Știri 7 aprilie 2015
Astăzi și mâine de la ora 17.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba deniei la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
În Joia Patimilor, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală de la ora 8.00, iar de la ora 17.00, va oficia slujba deniei.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar de la o
Sâmbătă, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine la Biserica Sf. Maria slujba arhierească de așezare în raclă a sfintelor moaște ale Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Nectarie, Sf. Haralambie și a unei părticele din Lemnul Sfintei Cruci.
Slujba va fi oficiată de la ora 19.30, apoi Ierarhul nostru va săvârși Taina Sf. Maslu împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Biserica Sf. Maria este situată pe bd. 1 Mai, zona Far.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 23.25, Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 23.45, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12.00, ierarhul Tomisului va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal.
Parohiile constănțene „Adormirea Maicii Domnului – I”, „Adormirea Maicii Domnului – II” și „Sfântul Ștefan” vor oferi pachete cu alimente pentru masa de Paști persoanelor cu dizabilități.
Acțiunea va avea loc joi de la ora 12 la Asociația pentru protecția persoanelor cu handicap neuro – locomotor „Carmen Sylva” din Constanța.
La eveniment va participa și IPS Teodosie.
Tot joi, de la ora 14.00, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire a bisericii mănăstirii „Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou” din apropierea localității Târgușor, jud. Constanța.
Șoferii ar putea fi instruiți să acorde primul ajutor imediat după accident.
Peste 50 de parlamentari au inițiat un proiect de lege care prevede obligativitatea educării și testării candidaților la examenul de obținere a permisului de conducere asupra măsurilor de prim-ajutor.
Testarea teoretică și practică pentru aceste cursuri ar putea fi obligatorie, înainte ca un candidat să solicite prezentarea la examenul pentru obținerea permisului de conducere.
Proiectul a fost depus la Senat și urmează să intre în dezbatere.
Românii care nu vor merge la medic cel puţin o dată la 3 ani sau nu îşi fac un set de analize complet, vor fi sancţionaţi.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Prin această măsura se urmăreşte depistarea din timp a eventualelor boli, fapt care ar duce la un sistem sanitar mai eficient.
În momentul de faţă, mare parte din afecţiunile oncologice sunt depistate numai în stadii foarte avansate, ceea ce e foarte greu de tratat.
Nicolae Bănicioiu nu a menționat despre ce fel de sancţiuni va fi vorba, însă a dat asigurări că acestea vor fi “destul de dure”.
Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii.
Din anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv şi se încearcă să se atragă atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De asemenea, această zi este folosită ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung.
Tema din acest an este Siguranţa alimentaţiei, o temă de maximă importanţă pentru toţi oamenii de pe planetă.
Bolnavii internaţi in spital sunt serviţi cu un meniu de cinci lei pe zi.
Reprezentanții Ministerului Sănătății recunosc faptul că un astfel de meniu nu este potrivit și au cerut majorarea bugetului pentru hrană, care este același din 2008.
Surse din Minister, au declarat că există un proiect de actualizare a alocațiilor de hrană, care însă nu a primit toate avizele.
Ministerului Finanțelor a respins săptămâna trecută cererea Ministerului Sănătății de majorare a normei de hrană din spitale.
Meteorologii au realizat o estimare a evoluţiei vremii în următoarele două săptămâni pentru toată țara.
Astfel, în Dobrogea, după data de 10 aprilie, valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile climatologice şi se vor situa între 12 şi 14 grade, dar în restul intervalului vor fi în jurul unei medii regionale de 10 grade.
Temperaturile minime vor fi pozitive de-a lungul celor două săptămâni şi se vor încadra în medie între 2 şi 6 grade.
Ploi slabe şi pe arii restrânse vor fi posibile în intervalele 8 – 10 aprilie şi 14 – 16 aprilie.
Reclamele la medicamente și la farmacii ar putea fi interzise.
Un senator a depus un proiect legislativ în acest sens și îl motivează prin “influență negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației”.
În prezent, publicitatea este permisă la produsele medicamentoase care nu necesită prescripție medicală, de tip OTC, precum și cea la farmacii.