Știri 24 februarie 2015
Acestea au început aseară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce se săvârşește în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului astăzi de la ora 16, iar mâine și joi, de la ora 16.45.
Mâine, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Postul nostru de radio va transmite slujba Canonului cel Mare în direct.
Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, vineri, de la ora 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Cuv. Gherman” din cartierul constanțean Poarta 6.
Apoi, de la ora 20.00, Ierarhul Tomisului va oficia sf. liturghie arhierească la schitul „Sfântul Cuv. Gherman”, amplasat lângă orașul Băneasa.
Sâmbătă, IPS Teodosie va săvârşi de la ora 8.45, Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Sf. Ioan Casian, cu prilejul hramului.
După slujbă, la ora 11, va fi lansată cartea ’’Frumusețea care va salva lumea’’, a ieromonahului Ioan Bute.
Apoi, la ora 19, va avea loc spectacolul de teatru intitulat ’’Întoarcerea Zidarului’’, în sala mare a Casei de Cultură din Constanța.
Acesta prezintă legenda Mănăstirii de la Curtea de Argeș, iar intrarea va fi liberă.
Mariajul gay îi afectează negativ pe copii, comparativ cu căsătoria tradiţională.
Un factor care are impact asupra copiilor cu părinţi de acelaşi sex, este rata mai mare a instabilităţii și de destrămării în cazul acestor familii, comparativ cu familiile intre persoane de sex opus.
Lipsa de legături biologice în cazul copiilor cuplurilor de același sex și incidența crescută a adopţiei reprezintă un alt factor care poate cauza probleme copiilor.
Cuplurile de același sex au de zece ori mai multe şanse de a adopta un copil, decât cuplurile de sex opus, conform studiului.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 200.000 de copii, dintre care 512 aveau părinți de același sex.
Biserica Coptă îi va canoniza pe cei 21 de creştini egipteni ucişi de Statul Islamic.
Papa Tawadros al II-lea a anunțat că numele martirilor vor fi introduse în Sinaxarul copt.
Această procedură este, de asemenea, echivalentă cu canonizarea.
În fiecare an pomenirea lor se va face la data de 8 Amshir în calendarul copt, ceea ce corespunde zilei de 15 februarie în calendarul Gregorian şi celei de 2 februarie în calendarul iulian.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel la utilizarea seringilor de unică folosință, pentru a lupta împotriva propagării bolilor infecțioase letale.
Potrivit unui studiu de anul trecut, aproximativ “1,7 milioane de persoane au fost contagiate cu virusul hepatitei B, circa 315.000 cu virusul hepatitei C și peste 30.000 cu HIV în urma unei injecții.
În fiecare an sunt efectuate 16 miliarde de injecții, dintre care 5% sunt vaccinuri, iar alte 5% servesc la alte proceduri precum transfuziile de sânge.
Preţul gazelor naturale va creşte din vară.
Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Andrei Gerea.
FMI a cerut recent ca scumpirile să fie aplicate din aprilie. Ministrul susţine că populaţia nu poate suporta o creştere abruptă de preţ.
El dă asigurări că scumpirea nu va fi de 17%, aşa cum au cerut experţii internaţionali.
Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut ca din aprilie preţul gazelor pentru populaţie si pentru CET-uri să crească de la 53 de lei la 62 de lei pe megawatt/oră.
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la autovehiculele “verzi”.
Numărul înmatriculărilor de autoturisme electrice sau hibrid noi a ajuns, în România, la 52 de unități, dintre care 35 înregistrate în 2014.
România se situează, astfel, încă în coada clasamentului european, condus în prezent de Norvegia, cu aproximativ 20 de mii de mașini verzi, țară urmată de Franța, Olanda, Marea Britanie și Germania.
Parlamentul European doreşte să interzică serviciile oferite de unele ateliere auto, care, pentru o anumită sumă, pot „da înapoi kilometrajul” unui autoturism.
Aceste reglementări intră în vigoare din 2018 și au ca scop eliminarea îngrijorărilor celor care îşi cumpără o maşină second hand.
Potrivit unui studiu, aproape jumătate din maşinile SH aflate la comercializare în România provin din Germania, iar fără ajustări de kilometraj preţurile nu ar fi competitive pe piaţa locală.
În prezent, în unele state din Uniunea Europeană este interzisă intervenţia asupra kilometrajului, mai ales dacă maşina este vândută ulterior, iar cumpărătorul nu este informat.
Atacurile comise de extremiștii din gruparea Statul Islamic asupra unor comunități etnice și religioase din Irak ar putea reprezenta un genocid.
Anunțul a fost făcut ieri de reprezentanți ai ONU, la Geneva.
Milițiile extremiste au avut constant ca ținte comunitățile kurdă și turkmenă având ca scop distrugerea, suprimarea sau expulzarea acestor comunități în mod permanent din zonele aflate sub controlul lor.
La sfârșitul săptămânii trecute, jihadiștii din Statul Islamic au executat 150 de civili în vestul Irakului.
Cel puțin 11.600 civili au fost uciși în Irak în cursul anului trecut.