Știri 26 martie 2015
Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor din anul 626.
În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne.
Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.
Duminică, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga cu hramul Bunavestire din judeţul Constanţa.
Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, duminică, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.
Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu oficiază slujbe cu prilejul perioadei prepascale.
Astfel, mâine, pe lângă sfintele moaște ale Sf. Mina, Sf. Gheorghe, Sfântului Teodor Tiron, Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii, Sf.Stelian și ale Sfinților de la Sinai si Rait, va fi adusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din localitatea Baitali- Ucraina.
Apoi, de la orele 18.00, se va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Sâmbătă, tot de la orele 18.00 se va săvârși slujba Vecerniei, Litia și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului.
Duminică, de la ora 9.00, se va oficia Sfânta Liturghie, cu Molitfele Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Ioan Gură de Aur, iar de la orele 18.00 se va oficia slujba Vecerniei.
Sfintele Moaște și Icoana vor rămâne în biserică în toată această perioada.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Ora Pământului se va desfășura sâmbătă la Constanța.
Acesta este un eveniment internaţional, anual, care reuneşte milioane de oameni din întreaga lume.
El va fi marcat, la Constanţa, de Organizația Mare Nostrum sâmbătă, în Parcul Tăbăcărie, între orele 20:30–21:30.
La eveniment vor participa mai multe unităţi şcolare din judeţ, cu sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local, care se vor implica prin stingerea iluminatului public şi în alte părţi ale oraşului timp de o oră.
Acest demers îşi propune să producă schimbarea mentalităţii oamenilor asupra mediului înconjurător, respectiv reducerea consumului de energie.
Ora Pământului este o campanie unică din istorie, pornită în 2007 din Sydney, Australia.
Medicii de familie pot oferi de două ori mai multe consultaţii la domiciliu.
Numărul maxim de consultaţii la domiciliu care pot fi acordate lunar de medicii de familie a fost dublat, de la 21 la 42.
Totodată a fost majorat şi numărul consultaţiilor care pot fi acordate la afecţiuni cronice, de la o verificare lunară sau trimestrială la două lunare sau patru trimestriale.
Noile condiţii au fost aprobate, ieri, de Guvern, prin Hotărâre.
Proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat ieri de Guvern.
Documentul prevede reducerea cotei standard de TVA la toate bunurile și serviciile, de la 24 la 20%, de la 1 ianuarie 2016.
De asemenea, din 2018, Taxa pe Valoare Adăugată va scădea la 18%, iar carnea, peștele, laptele, pâinea, ouăle, legumele și fructele vor avea un TVA de 9%.
Pe de altă parte, contribuțiile de asigurări sociale nu vor mai scădea de la 1 ianuarie 2017, cum era prevăzut inițial, ci abia din 2018.
Astăzi este Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei.
Boala afectează peste 50 de milioane de persoane la nivel mondial.
În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie, dar medicii cred că numărul real al acestora este dublu.
Epilepsia se situează pe locul al doilea ca incidenţă în cadrul categoriei de boli neurologice, după migrene.
În semn de solidaritate, edificii din mai multe oraşe, între care Palatul Victoria din Bucureşti, vor fi iluminate în mov.
Populaţia va fi obligată sa achite impozit si pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe.
Guvernul precizează, in proiectul Codului Fiscal aprobat ieri, că introducerea noului impozit va avea un impact asupra veniturilor persoanelor fizice.
Actualul Cod Fiscal stabileşte că impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei clădiri si pentru suprafaţa de teren care este acoperita de o clădire.
In martie 2010, Guvernul Boc a redactat un proiect de modificare a Codului Fiscal care elimina scutirea de impozit pe terenurile acoperite de clădiri.