Știri 2 ianuarie 2015
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 6:00 la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De la ora 8, Ierarhul Tomisului va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată în 130 de mii de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.
Marți, în ziua Botezului Domnului, de la ora 8:45, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală iar după slujbă, la ora 11:45, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei.
Conform tradiţiei, după slujbă ierarhul nostru va arunca în apă mării cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi.
Anul acesta va fi un an bogat în semnificații spirituale și culturale pentru Patriarhia Română.
Astfel, în luna aprilie se vor împlini 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, iar în luna octombrie se vor împlini 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
Totodată, anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
Prețul energiei electrice a crescut de ieri.
Acesta s-a majorat cu 0,26% pentru consumatorii casnici.
Anul 2015 a adus şi un impozit redus aplicat companiilor pentru construcţiile speciale.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va reduce de luna aceasta mai multe taxe şi cote aplicate pieţei de capital şi fondurilor de pensii, inclusiv cele pentru ofertele publice de vânzare şi cumpărare.
Tot de ieri a intrat în vigoare şi noua lege a contabilităţii.
În noul sistem îşi va găsi locul reducerea TVA la 9% pentru serviciile din turism, care includ minimum cazare.
Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015.
Așa prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.
Data de 1 februarie este, de altfel, cea menţionată în mai multe rânduri de autorităţi ca fiind cea mai probabilă pentru introducerea acestei obligativităţi.
De ieri, toate flota auto a Companiei Naţionale Poşta Română beneficiază de echipamente de monitorizare GPS.
Aproape 800 de maşini au fost echipate cu astfel de module, în urma unei investiţii de aproximativ 400.000 de euro.
Cu ajutorul modulului GPS se vor colecta date cu privire la poziţia şi viteza autovehiculului, dar şi parametrii de funcţionare, aşa cum sunt monitorizaţi pe computerul de bord.
Din totalul mașinilor, 390 de autoutilitare destinate transportului de valori vor fi dotate cu butoane de panică şi vor fi dispecerizate printr-un serviciu special autorizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Utilizatorii cu dizabilităţi de vedere, auditive sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie şi internet în funcţie de necesităţile lor specifice.
Așa arată un proiect de decizie al autorităţii de reglementare în comunicaţii.
Acest lucru este necesar, deoarece utilizatorii de telefonie mobilă cu dizabilități auditive sau de vorbire folosesc în special SMS-uri și internet pe mobil.
Conform proiectului, furnizorii vor pune la dispoziția utilizatorilor cu dizabilități pachete de servicii mobile care să includă cel puțin SMS-uri nelimitate în rețea și 150 de SMS-uri naționale la un tarif de maximum 4 euro/lună.
Reţelele de comunicaţii electronice şi infrastructura asociată vor putea fi amplasate şi pe stâlpi, în intravilan şi extravilan.
Guvernul a aprobat pentru aceasta o excepţie de la normele legale cu privire la calitatea spaţiului public, protecţia mediului, sănătatea şi siguranţa locuitorilor.
Astfel, prin excepţie de la această regulă, reţelele de comunicaţii electronice şi infrastructura asociată acestora să poată fi amplasate şi în varianta supraterană, adică pe stâlpi, în intravilanul şi extravilanul comunelor, satelor şi localităţilor aparţinătoare oraşelor şi municipiilor.
Toate gropile de gunoi din județul Constanța trebuie să fie desfințate.
După aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a fost obligată să desființeze vechile depozite de gunoi, un important factor de poluare a mediului.
Consiliul Judeţean Constanţa a realizat un plan, prin care cele mai mari gropi de gunoi din județ, din Medgidia, Hârșova, Cernavodă, Techirghiol și Murfatlar, să fie închise.
La Medgidia, lucrările au început în urmă cu două săptămâni și constau în tasarea deșeurilor existente, eliminarea gazelor acumulate în aceste depozite, turnarea unui strat de pământ galben și unui alt strat de pământ fertil.
Importurile de gaze naturale vor crește anul viitor cu 43% față de anul trecut.
Conform Prognozei echilibrului energetic, publicată de Comisia Națională de Prognoză, importurile vor crește la 500.000 tone echivalent petrol, după o scădere de 70,3% anul trecut.
Pentru 2016, se estimează o creștere a importurilor de gaze cu 20% și a producției cu 0,6%.
Presa din România apelează la titluri neserioase.
În goana după audiență, titlurile sunt din ce în ce mai provocatoare și conțin cuvinte-cheie care să atragă publicul, precum: sex, crimă, șoc, groază, apocalipsă.
Specialiștii susțin că, în multe asemenea cazuri, titlul nu are legătură cu conținutul însă legislația în domeniu este foarte permisivă în privința manipulărilor psihologice din presă.