Știri 20 martie 2015
Duminică, tot de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire” din apropierea localității Mircea Vodă, urmată de slujba de sfințire a crucilor ce vor fi așezate pe biserica așezământului monahal.
Luni, de la ora 16.30, IPS Teodosie va oficia Denia Canonului Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Marți, de la ora 16.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari.
Apoi, clerul și credincioșii vor pleca în procesiune pe următorul traseu: biserica „Buna Vestire” – centru – biserica „Buna Vestire”.
Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Tot marți, de la ora 19.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna Vestire” din Constanța.
Miercuri, de praznicul Bunei Vestiri, IPS Teodosie va participa la evenimentele organizate de Episcopia Tulcii cu prilejul împlinirii a șapte ani de la întronizarea Preasfințitului Visarion.
Icoana Maicii Domnului Odighitria de la Odessa a sosit luni la Biserica Sfântul Nicolae din Năvodari.
Aceasta va rămâne în lăcașul de cult timp de o săptămâna.
Cu acest prilej, în fiecare dimineaţă, de la ora 9, se săvârșește Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite iar seara, de la ora 18, se oficiază slujba Acatistului.
Totodată, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Luca al Crimeei, Sf. Gheorghe, Sf Trifon, Sf Haralambie și Sf. Theodor Tiron.
Proiectul Naţional „Pe Calea Succesului” a revenit la Constanţa.
Până pe 25 martie, în mai multe licee constănţene tinerii vor cunoaşte modele de viaţă.
Prin acest demers, Asociația Tinerilor Pentru România şi-a propus atât să promoveze reperele de succes locale, cât şi să îi inspire pe tineri cu privire la modul în care aceştia vor cântări succesul, valoarea şi oamenii.
Astfel, astăzi, de la ora 11.30, antreprenorul Cătălin Anghel va sta de vorbă cu elevii de la Colegiul Comercial “Carol I”.
Săptămâna următoare, Liceele “Traian” şi “Decebal” vor fi gazdele acestui proiect.
Proiectul “Pe Calea Succesului” se mai desfăşoară în oraşele Târgu Jiu, Sibiu şi Arad.
Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura mâine, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu, Biserica Greacă, Biblioteca Județeană, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Capitol, Primărie, Piața Ovidiu, Cazino.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Cabinetele de religie în şcoli sunt o excepţie, iar nu o regulă.
Afirmația apare într-un comunicat al Patriarhiei Române emis în urma unui articol de opinie al jurnalistul Moise Guran.
Articolul cuprinde planuri naţionale de extindere a cabinetelor de religie prin care şcoli fără apă curentă vor primi totuşi bani pentru un laborator de religie.
Patriarhia Română a explicat că, odată cu reintroducerea Religiei în sistemul de învăţământ public, în mod similar altor discipline şcolare, în unele şcoli au fost amenajate cabinete de Religie.
Acestea sunt o excepție și nu o regulă și au fost înfiinţate la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al părinţilor, cu acordul inspectoratelor şcolare.
De asemenea, în ceea ce priveşte pseudo-referendumul la care face referire autorul articolului, Patriarhia reamintește că peste 91% dintre părinţi şi-au înscris copiii la ora de Religie, iar rezultatul este o chemare a Familiei, Şcolii şi Bisericii la dialog, coresponsabilitate şi cooperare pentru promovarea unei educaţii integrale, care uneşte formarea spirituală cu informarea ştiinţifică a elevilor.
Medicii de familie nu vor mai avea limite la lista de pacienţi înscrişi.
Conform declaraţiilor preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, în noul contract-cadru s-a renunţat la numărul-limită de pacienţi pentru un medic de familie, care era de 800 de persoane.
El a precizat că un medic de familie care preia o listă cu pacienţi de la alt medic care nu renunţă la praxis nu are garanţia că pacienţii din listă vor rămâne la noul medic.
Temperatura medie în România ar putea crește cu 4-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului.
Problemele schimbărilor climatice sunt o amenințare pentru toate sistemele economice și vor avea repercusiuni asupra mediului în care trăim.
Societățile cele mai defavorizate, cele mai sărace vor fi primele victime, fie că este vorba de zonele rurale sau urbane.
Cele mai mari probleme vor fi în Delta Dunării, din cauza migrației păsărilor dar și în Bărăgan și Dobrogea.
Astăzi are loc echinocţiul de primăvară.
Astfel, ziua este egală cu noaptea.
De acum, durata zilei va creşte, iar a nopţii va scădea, până pe 21 iunie, la solstiţiul de vară.
Fenomenul astronomic este datorat înclinării axei Pământului, faţă de direcţia luminii Soarelui.
Astăzi este Ziua Mondiala a Fericirii.
Printr-o inițiativă avută în anul 2012, Organizația Națiunilor Unite încurajează guvernele lumii să depună eforturi pentru a asigura starea de bine a fiecărui cetățean.
Fericirea este unul dintre scopurile fundamentale ale fiinţei umane.
Asociațiile internaționale și persoanele fizice sunt invitate să marcheze Ziua Internațională a Fericirii prin diverse activități publice.
În Oklahoma, doar preoții vor avea dreptul să emită certificate de căsătorie.
Casa de Stat a Oklahomei a trecut un proiect de lege care ar limita căsătoria doar la oamenii credincioşi.
Proiectul va ajunge la Senat, pentru aprobare, dar mulți au criticat deja proiectul de lege și l-au numit un atac la adresa ateilor și o lovitură dată “căsătoriei” gay.
Potrivit reprezentantului Dennis Johnson, care a susținut proiectul de lege, “căsătoria nu a fost instituită de Guvern. Aceasta a fost instituită de Dumnezeu. Nu există niciun motiv, pentru Oklahoma sau pentru oricare alt stat, să se implice în căsătorie”.
Dacă membrii clerului vor rămâne singurii emitenți ai certificatelor de căsătorie, atunci va deveni extrem de dificil pentru cuplurile de același sex să se căsătorească.
Peste 4.000 de hectare de teren vor fi împădurite.
Romsilva își propune să folosească peste 30 de milioane de puieți în timpul campaniei de primăvară.
Pentru lucrările de împăduriri, completări și refaceri, regia va utiliza specii de molid, brad, gorun, stejar pedunculat și frasin.
Cele mai mari suprafeţe împădurite vor fi în Caraş – Severin, Suceava, Maramureş dar și Constanța sau Ialomița.