Știri 19 decembrie 2014
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul Tomisului va rosti un cuvânt de învățătură.
Copiii nevoiași vor primi săptămâna viitoare daruri din partea parohiilor Arhiepiscopiei Tomisului.
Astfel, reprezentanţii parohiei „Buna Vestire” din Constanţa au pregătit 50 de cadouri copiilor de la Centrul Fair Play şi celor proveniţi din familii defavorizate.
Darurile vor fi împărţite luni de la ora 11.00, de către IPS Teodosie, care-i va şi binecuvânta.
Marţi, de la ora 10.30, cele 30 de persoane cu dizabilităţi, membre ale Asociaţiei „Carmen Sylva” vor primi pachete cu toate alimentele necesare pentru masa festivă de Crăciun, iar la eveniment va participa şi ierarhul Tomisului.
Tot marţi, la Medgidia, corul mixt „Buna Vestire”, al Protoieriei Medgidia va merge şi va colinda 30 de familii asistate social şi le vor împărţi cadouri.
Miercuri de la ora 10, parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Medgidia va aduce daruri pentru 25 de copii, proveniţi din familii defavorizate.
La ora 17.00, la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa vor fi împărțite pachete pentru copiii din această parohie.
De asemenea, în ziua de Crăciun, după Sfânta Liturghie, 40 de copii săraci din satul Mioriţa vor primi jucării şi dulciuri.
Obezitatea severă poate fi considerată drept handicap la locul de muncă.
Decizia a fost luată ieri de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Obezitatea poate fi invocată în cazul unui tratament considerat discriminator.
Curtea a fost sesizată de justiția daneză în cazul unui asistent maternal care a fost concediat pentru că a fost considerat obez, cu o greutate de peste 160 kg.
Instituția mai subliniază că dreptul european nu include o interdicție cu privire la discriminarea în domeniul ocupării forței de muncă și al muncii pe baza obezității ca atare.
Abonamentele gratuite pentru transport în comun, pentru pensionari, vor fi distribuite luna aceasta, odată cu pachetele cu alimente de la Primăria Constanţa.
Pentru a veni în sprijinul pensionarilor cu pensii până în 1.000 de lei şi a persoanelor cu vârsta peste 60 de ani care nu realizează venituri, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa va distribui tichetele de abonamente gratuite, şi la punctele de distribuire a ajutoarelor pentru bătrâni, în zilele de sâmbătă, 20 decembrie, duminică, 21 decembrie, luni şi marţi, 22 şi 23 decembrie, între orele 8,00 şi 15,00.
Beneficiarii trebuie să se prezinte cu buletinul de identitate şi taloanele de pensie pentru lunile noiembrie şi decembrie 2014.
Populaţia României s-a micşorat drastic în ultimii ani.
În prezent aceasta numără 19.947.000 de persoane.
Potrivit Institutului Național de Statistică, adevărata problemă este scăderea natalităţii.
Există judeţe în care sunt cu un sfert mai puţini locuitori decât acum zece ani.
Şi la Constanţa, situaţia este destul de gravă.
În numai zece ani, de la recensământul din 2002 până la cel din 2012, numărul locuitorilor din întreg judeţul este cu peste zece procente mai mic.
Testarea auzului se va face de anul viitor pentru toți nou-născuții.
Anunțul a fost făcut ieri de Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a adăugat că toate cele 150 de maternități din țară vor fi dotate cu aparatură de specialitate, din fonduri europene.
În prezent, testarea pentru depistarea surdității la nou-născuți se face în 17 maternități din țară.
Tratamentul pentru deficiența de auz este asigurat, de asemenea, în cadrul programelor derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Patriarhia Română cere Consiliului Consultativ al Cultelor o întrunire pentru susţinerea statutului actual al orei de religie, în învăţământul de stat.
Biserica ortodoxă dorește înfiinţarea Asociaţiei de Părinţi pentru ora de Religie, cu filiale la nivel local.
În Europa există ţări unde religia este obligatorie, precum Grecia şi Rusia.
În Suedia, elevii învaţă despre religiile lumii, iar în Slovenia şi Letonia este materie opţională.
În Franţa, predarea religiei în şcoli este complet interzisă.
Până la modificarea Legii Educaţiei, statutul orei de Religie în România rămâne neschimbat.
Ministerul Educației a stabilit calendarul și metodologia de organizare și desfășurare a Evaluărilor Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a pentru anul școlar 2014 – 2015.
Conform calendarului, aceste evaluări se vor desfăşura în perioada 18 mai – 3 iunie.
Testele vor fi evaluate în cadrul unităților școlare de cadrele didactice care predau în respectivele școli și nu se înregistrează în catalogul clasei.
Românii ocupă penultimul loc într-un top al educaţiei.
Potrivit datelor Eurostat, românii sunt aproape ultimii cetățeni din Europa în privinţa ponderii locuitorilor care învaţă pe tot parcursul vieţii și sunt devansaţi doar de Bulgaria.
Ungaria are cu un procent mai mult iar Polonia, dublu decât România.
În prezent, numai un român din 50 participă la cursuri de calificare sau de dezvoltare personală în mod constant de-a lungul vieţii.
În Danemarca, unul din trei vârstnici este implicat în programe de învăţare iar media europeană este de 10%.
Un număr de 18 noi puncte fixe de control al valabilității rovinietei au fost puse în funcțiune de ieri pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi din România.
Anunțul a fost făcut de CNADNR.
Prin intermediul noilor puncte de control vor fi înregistrate vehiculele care circulă fără achitarea corespunzătoare a tarifului de utilizare, conform prevederilor legale.
Potrivit CNADNR, în anul 2015 vor fi puse în funcțiune alte 23 puncte de control al valabilității rovinietei.