Știri 12 februarie 2015
Cu acest prilej, biserica Sfântul Nectarie din cartierul constănţean Medeea îşi va sărbători al doilea hram.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie arhierească in seară de luni spre marți de la ora 24.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Luca al Crimeei, aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Totodată, Sfântul Luca al Crimeei va deveni al treilea hram al bisericii constănțene, cinstit la data de 11 iunie.
Postul nostru de radio va transmite slujba in direct.
Credincioşii din Kiev protestează împotriva atacurilor.
Reprezentanții comunității ortodoxe au organizat o “rugăciune în picioare”, ca acțiune de protest, în apropierea clădirii Ministerului pentru Afaceri Interne al Ucrainei, în Kiev.
Ei le-au cerut ofițerilor agenți în aplicarea legii, să apere lăcaşurile ortodoxe și s-au rugat lui Dumnezeu pentru ca El să ii îndrepte pe cei care incendiază bisericile.
Alimentele de la Uniunea Europeană rămase în stoc vor fi redistribuite.
Potrivit documentului adoptat marţi de Guvern, vor putea beneficia de suplimentare doar persoanele care au primit anterior ajutoare alimentare, fie pe lista de cupoane, fie pe lista suplimentară.
Vor fi acordate maxim două cutii de ajutoare alimentare de fiecare persoană, cu acelaşi număr de pachete pentru toţi beneficiarii din cadrul unei localităţi.
Lista în baza căreia vor fi distribuite cantităţile suplimentare va fi avizată de primarul localităţii.
Palatul Parlamentului este “cea mai mare, grea şi costisitoare clădire administrativă din lume”.
Potrivit unui top realizat de BBC, acesta se numără printre cele şapte minuni arhitecturale necunoscute.
Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje, și însumează 3.100 de camere și are 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro.
Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost distrus și a inclus multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici şi aproximativ 30.000 de locuinţe.
Părinţii nu mai au acces în unităţile de învăţământ.
Potrivit noului regulament şcolar intrat în vigoare, părinţii au obligaţia să-şi trimită copiii la cursuri şi să le asigure cele necesare pentru frecventarea învăţământului obligatoriu.
Dacă o parte a părinţilor consideră măsura benefică, întrucât creşte nivelul de siguranţă al copiilor şi corpului profesoral, o altă parte reclamă faptul că nu au fost consultaţi la întocmirea documentului.
Totuşi, noul regulament arată că părintele poate intra în şcoală în anumite condiții.
Şoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă.
Parlamentul European a adoptat, ieri, o Directivă cu privire la facilitarea schimbului transfrontalier de date cu privire la încălcarea normelor de circulaţie.
Regulile se vor aplica şi în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, în următorii doi ani.
Acordul are nevoie de aprobarea formală a Consiliului de Miniştri.
Regulile prezente rămân în vigoare până la 6 mai 2015, pentru a permite modificarea bazei legale înainte ca noua directivă să intre în vigoare.
Populaţia României a scăzut cu circa 9.600 de persoane în decembrie anul trecut.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în perioada menționată, s-au născut peste 14.000 de copii şi au decedat aproximativ 24.000 de persoane.
În decembrie 2014, comparativ cu perioada similară a anului 2013, numărul născuţilor vii a fost cu 1.200 mai mic, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 754 mai mare.
Mai mult de jumătate dintre români oferă bani sau atenţii medicilor dar şi asistentelor sau agenţilor de pază sau laboranţilor.
Așa relevă un studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.
Potrivit cercetării, mai mult de un sfert dintre persoanele care au apelat la servicii medicale în sistemul public de sănătate în anul anterior recunosc că au oferit atenţii sau bani personalului medical.
Pe durata ultimei spitalizări, 37% dintre respondenţi au oferit bani sau atenţii medicilor, 34% asistentelor şi 25% infirmierelor, în timp ce 14% dintre respondenţi declară că au oferit bani sau atenţii şi cadrelor auxiliare.
O nouă generație de teste va determina predispoziţia genetică pentru autism încă de la naștere.
Acest lucru permite intervenţia timpurie, o abordare mai eficientă în modificarea modului în care se dezvoltă autismul. Testul dă posibilitatea medicilor să stabilească terapia în funcţie de profilul genetic al copilului și reduce anxietatea părinților. Autismul este una dintre cele mai frecvente și dificil de diagnosticat tulburări ale copilăriei, cu o rată de prevalență în creștere, care afectează toate grupurile rasiale, etnice și socio-economice.
În cazul fraţilor, posibilitatea de apariţie a autismului la copiii mai mici este de 25%.
Jocurile de noroc de tip slot-machine ar putea fi legale doar în cazinouri şi agenţii loto.
Circa 100 de parlamentari au obținut aviz favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru propunerea lor legislativă.
În susținerea inițiativei, deputatul Cornel Iacoban a arătat că dependenţa de jocuri de noroc se numeşte ludomanie în termeni medicali şi este frecventă în România, iar acest proiect încearcă restrângerea acestor activități doar în spaţii convenţionale.
Sistemele piramidale de vânzare ar putea fi interzise în România.
Camera Deputaţilor a adoptat ieri un proiect de lege care interzice practicile comerciale agresive şi înşelătoare. Comercianţii care vor aplica astfel de practici vor primi o amendă între 5.000 şi 100.000 de lei.
Mai mult, proiectul de lege iniţiat de Guvern interzice comercializarea alimentelor care au data limită de consum depăşită.