Știri 2 aprilie 2015
Biserica este situată pe bd. 1 Mai, zona Scafandri.
Totodată, mâine, se împlinesc 21 de ani de la hirotonia în arhiereu a Ierarhului nostru, care a avut loc pe 3 aprilie 1994, la biserica Sf. Spiridon Nou din București.
Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire, deoarece duminică se împlinesc și 14 ani de când Înaltpreasfințitul Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului.
Apoi, de la ora 16.00, la biserica „Cuvioasa Parascheva” din Cumpăna, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez pentru trei copii instituționalizați, proveniți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
Al 5-lea land german a recunoscut oficial Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei.
De luna trecută, Landul Nordrhein-Westfalen a recunoscut oficial Mitropolia Ortodoxa Româna a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, cu statut de Corporaţie de drept public.
Aceasta este cea mai înaltă formă de recunoaştere a importanţei unui cult religios în viaţa socială, culturală şi religioasă din Germania.
O astfel de corporaţie beneficiază de anumite privilegii, cum ar fi organizarea după reguli proprii, folosirea limbii proprii în cult şi acte oficiale, precum şi aplicarea regulilor proprii în ceea ce priveşte construcţia de lacaşuri de cult sau alte monumente.
Astăzi se inaugurează un nou bloc operator care va deservi clinicile de chirurgie ale Spitalului Clinic Județean Constanța.
Acesta are în componență cinci săli de intervenții chirurgicale, dotate cu aparatură la standarde europene.
Potrivit managerului spitalului, Dan Căpățână, orice fel de intervenție pentru traumatisme sau politraumatisme va putea fi rezolvat în condiții de absolută securitate.
Investiția se ridică la două milioane de euro.
Aviatorii şi navigatorii vor avea pensii de serviciu.
Camera Deputaţilor a respins, ieri, cererea de reexaminare a legii privind pensiile aviatorilor, formulată de fostul preşedinte. Astfel, a fost din nou adoptată legea care reintroduce pensiile de serviciu pentru personalul navigant profesionist.
Aceasta prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care este depusă cererea de pensionare.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei legi.
Legea prin care persoanele persecutate din motive politice vor primi indemnizații a fost promulgată.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind promulgarea legii prin care se acordă o indemnizație persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Documentul prevede că aceste categorii de persoane au dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 11 martie această lege.
Părintele Arhidiacon Sebastian Barbu-Bucur a trecut la cele veșnice, ieri, la vârsta de 85 de ani.
Profesorul de muzică s-a născut la 6 februarie 1930, în comuna Telea, jud. Prahova.
A urmat studiile Seminarului Teologic Monahal de la Mănăstirea Neamţ în anii 1949-1952 și a obţinut diploma de doctor în muzicologie al Conservatorului „George Dima“ din Cluj-Napoca în anul 1982.
A fost hirotonit ierodiacon în 1952, a primit hirotesia întru arhidiacon în 1959, iar în anii 1957-1959 a fost profesor de muzică la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamţ.
Din 1993 era profesor la Academia de Muzică din Bucureşti.
Arhid. Sebastian Barbu Bucur a fost din anul 1989 dirijorul formaţiei de muzică bizantină „Psalmodia“ din Bucureşti, cu care a susţinut mai multe concerte de muzică religioasă.
De asemenea, a fost membru al Uniunii Compozitorilor din 1969.
Trupul neînsufleţit a fost depus în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti și va fi înmormântat mâine la Mănăstirea Cheia, din jud. Prahova.
Dumnezeu să-l odihnească!
Astăzi este “Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului”.
Aceasta a fost declarată de Adunarea Generală a ONU pentru a încuraja statele să ia măsuri de diagnosticare şi tratarea terapeutică timpurie a acestei afecţiuni.
Autismul este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur.
Potrivit unor estimări recente, la nivel mondial, autismul afectează un copil din 100.
Mii de clădiri emblematice din întreaga lume – între care şi unele din România – vor fi iluminate în albastru, pentru a marca această zi.
Paşapoartele vor fi trimise prin poştă.
Compania Naţională „Poşta Română“ distribuie, de ieri pentru o perioadă de 24 de luni, paşapoartele eliberate persoanelor fizice.
Potrivit acordului-cadru încheiat cu Direcţia Generală de Paşapoarte, fiecare expediţie va fi asigurată, în proporţie de 100%, cu suma de 300 de lei.
Poşta Română va pune la dipoziţia destinatarului o metodă de verificare online a statusului expedierii şi va trimite un mesaj telefonic cu data livrării.
De asemenea, operatorul va informa destinatarul şi cu privire la taxele percepute pentru acest serviciu.
Bucureşti este orașul din Europa cel mai afectat de ambuteiaje.
Potrivit unui clasament prezentat de publicaţia elveţiană Le Matin, la nivel mondial, Istanbul și Mexico City sunt oraşele afectate cel mai mult de traficul rutier aglomerat.
În Bucuresti, timpul petrecut în ambuteiaje crește cu 41% parcurgerea unui traseu, iar la orele dimineţii creste cu 89%.
În clasamentul celor mai aglomerate oraşe din Europa, Bucureștiul este urmat de Varșovia, Roma, de Londra și de Marsilia.
Specialiștii au analizat timpii de parcurs din peste 200 de mari oraşe din 36 de țări, iar situaţiile din România, China, Arabia Saudită și Singapore au fost introduse pentru prima dată în clasament.