Știri 6 aprilie 2015
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi, de la această oră, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Schimbarea la față”, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța.
Mâine și miercuri de la ora 17.30, ierarhul nostru va oficia slujba deniei la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
În Joia Patimilor, Înaltpresfințitul Teodosie, va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală de la ora 8.00, iar de la ora 17.00, va oficia slujba deniei.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar. Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar de la ora 17.00, ierarhul nostru va oficia slujba deniei Prohodului.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși miercuri la Biserica Sf. Maria slujba arhierească de așezare în raclă a sfintelor moaște ale Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Nectarie, Sf. Haralambie și a unei părticele din Lemnul Sfintei Cruci.
Slujba va fi oficiată de la ora 19.30, apoi Ierarhul nostru va săvârși Taina Sf. Maslu împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Biserica Sf. Maria este situată pe bd. 1 Mai, zona Far.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 23.25, Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 23.45, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12.00, ierarhul Tomisului va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal.
Laptele proaspăt și carnea vândută în magazine va avea etichete noi.
Pe acestea ar urma să apară avertizarea: “conţine lapte praf în proporţie de 5%” sau “nu conţine lapte praf”.
În caz contrar, producătorii riscă amenzi de până la 10 mii de lei.
Reprezentanţii industriei laptelui consideră inutilă iniţiativa legislativă, deoarece laptele praf este folosit numai cu derogare de la Comisia Europeană, doar pe timpul iernii, în proporţie de maximum 30%.
Noi etichete apar şi pe carne.
Comisia Europeană cere ca pe acestea să scrie ţara şi locul unde animalele au fost crescute şi sacrificate.
Regula nu se aplică însă produselor procesate.
De astăzi începe programul „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
În această săptămână nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţilor de învăţământ.
Scopul acestui program este de a implica toţi preşcolarii, elevii şi cadrele didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale acestora și de a pune în valoare talentele şi capacităţile lor în diferite situații.
De vineri elevii intră în vacanţa de Paşte, care durează o săptămână.
Un copil din 100 se naște cu tulburări din spectrul autismului.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că numai în anul 2013 au fost confirmate peste 3.200 de cazuri noi față de 2012, când erau 7.800 de cazuri.
Potrivit acestuia, depistarea timpurie crește cu 50% șansele de recuperare a copilului.
Demnitarul a amintit că, potrivit noului Contract-cadru, din 2015 vor fi decontate servicii de kinetoterapie, de grup sau pe aparate speciale.
Trei produse tradiționale românești vor fi protejate de Uniunea Europeană.
Este vorba despre “Telemeaua de Ibănești”, “Salamul de Sibiu” și “Novacul afumat de Țara Bârsei”.
Acestea vor obține în cel mult două săptămâni protecție și recunoaștere la nivelul statelor comunitare, și vor fi atestate cel mai probabil în luna mai.
Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404.
România are până în prezent un singur produs protejat la nivelul UE – „Magiunul de prune Topoloveni“.
ANM a emis o avertizare cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori la munte și intensificări ale vântului.
Acesta este valabilă până mâine la ora 20.
În intervalul menţionat, în regiunile estice şi sud-estice vor fi precipitaţii sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă sau ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 50…60 km/h.
Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp, iar în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, pe arii restrânse, 40…50 l/mp.
Sute de ONG-uri cer interzicerea totală a fumatului.
Acestea au iniţiat Coaliția “România respira”, care susţine interzicerea totală a fumatului în spații publice închise, în parcuri și în locuri unde se practică sportul.
Coaliția solicită Parlamentului, Guvernului și Preşedinţiei respectarea drepturilor constituţionale la sănătate, loc de muncă sănătos și libertatea de mişcare prin asigurarea protecţiei celor expuşi la fumul de ţigară, indiferent de statutul lor de fumători sau nefumători.
De asemenea, organizațiile cer și eliminarea discriminării actuale în care comportamentul unui grup restrâns are prioritate în fața drepturilor majorității.
Zeci de mii de doze de vaccin hexavalent au fost distribuite în ţară.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății.
Dozele de vaccin au fost distribuite către toate direcțiile de sănătate publică, pentru imunizarea copiilor de 2, 4 și 11 luni, conform noului Calendar obligatoriu de vaccinare valabil de la data de 01 aprilie 2015.
Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică și identificarea copiilor născuți în această perioadă și care nu au fost imunizați, în vederea gestionării corecte pentru recuperare la vaccinare.
Statul la televizor afectează sănătatea copiilor pe termen lung.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie care s-a desfășurat pe o durata de 30 de ani și la care au participat 6.000 de persoane, arata că felul în care timpul liber este petrecut în timpul copilăriei are un efect puternic asupra stării de sănătate a individului pe perioada întregii vieţi.
Astfel, acei copii care petrec mult timp în fața televizorului au şanse foarte mari să devină adulţi sedentari și să se expună la o serie de probleme de sănătate precum diabet, afecţiuni cardiovasculare sau depresie.