Știri 15 decembrie 2014
Afirmația aparține Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu Preşedintele Direcţiei pentru Probleme Religioase în Turcia.
Patriarhul este de părere că valorile religioase au ieşit, aproape, din spațiul public și sunt votate legi care vin în conflict cu Poruncile lui Dumnezeu, împotriva moralității tradiționale”.
Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat îngrijorarea profundă în ceea ce privește creștinofobia, răspândită în Orientul Mijlociu.
Potrivit Patriarhului, problema creștinofobiei este relevantă și pentru țările din Occident.
Amenzile de circulație vor crește de la 1 ianuarie.
Fiecare punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, care urmează a fi mărit, din ianuarie, de la 900 la 975 lei.
Prin urmare, punctul-amendă va creşte, la rândul lui, de la 90 la 97,5 lei.
Astfel, din prima zi a anului 2015, cea mai mică amendă pe care şoferii o vor lua se încadrează între 195 şi 293 lei.
Totodată, cea mai mare amendă pe care o pot încasa conducătorii auto va fi situată între 877.5 şi 1.950 lei.
Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită.
Potrivit unui studiu, puțin peste un sfert dintre persoanele tinere consideră că direcția este bună, în timp ce 9% nu au răspuns la această întrebare.
În percepția tinerilor, principalele trei probleme cu care se confruntă țara în acest moment sunt corupția, sărăcia și locurile de muncă.
Potrivit studiului, jumătate dintre tinerii de peste 18 ani din România locuiesc cu părinții, iar explicația este lipsa oportunităților economice sau sociale pentru aceștia.
Persoanele care deţin în proprietate clădiri executate fără autorizaţie de construire au obligaţia legală de a le declara la SPIT.
Contribuabilii aflaţi în această situaţie au obligaţia de a completa o Declaraţie Fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri.
De asemenea, ei vor anexa orice document pe care îl deţin din care reiese anul executării construcţiei, suprafaţa, materialul din care este construită.
Ingredientele cu potenţial alergen vor fi precizate clar şi în meniurile restaurantelor.
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cei care nu vor respecta această decizie, vor primi amenzi.
Lista conține 14 produse cu potențial alergen: lapte și derivate din lapte, ouă, guten, soia, pește, nuci, muștar, țelină, moluște, sulf, curstacee și derivate din crustacee.
De asemenea, trebuie obligatoriu indicată în meniu țara de origine sau locul de proveniență pentru carnea de porc, de oaie, de capră și de pasăre, miere, fructe, legume și pește.
Guvernul va elimina mierea din grădiniţe şi şcoli pentru preşcolari şi elevii claselor I-IV pentru tot anul 2015.
Măsura este luată datorită necesităţii unor economii la buget.
Legea stabileşte că pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal de 4 ore, precum şi pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat este acordată gratuit miere de albine, în limita unei cantităţi de 60 g/copil/săptămână.
UE cere TVA la vânzările online.
Vânzările online din statele membre UE ar putea înregistra un declin de la 1 ianuarie 2015, moment în care va intra în vigoare și TVA aplicat serviciilor comercializate prin intermediul internetului.
Măsura a fost gândită ca o cale de a alimenta bugetele statelor membre.
Estimările iniţiale arată că miliarde de euro se pierd anual prin netaxarea acestor servicii.
România și-a redus, în ultimii 20 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% pe cap de locuitor.
Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Mediului, Attila Korodi care a adăugat că până în anul 2030, în economia națională ar urma să intre 4,5 miliarde de euro prin intermediul sectorului energiei eoliene.
Acest succes s-a putut atinge cu eforturi importante și costuri semnificative pentru populație, însă înseamnă și crearea de locuri de muncă și introducerea de noi tehnologii în economie.
Noul Mers al Trenurilor a intrat de ieri în vigoare.
Cu acest prilej, CFR Călători acordă reduceri tarifare la unele trenuri.
Reducerile se aplică la achiziționarea biletelor cu preț întreg (adult și copil) pentru clasa I și clasa a II-a, fără obligativitatea rezervării locului.
Cu aceste trenuri vor putea călători și pasagerii cu abonamente de călătorie valabile la tren Regio.
Căile ferate bulgare au introdus de astăzi două trenuri pe ruta Sofia – Budapesta, prin România.
Trenul va intra pe teritoriul românesc traversând podul Vidin-Calafat şi va trece prin Craiova, Timişoara şi Arad pentru a ieşi din ţara noastră pe la vama Curtici.
În luna mai a acestui an primul tren de călători a traversat podul Calafat-Vidin.
Podul a fost inaugurat în iunie anul trecut, dar până în luna mai a acestui an a fost folosit doar pentru transportul rutier.