Știri 2 februarie 2015
Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii şi prăznuieşte momentul în care Sfânta fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament.
La templu, pruncul Iisus va fi întâmpinat de către dreptul şi bătrânul Simeon, căruia i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristos, după cum ne relatează Sfântul evanghelist Luca.
Atunci dreptul Simeon a rostit frumoasa rugăciune ce se rosteşte în biserică la slujba vecerniei „Acum slobozeşte pe robul Tău Stăpâne”, şi totodată a profeţit sfintei Fecioare Maria suferinţele prin care va trece la patimile lui Hristos.
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
Ziua următoare acestei sărbători, 3 februarie, este ziua în care Biserica Ortodoxă cinsteşte pe dreptul şi bătrânul Simeon împreună cu sfânta proorociţă Ana, cele două personaje care au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.
Cu acest prilej,IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45 Sf. liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Năvodari.
Vicepremierul Ungariei cere autonomie pentru maghiarii din Transilvania.
El a precizat că autonomia este acceptată și de alte state ale Uniunii Europene și este un drept care trebuie acordat și minorității din România.
Oficialul ungar este de părere că, prin neacordarea autonomiei, maghiarii din România sunt catalogaţi automat cetăţeni de rangul al doilea.
Semjen Zsolt a afirmat că un român poate să-și arboreze steagul și simbolurile naţionale unde doreşte pe teritoriul Ungariei și se aşteaptă ca de acelaşi tratament să beneficieze și maghiarii din Transilvania.
Consiliul Superior al Magistraturii propune pedepse mai mari pentru traficul de persoane și de minori.
CSM vrea ca inculpații care sunt găsiți vinovați de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane sau de minori, dacă victima moare sau se sinucide, să primească pedepse mai mari decât cele prevăzute de legislația actuală.
Oficialii CSM propun modificarea Codului Penal, care a intrat în vigoare în urmă cu un an, astfel încât pedepsele ar putea să ajungă până la 25 de ani de închisoare.
În prezent, traficul de persoane sau de minori se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani.
NASA a lansat primul satelit din lume care măsoară umiditatea solului.
Acesta va permite cercetătorilor să prevadă secetele şi inundaţiile.
Satelitul este echipat cu două instrumente ştiinţifice care vor efectua măsurători foarte precise ce vizează cantităţile de apă şi de gheaţă conţinute în solurile de pe Terra.
Această misiune va permite oamenilor de ştiinţă să alcătuiască o hartă cu o rezoluţie fără precedent a umidităţii de la suprafaţa Terrei, care va fi actualizată la fiecare două-trei zile.
Noul cod rutier va intra în vigoare din 6 februarie.
Printre principalele modificări se numără cele referitoare la transportul copiilor în maşină.
Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe scaunele din faţă, iar copiii cu vârste de până la trei ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune speciale.
De asemenea, copiii cu o înălţime mai mare de 1,35 metri trebuie fixaţi cu centurile de siguranţă în scaunele din spate.
Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Nerespectarea acestor reguli va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă, adică 475 lei.
Un român a fost declarat profesorul anului în Olanda, pentru metoda originală de predare.
Alexandru Iosup a fost ales profesorul anului de un juriu format din studenţi și specialişti în educaţie.
Tânărul de 34 de ani foloseşte jocurile în tipul cursurilor, pentru a le explica studenţilor săi de la Universitatea Tehnică din Delft noţiuni complexe de inginerie și informatică.
Premiuli-a fost înmânat de către ministrul olandez al Educaţiei.
În urma cu un an, românul a fost ales cel mai bun profesor de la Universitatea Tehnică din Delft.
Colegiul Farmaciştilor susţine sancţionarea celor implicaţi în vânzarea medicamentelor contrafăcute.
Acesta condamnă orice acţiune prin care se aduce atingere sănătăţii pacienţilor.
Reprezentanții Colegiului spun că adevăraţii profesionişti în domeniu trebuie să îşi pună un semn de întrebare la cel mai mic indiciu care ridică suspiciuni de contrafacere a unui medicament, cum ar fi diferenţele de preţ foarte mari.
Cardul naţional de sănătate poate fi folosit de români de ieri.
Sistemul funcţionează în paralel cu cel al consultaţiei pe bază de adeverinţă de asigurat.
Cele două sisteme vor putea fi folosite în paralel până la 1 mai, cu o lună mai târziu decât s-a spus iniţial.
De atunci, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Compania Chevron renunţă la explorarea zăcămintelor de gaze de şist din Polonia.
Specialiștii spun că rezultatele nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor iniţiale.
De la lansarea activităţilor de explorare, estimările au fost reduse, condiţiile geologice de efectuare a forajelor s-au dovedit dificile, iar liderii de companii s-au plâns de incertitudinile legate de cadrul legislativ.
Sectorul gazelor de şist este incert și în România, unde Chevron desfășoară activități de explorare.