Știri 9 aprilie 2015
În această zi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
Astăzi, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba deniei de la ora 17.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar de la ora 17, ierarhul nostru va oficia slujba deniei prohodului.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Parohiile constănțene „Adormirea Maicii Domnului – I”, „Adormirea Maicii Domnului – II” și „Sfântul Ștefan” vor oferi pachete cu alimente pentru masa de Paște persoanelor cu dizabilități.
Acțiunea va avea loc astăzi de la ora 12 la Asociația pentru protecția persoanelor cu handicap neuro – locomotor „Carmen Sylva” din Constanța.
La eveniment va participa și IPS Teodosie.
Tot astăzi, de la ora 14.00, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire a bisericii mănăstirii „Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou” din apropierea localității Târgușor, jud. Constanța.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce sâmbătă, de la ora 23.25, Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 23.45, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12.00, ierarhul Tomisului va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal.
Unul din doi români este de acord că religia trebuie să fie materie obligatorie în școlile publice.
Totodată, potrivit unui studiu, 64% dintre respondenți consideră că în școli ar trebui să fie predată și istoria religiilor.
În ceea ce privește religia, bărbații sunt cei care dezaprobă în mai mare măsură caracterul obligatoriu al acestei materii. Studiul relevă însă că nu există diferențe statistice de atitudine între grupurile de apartenență religioasă.
Pe de altă parte, sondajul arată că 7 din 10 români consideră că religia ar trebui să fie predată de absolvenți ai facultăților de teologie.
În anul 2050, numărul musulmanilor de pe glob va fi aproape la fel de mare ca al creştinilor.
Potrivit unui studiu american, în 2100, musulmanii ar putea fi chiar mai mulţi decât creştinii.
În următorii 35 de ani, religiile lumii nu vor pierde din forţă.
În condiţiile în care populaţia globului ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane, în 2050, 6 din 10 oameni vor fi creştini sau musulmani.
În unele ţări, creştinii nu vor mai reprezenta peste 50% din populaţie.
Printre ele: Australia, Marea Britanie, Franţa, Macedonia, Noua Zeelandă, Bosnia-Herţegovina și Olanda.
Mare parte din banii românilor se duc pe mâncare si plata utilităților.
Potrivit Institutului Național de Statistică, din totalul cheltuielilor de consum, 60% înseamnă alimente și utilități.
Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a fost, în ultimele trei luni ale anului trecut, de aproape 2.600 de lei. Peste jumătate din această sumă provine din salarii.
Totodată, datele INS arată că, în România, un șomer câștigă aproape la fel de mult ca un agricultor, respectiv peste 550 de lei raportat la puțin peste 650 de lei.
CNAS va deconta protezele mamare pentru femeile care au fost operate de cancer de sân.
În fiecare an, aproximativ 10 mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân avansat.
Multe dintre ele rămân fără unul sau ambii sâni şi prea puţine au bani să îşi facă implant mamar.
Pentru fiecare operaţie de reconstrucţie mamara statul va deconta 800 de euro, iar pentru anul acesta este alocat peste jumătate de milion de euro.
Din această lună putem face tratamente stomatologice gratuite.
Pentru a beneficia, însă de aceste tratamente, pacienții trebuie să se programeze la început de lună, deoarece plafonul este limitat.
În majoritatea statelor din Uniunea Europeană, serviciile stomatologice sunt însă incluse în asigurarea de sănătate obligatorie.
Pacientul plăteşte astfel şi cu 70 la sută mai puţin pentru îngrjirea dentară.
Reducerea TVA la alimente poate duce la relansarea consumului.
Declarația a fost făcută ieri de ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
El a mai spus ca se va încuraja producţia internă şi se vor crea condiţiile pentru scăderea taxei la toate mărfurile.
Totodată, acesta a adăugat că reducerea TVA-ului este modalitatea în care putem să arătăm şi creditorilor internaţionali că în felul acesta avem încasări mai mari la bugetul de stat şi devine mult mai sustenabilă în acest fel măsura de reducere a TVA-ului de la 24% la 20% pentru toate produsele.
Abonamentele gratuite pentru pensionari sunt distribuite până pe 11 aprilie.
De acestea beneficiază pensionarii cu pensii de până la 1.000 de lei, dar și a persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Pentru eliberarea abonamentelor, beneficiarii trebuie să prezinte buletinul sau cartea de identitate și taloanele de pensie pentru luna martie sau aprilie 2015.
ANM a emis o avertizare cod galben de vânt puternic pentru județele Tulcea și Constanța.
Astfel, până astăzi la ora 16:00 se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăşi la rafală 55 – 65 km/h.