Știri 18 martie 2015
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși duminică, Sf. Liturghie la Mănăstirea Bunavestire din localitatea Mircea Vodă.
Tot aici se vor așeza crucile pe biserica mare a mănăstirii.
Marți, de la ora 16.45, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, iar de la ora 19, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Bunavestire din Constanța.
Miercuri, IPS Teodosie se va afla la Tulcea, cu prilejul împlinirii a 7 ani de la întronizarea Preasfințitului Visarion.
Duminică, 29 martie, ierarhul Tomisului va săvârși sf. liturghie la Mănăstirea Strunga care are unul din hramuri Bunavestire.
Icoana Maicii Domnului Odighitria de la Odessa a sosit la Biserica Sfântul Nicolae din Năvodari.
Aceasta va rămâne în lăcașul de cult timp de o săptămâna.
Cu acest prilej, în fiecare dimineaţă, de la ora 9, va fi săvârșită Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite iar seara, de la ora 18, se va oficia slujba Acatistului.
Totodată, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Luca al Crimeei, Sf. Gheorghe, Sf Trifon, Sf Haralambie și Sf. Theodor Tiron.
Proiectul Naţional „Pe Calea Succesului” revine la Constanţa.
Până pe 25 martie, în mai multe licee constănţene tinerii vor cunoaşte modele de viaţă.
Prin acest demers, Asociația Tinerilor Pentru România şi-a propus atât să promoveze reperele de succes locale, cât şi să îi inspire pe tineri cu privire la modul în care aceştia vor cântări succesul, valoarea şi oamenii.
Astfel, astăzi, la ora 12.00, invitatul de onoare al Liceului Teoretic “George Călinescu” va fi părintele Eugen Tănăsescu, iar vineri, de la ora 11.30, antreprenorul Cătălin Anghel va sta de vorbă cu elevii de la Colegiul Comercial “Carol I”.
Săptămâna următoare, Liceele “Traian” şi “Decebal” vor fi gazda acestui proiect.
Proiectul “Pe Calea Succesului” se mai desfăşoară în oraşele Târgu Jiu, Sibiu şi Arad.
Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu, Biserica Greacă, Biblioteca Județeană, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Capitol, Primărie, Piața Ovidiu, Cazino.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu va oficia slujbe cu prilejul perioadei prepascale.
Astfel, vineri, 20 Martie, de la ora 8.30 vor fi aduse moaștele, Sf. Mina, Sf. Gheorghe, Sfântului Teodor Tiron, Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii, Sf. Stelian și ale Sfinților de la Sinai și Rait.
Se va ocoli biserica și se vor rosti rugăciuni, iar de la ora 9.00 se va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.
Apoi, de la orele 18.00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu în sobor de peste 7 preoți.
Sfintele Moaște vor rămâne în biserică toată ziua.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Policlinica Iowemed organizează seminarii pe tema depresiei.
Acestea se vor desfășura pe 20 martie, 27 martie și 3 aprilie, la librăria Cărturești din City Park Mall, de la orele 18.30.
Seminariile vor fi susținute de doctorii psihiatri Irina Iordachi și Cristina Cazan, iar intrarea este gratuită.
La nivel mondial, depresia reprezintă o cauză importantă a mortalităţii, susţin experţii Organizatiei Mondiale a Sănătății.
Datele statistice arată că, în România, incidenţa aceste boli este de 1.041 de persoane la 100.000 de locuitori, iar ţara noastră se află pe locul 5 într-un top european al depresiei.
ANM a emis o informare meteo de precipitații mixte și intensificări ale vântului.
Aceasta a intrat în vigoare și este valabilă până mâine la ora 22.
În acest interval, vremea se va răci, iar precipitaţiile vor cuprinde treptat toată jumătatea de est a ţării, predominant ninsori în Moldova, dar şi lapoviţe şi ploi, temporar, în Dobrogea, Muntenia şi Transilvania.
În această noapte vor cădea precipitaţii mixte şi în Oltenia, iar mâine, acestea se vor semnala îndeosebi în nord-estul, sudul şi centrul teritoriului.
În zona de munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă.
Vântul va avea intensificări temporare la munte şi în Dobrogea, Moldova şi Bărăgan, cu viteze la rafală de până la 55….65 km/h.
Șoferii cu mașini de Bulgaria ar putea fi obligați să-și înmatriculeze autoturismele în România în maxim 90 de zile.
Așa prevede un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari.
Deputații atrag atenția că, prin înmatriculările făcute în Bulgaria, statul român pierde taxa de primă înmatriculare și impozitele și că cele mai multe autovehicule nu sunt asigurate.
O statistică a Poliției Rutiere arăta că, anul trecut, mașinile înmatriculate în Bulgaria au fost implicate în 11% dintre accidentele din țara noastră.
Jumătate din populația lumii va fi afectată de cel puțin o formă de alergie până în anul 2050.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această situație va fi provocată de modificările rapide ale mediului și stilului de viață.
Alergia ocupă în prezent locul al patrulea la nivel mondial, după cancer, bolile cardiovasculare și SIDA, în privința numărului de cazuri depistate.
În Europa, peste 17 milioane de persoane suferă de alergii alimentare, iar alergia alimentară este prima cauză a anafilaxiei, reacție alergică gravă care poate duce la moarte, în special la copii.
Ministerul Sănătăţii vrea să transfere vaccinarea elevilor la medicii de familie.
Autorităţile spun că astfel vor putea fi imunizaţi mai mulţi copii şi vor fi urmărite mai bine reacţiile la vaccin.
Medicii de familie şi cei din cabinetele şcolare au opinii diferite în privinţa proiectului, dar avertizează că ar putea creşte numărul celor nevaccinaţi.
Aceștia ar urma să primească 10 lei pentru fiecare vaccin efectuat.
În prezent, 9 din 10 copii sunt imunizaţi.
Statul Islamic continuă actele de profanare și devastare a unor biserici și simboluri creștine din Irak.
Televiziunea Fox News a difuzat imagini cu distrugerea unor statui, icoane și pietre de mormânt sacre, din regiunea irakiană Ninive.
Într-una dintre imagini apare un jihadist al ISIS în timp ce dă jos o cruce de pe acoperișul unei biserici, pentru a o înlocui cu steagul negru al Califatului.
Arhiepiscopul Silvano Tomasi, reprezentant al Vaticanului la ONU, a acuzat gruparea jihadistă de comiterea unor atrocităţi la scară mare.
Persoanele care divorţează pe cale administrativă, la primărie, vor plăti mai mult de anul viitor.
În proiectul actualizat de Cod Fiscal, este prevăzut că taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă va fi de 532 lei și va putea fi majorată prin hotărâre a consiliului local tot cu până la 50% din această valoare.
Procedura de divorţ pe cale administrativă poate fi folosită de către soții care nu au copii și presupune depunerea unei cereri la ofiţerul de stare civilă de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie.
Țigaretele electronice vor fi taxate de anul viitor.
Suma va crește anual, în funcție de inflație.
Acciza va fi de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul cu nicotină, respectiv de 384 lei pentru fiecare kilogram de tutun conținut de produsele specifice.
Comparativ, pentru țigările obișnuite, acciza aplicată tutunului de fumat este de 383 lei/kilogram.
În România, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.
Sistemul de operare Windows 10 se va lansa gratuit în România.
Din vară, sistemul de operare va veni ca un update pentru cei care au Windows 7, Windows 8.1 și Windows Phone 8.1.
Noul Windows 10 va fi mai uşor de folosit și mult mai rapid decât Windows 8.