mâine, de ora 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Concertul va fi susținut de coralele Armonia și Teodoxa ale Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul Bizantin Sf. Vasile cel Mare, Corala Mihail Vulpescu a Protoieriei Călărași, corul de copii Bell Canto al școlii nr.39 din Constanța, corul de copii al Centrului Cultural Theodor Burada Constanța, precum și de corul Școlii generale nr. 1 din Eforie Nord.
Intrarea va fi liberă.