Știri 27 februarie 2015
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Cuv. Gherman” din cartierul constanțean Poarta 6.
Apoi, de la ora 19.45, Ierarhul Tomisului va oficia sf. liturghie arhierească la schitul „Sfântul Cuv. Gherman”, amplasat lângă orașul Băneasa.
Mâine, IPS Teodosie va săvârşi de la ora 8.45, Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Sf. Ioan Casian, cu prilejul hramului.
După slujbă, la ora 11, va fi lansată cartea ’’Frumusețea care va salva lumea’’, a ieromonahului Ioan Bute.
Apoi, la ora 19, va avea loc spectacolul de teatru intitulat ’’Întoarcerea Zidarului’’, în sala mare a Casei de Cultură din Constanța.
Acesta prezintă legenda Mănăstirii de la Curtea de Argeș, iar intrarea va fi liberă.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica Ortodoxiei.
Aceasta se serbează din secolul 9 și marchează biruința credinței atât asupra celor ce negau cinstirea icoanei, cât și a tuturor ereziilor.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Profesorii de religie ortodoxă din judeţul Constanţa sunt convocaţi la o şedinţă cu tema „Despre statutul orei de religie în şcoală”.
Aceasta va avea loc mâine de la ora 14, la Arhiepiscopia Tomisului și va fi susținută de IPS Teodosie.
Ieri, inspectorul şcolar pentru religie, prof. Daniela Stan a declarat că s-au înregistrat la secretariatele şcolilor peste 4.300 de cereri, ceea ce înseamnă că aproape 70% dintre părinţi au făcut solicitări pentru copiii lor.
Totodată, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a transmis un comunicat cu privire la importanța orei de Religie.
Doar 5% dintre persoanele cu dizabilităţi sunt angajate în România.
Din cei peste 700 de mii de oameni cu handicap, doar 35.000 au şi un loc de muncă.
10 întreprinderi sociale urmează să fie construite printr-un proiect al Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România.
Valoarea proiectului se ridică la 9,4 milioane de lei.
Râsul îmbunătățește sănătatea emoțională.
În timp ce râdem se eliberează hormoni naturali, precum dopanina și serotonina, care răspund de starea de bine și astfel este redus stresul.
Totodată, râsul îmbunătățește sistemul respirator.
În timpul acestui proces plămânii se saturează cu aer proaspăt și crește ritmul cardiac, iar acesta revigoreze întregul corp.
O eclipsa parţială de Soare va avea loc 20 martie.
Aceasta va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56.
Cel mai bine se va vedea în zona de nord-vest şi cel mai slab, în sud-estul extrem.
După eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fără eclipse.
Cel puțin 220 de creștini au fost răpiți în Siria în ultimele trei zile, de gruparea extremistă Statul Islamic.
Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că două sate creștine din nord-estul sirian aflate sub controlul forțelor kurde au fost atacate de jihadiști, aceștia răpind cel puțin 90 de localnici.
Washingtonul, Parisul și alte capitale ale lumii au condamnat răpirile de creștini din Siria, și au cerut eliberarea lor imediată.
Elevii claselor a 11-a și a 12-a vor susține luni Simularea examenului de Bacalaureat.
Aceasta va debuta cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar a doua zi, marți, va avea loc simularea probei scrise la Limba și literatura maternă.
Miercuri, elevii vor susține proba obligatorie a profilului, iar vineri, elevii de clasa a XII-a vor participa la simularea probei la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 martie.
Persoanele care au lucrat mai puțin de șase ani în grupa I de muncă ar putea ieși la pensie mai devreme.
Senatul a adoptat această propunere legislativă.
Măsura vine în condiţiile în care legislaţia în vigoare prevede că pot fi încadraţi pentru reducerea vârstei de pensionare cei care au efectuat un stagiu minim de şase ani în grupa I de muncă. Este vorba despre încadrarea în condiții speciale a activităților desfășurate, anterior datei de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă.
Apelul de urgenţă la 112 va putea fi efectuat prin SMS de persoanele hipoacuzice.
Plenul Senatului a adoptat o iniţiativă legislativă prin care este completat cadrul normativ cu privire la sistemul 112.
Astfel, persoanele hipoacuzice vor trebui luate în evidenţa Serviciului 112 la nivelul fiecărui judeţ și vor avea dreptul ca ulterior înregistrării în baza de date să poată realiza apeluri de urgenţă prin SMS.
Mai mult de jumătate dintre români nu ar renunța la o parte din libertăți și drepturi pentru a avea mai multă siguranță personală.
Potrivit unui sondaj INSCOP, peste 30% ar face acest lucru, iar 13,6% din totalul populației nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Totodată, potrivit sondajului, 54% dintre români nu cred că telefonul lor a fost ascultat, 30,3% cred acest lucru, în timp ce 16,2% nu știu sau nu răspund.
Pe de altă parte, 53,7% dintre români declară că le este mai teamă de infractori, decât de instituțiile statului, că acestea ar putea să le intercepteze comunicațiile.