Știri 22 decembrie 2014
Acesta s-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sf. Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri, în Ajunul Crăciunului, de la ora 8, sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
De asemenea, joi, de sărbătoarea Nașterii Domnului, Ierarhul nostru va săvârși, tot de la ora 8 sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Astăzi se împlinesc 25 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.
Copiii nevoiași vor primi săptămâna aceasta daruri din partea parohiilor Arhiepiscopiei Tomisului.
Astfel, reprezentanţii parohiei „Buna Vestire” din Constanţa au pregătit 50 de cadouri copiilor de la Centrul Fair Play şi celor proveniţi din familii defavorizate.
Darurile vor fi împărţite astăzi de la ora 11.00, de către IPS Teodosie, care-i va şi binecuvânta.
Mâine, de la ora 10.30, cele 30 de persoane cu dizabilităţi, membre ale Asociaţiei „Carmen Sylva” vor primi pachete cu toate alimentele necesare pentru masa festivă de Crăciun, iar la eveniment va participa şi ierarhul Tomisului.
Tot mâine, la Medgidia, corul mixt „Buna Vestire”, al Protoieriei Medgidia va merge şi va colinda 30 de familii asistate social şi le vor împărţi cadouri.
Miercuri de la ora 10, parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Medgidia va aduce daruri pentru 25 de copii, proveniţi din familii defavorizate.
La ora 17.00, la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa vor fi împărțite pachete pentru copiii din această parohie.
De asemenea, în ziua de Crăciun, după Sfânta Liturghie, 40 de copii săraci din satul Mioriţa vor primi jucării şi dulciuri.
Noaptea trecută a avut loc solstiţiul de iarnă.
Astfel, această noapte a avut 15 ore şi 10 minute, iar ziua de astăzi este cea mai scurtă din an şi are 8 ore şi 50 minute.
Până pe 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.
La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele luminează mai mult emisfera sudică a Pământului.
Prețul mediu al energiei electrice pentru clienții casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie va crește de la 1 ianuarie cu 0,26%.
Explicația ANRE pentru această majorare este creșterea valorii componentelor de preț ale tarifelor reglementate și reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică. România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațională să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.
Casieriile Enel și RAJA din judeţul Constanța vor fi închise în zilele de 25, 26 decembrie 2013, respectiv 1 şi 2 ianuarie 2014.
În celelalte zile, Punctele Enel vor funcţiona după programul obişnuit, astfel: 23, 24, 29, 30 şi 31 decembrie 2013, respectiv 5 ianuarie 2014, programul de funcţionare este de la ora 8.00 la ora 16.00.
Un medicament împotriva obezităţii, produs în Statele Unite, a primit recomandare pozitivă pentru autorizarea de comercializare în Europa.
Mysimba este o combinaţie de două substanţe active, una utilizată în tratarea dependenţei de alcool şi opiacee şi cealaltă, prescrisă ca antidepresiv şi pentru renunţarea la fumat.
Agenţia americană pentru medicamente a aprobat utilizarea medicamentului contra obezităţii în luna septembrie.
Pacienţii care vor primi tratament cu Mysimba vor fi consultaţi din nou de medicii lor, după o perioadă de 16 săptămâni, când tratamentul va fi oprit, dacă nu au pierdut cel puţin 5% din greutatea iniţială.
Bugetul pe 2015 a fost adoptat de Parlament.
Din cei 436 de parlamentari prezenţi în plenul reunit al camerelor, 339 dintre ei au votat “pentru”.
Potrivit Ministrului Muncii, Rovana Plumb, bugetul este mai mare cu 5,08 procente față de cel de anul trecut și asigură o creștere a pensiilor și o scădere a numărului de șomeri cu 20.000.
Mai mult, ministrul Muncii speră la o creștere economică în 2015.
Calculatoarele ar putea să ne fie accesate şi fără mandat.
O lege în acest sens a trecut, tacit, de Camera Deputaţilor, iar vineri a fost adoptată de Senat.
Legea prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, iar coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem va fi făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS și CSAT.
Legea permite acces inopinat în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private, chiar şi fără decizia unui judecător.
Până în anul 2035, peste 590 de milioane de oameni vor avea diabet la nivel mondial.
Potrivit reprezentanţilor Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Constanța, la fiecare trei secunde o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat, iar la fiecare şase secunde cineva îşi pierde viaţa din cauza acestei afecţiuni.
Diabetul zaharat se numără printre principalele cauze de deces la nivel mondial, și este răspunzător anual de moartea a peste cinci milioane de persoane.