Știri 4 decembrie 2014
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi mâine slujba vecerniei și litiei de la ora 17, la Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Coiciu.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Pantelimon aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Sâmbătă, ierarhul nostru înconjurat de un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sfântul Nicolae din comuna 23 august, cu prilejul hramului.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română va cinsti pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeș.
Astfel, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 8.45 la biserica Sfânta Filofteia de pe Șoseaua Mangaliei, din zona Billa.
Profesorii universitari vor putea fi şefi de secţie în spitalele publice.
Așa prevede o nouă lege cu privire la reforma din domeniul sanitar.
Potrivit acesteia, profesorii universitari pot ocupa funcţii de şef de secţie până la vârsta de 70 de ani, cu aprobarea managerului şi cu avizul consiliului de administraţie al spitalului.
România susţine coaliţia internaţională împotriva grupării teroriste Statul Islamic.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu a precizat ieri, la Bruxelles că sprijinul este unul umanitar şi logistic, nu şi militar. Acesta a mai apreciat că se pot obţine progrese reale în lupta împotriva jihadiştilor prin participarea tuturor grupurilor etnico-religioase la viaţa politică şi socială şi prin eliminarea oricăror forme de discriminare şi marginalizare.
Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate pot fi cercetaţi penal pentru luare de mită.
Instanţa Supremă a decis ieri, că doctorii care au contract de muncă în spitalele de stat sunt funcţionari publici şi astfel pot fi judecaţi pentru infracţiuni de corupţie.
La începutul acestui an, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Sănătăţii, astfel încât medicii au fost excluşi din categoria funcţionarilor publici şi nu puteau fi trimişi în judecată pentru luare de mită.
Consiliul Județean Constanța a aprobat noile tarife pentru deszăpezire.
Astfel, Regia Județeană de Drumuri și Poduri va fi plătită doar în cazul intervențiilor.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa.
Administraţia judeţeană a anunţat că utilajele şi drumarii sunt pregătiți pentru orice intervenţie.
Totodată, consilierii judeţeni au împărţit aproape 3 milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare locală din judeţ.
Limitarea încasărilor și plăților în numerar între operatorii economici a fost extinsă.
Senatul a adoptat proiectul de lege.
Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finanțe, proiectul de lege are ca obiect de reglementare dezvoltarea instrumentelor de verificare a realității operațiunilor economice, urmărirea fluxurilor bănești, precum și întărirea disciplinei financiare, prin extinderea limitării încasărilor și plăților în numerar între operatorii economici.
Astfel, vor fi interzise încasările fragmentate de la o persoană pentru operațiunile de încasări în numerar, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.
Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană a crescut.
Aceasta este în medie este de 79 de ani, dar în România aceasta nu trece de 75 de ani, la fel ca in Bulgaria, Letonia şi Lituania, după cum anunţă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
În clasament conduc spaniolii, italienii şi francezii cu cele mai ridicate rate ale speranţei de viaţă, de peste 82 de ani.
Pe de altă parte, femeile din Uniunea Europeană trăiesc mai mult, anume 82 de ani, comparativ cu cei 76 de ani ai bărbaţilor.
Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, în timp ce mortalitatea cauzată de cancer a rămas la acelaşi nivel sau a crescut în ţările baltice şi în Bulgaria, România, Croaţia şi Macedonia.
Prețul la energia termică nu va crește de anul viitor.
Anunțul a fost făcut de Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a subliniat că nu a existat niciodată acest risc. ANRE a publicat în Monitorul Oficial din 4 noiembrie, prețurile la energia termică valabile pentru 2015, conform metodologiei în vigoare, care ține cont de prețurile la combustibili din 2013 și 2014.
Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege cu privire la profesia de bonă.
Astfel, poate exercita profesia de bona orice persoana care are dreptul de a munci în România și care deține o calificare recunoscută în acest sens.
În plus, trebuie să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic, să nu aibă antecedente penale și să nu locuiască împreună cu persoane care au probleme cu legea.
În textul de lege sunt menționate și atribuțiile unei bone: îngrijirea și supravegherea copilului, hrănirea acestuia, dar și acordarea primului ajutor in caz de îmbolnăvire sau accidentare.
Noul Mers al Trenurilor va intra în vigoare din 14 decembrie.
Acesta prevede mai multe trenuri Regio, curse spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane de schi, precum şi durate reduse, de aproximativ două ore, pe ruta Bucureşti Nord-Constanţa.
CFR Călători va asigura, şi anul viitor, serviciul public de navetă între marile oraşe şi localităţile din proximitatea acestora.