Știri 19 martie 2015
Duminică, tot de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire” din apropierea localității Mircea Vodă, urmată de slujba de sfințire a crucilor ce vor fi așezate pe biserica așezământului monahal.
Luni, de la ora 16.30, IPS Teodosie va oficia Denia Canonului Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Marți, de la ora 16.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari.
Apoi, clerul și credincioșii vor pleca în procesiune pe următorul traseu: biserica „Buna Vestire” – centru – biserica „Buna Vestire”.
Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Tot marți, de la ora 19.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna Vestire” din Constanța.
Miercuri, de praznicul Bunei Vestiri, IPS Teodosie va participa la evenimentele organizate de Episcopia Tulcii cu prilejul împlinirii a șapte ani de la întronizarea Preasfințitului Visarion.
Icoana Maicii Domnului Odighitria de la Odessa a sosit luni la Biserica Sfântul Nicolae din Năvodari.
Aceasta va rămâne în lăcașul de cult timp de o săptămâna.
Cu acest prilej, în fiecare dimineaţă, de la ora 9, va fi săvârșită Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite iar seara, de la ora 18, se va oficia slujba Acatistului.
Totodată, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Luca al Crimeei, Sf. Gheorghe, Sf Trifon, Sf Haralambie și Sf. Theodor Tiron.
Proiectul Naţional „Pe Calea Succesului” a revenit la Constanţa.
Până pe 25 martie, în mai multe licee constănţene tinerii vor cunoaşte modele de viaţă.
Prin acest demers, Asociația Tinerilor Pentru România şi-a propus atât să promoveze reperele de succes locale, cât şi să îi inspire pe tineri cu privire la modul în care aceştia vor cântări succesul, valoarea şi oamenii.
Astfel, mâine, de la ora 11.30, antreprenorul Cătălin Anghel va sta de vorbă cu elevii de la Colegiul Comercial “Carol I”.
Săptămâna următoare, Liceele “Traian” şi “Decebal” vor fi gazdele acestui proiect.
Proiectul “Pe Calea Succesului” se mai desfăşoară în oraşele Târgu Jiu, Sibiu şi Arad.
Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu, Biserica Greacă, Biblioteca Județeană, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Capitol, Primărie, Piața Ovidiu, Cazino.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu va oficia slujbe cu prilejul perioadei prepascale.
Astfel, mâine, de la ora 8.30 vor fi aduse moaștele, Sf. Mina, Sf. Gheorghe, Sfântului Teodor Tiron, Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii, Sf. Stelian și ale Sfinților de la Sinai și Rait.
Se va ocoli biserica și se vor rosti rugăciuni, iar de la ora 9.00 se va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.
Apoi, de la orele 18.00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu în sobor de peste 7 preoți.
Sfintele Moaște vor rămâne în biserică toată ziua.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Policlinica Iowemed organizează seminarii pe tema depresiei.
Primul se va desfășura mâine, iar următoarele seminarii vor avea loc pe 27 martie și 3 aprilie, la librăria Cărturești din City Park Mall, de la orele 18.30.
Seminariile vor fi susținute de doctorii psihiatri Irina Iordachi și Cristina Cazan, iar intrarea este gratuită.
La nivel mondial, depresia reprezintă o cauză importantă a mortalităţii, susţin experţii Organizatiei Mondiale a Sănătății.
Datele statistice arată că, în România, incidenţa aceste boli este de 1.041 de persoane la 100.000 de locuitori, iar ţara noastră se află pe locul 5 într-un top european al depresiei.
O eclipsă parţială de Soare va avea loc mâine.
Aceasta va fi vizibilă din toată România, iar momentul său de maximă intensitate va fi înregistrat la ora 11.56.
Cel mai bine se va vedea în zona de nord-vest şi cel mai slab, în sud-estul extrem.
După eclipsa de Soare de mâine vor urma cinci ani fără eclipse.
Pacienţii bolnavi de cancer vor putea beneficia de cure de radioterapie decontate de stat, de la 1 mai.
Până în prezent, radioterapia era decontată doar parţial, pentru anumite categorii de pacienţi, iar din cauza lipsei fondurilor nu se putea acoperi numărul mare de bolnavi.
Ministerul Sănătăţii a semnat un Acord cu Banca Mondială pentru deschiderea de noi centre de radioterapie, iar valoarea proiectului se ridică la 40 de milioane de euro.
22 de europarlamentari români au votat legalizarea căsătoriilor între homosexuali.
Raportul care ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex, încurajează instituţiile şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor.
În favoarea acestui raport au votat 390 de europarlametari dintre cei 638 prezenţi.
România ar putea începe exportul de carne de porc în China.
Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta care a declarat că autorităţile acestei ţări asiatice au autorizat desfăşurarea activităţii de export în piaţa chineză a unei companii din România.
Premierul şi-a exprimat încrederea că, prin demararea exportului în China, România va continua şi în acest an îmbunătăţirea rezultatelor în domeniul exportului produselor alimentare.
Autorităţile de la Bucureşti au aşteptat această deciziei a Chinei încă din primăvara anului 2014.
70% dintre cheltuielile anuale realizate de români se duc pe alimente.
Potrivit unui sondaj, coşul de cumpărături pentru bunurile de larg consum a crescut cu 2% anul trecut, faţă de 2013.
Pe parcursul unui an, o familie din România cheltuieşte 6.450 lei pentru bunurile de larg consum destinate consumului casnic, aproximativ 537 lei pe lună.
Fumatul în spațiile publice ar putea fi interzis total.
Propunerea legislativă a fost adoptată, ieri, de plenul Senatului.
Potrivit acesteia, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.
Legea urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
România va primi 7 milioane de euro pentru programul “Fructe şi legume în şcoli”.
Bugetul programului european de distribuire a fructelor şi legumelor în şcoli a fost aprobat, ieri, de Comisia Europeană.
Germania primeşte cea mai mare sumă, aproape 28 de milioane de euro, urmată de Italia şi Polonia.
Programul, creat în 2009, îşi propune să distribuie fructe şi legume în şcoli, având ca obiectiv furnizarea de astfel de produse pentru aproximativ 12 milioane de copii cu vârste între 6 şi 10 ani din cele 25 de state membre participante.
Programul a fost iniţiat ca urmare a scăderii consumului de fructe şi legume în rândul copiilor.