Știri 10 aprilie 2015
În această zi biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar de la ora 17, ierarhul nostru va oficia slujba deniei prohodului.
Mâine, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce mâine, de la ora 23.25, Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 23.45, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12.00, ierarhul Tomisului va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal.
Autobuzele RATC vor circula, în perioada sărbătorilor de Paşti, în program de week-end.
Astăzi ele vor avea program normal, între orele 5,15 şi 23,00.
Mâine, duminică, şi luni, autobuzele vor pleca de dimineaţă de la ora 5,45.
Ultima cursă rămâne la ora 23,00.
În perioada vacanţei de Paşte a studenţilor, linia 40C se suspendă.
Totodată, în ziua de 12 aprilie, casele de abonamente vor fi închise, cu excepţia casei de la Gară, care va funcţiona între orele 6,00 – 21,00.
Reprezentanții ISU Dobrogea solicită tuturor lăcașelor de cult să aibă în vedere măsuri de prevenție a incendiilor în perioada Sfintelor Paști.
Astfel, credincioșii vor păstra distanța de siguranță față de elementele combustibile, în timpul slujbelor și vor fi asigurate surse de apă suficiente, precum și mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor.
Totodată, în perioada următoare, specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, vor desfășura activități preventive la unități de cult din zona de compentență a inspectoratului.
Măsurile de prevenție a incendiilor vor fi afișate pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului.
Copiii care beau alcool până la 11 ani au un risc de cinci ori mai ridicat să devină băutori peste câţiva ani.
Potrivit unui nou studiu, riscul este mult mai ridicat ca aceştia să devină alcoolici la vârsta adultă, faţă de copiii care nu au băut alcool la o vârstă fragedă.
Studiul a fost efectuat în Statele Unite unde, unii părinţi le permit copiilor să bea alcool sub supraveghere, acasă.
Cercetări anterioare sugerează că atitudinea parentală este unul din cei mai importanţi factori în educarea copiilor şi avertizarea lor în ceea ce priveşte riscul pe care îl reprezintă consumul de alcool.
Comisia Europeană este îngrijorată de reducerea TVA-ului în România.
Potrivit previziunilor Comisiei Europene, planurile Guvernului român, de reducere a TVA-ului, pot duce la pierderi semnificative pe planul veniturilor provenite din impozite.
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, a precizat că este important ca economia românească să crească în continuare.
Premierul Victor Ponta a declarat că toate măsurile Guvernului au acoperire, iar reducerea TVA-ului poate fi durabilă.
Oamenii de știință americani au descoperit o nouă terapie anti-HIV.
Potrivit unui studiu american, acesta ar oferi rezultate promițătoare.
Primul test clinic a fost realizat cu anticorpi naturali și ar putea elimina, în viitor, virusul din sângele pacienților.
Terapia se bazeză pe injecții cu anticorpi, administraţi în concentraţii mari.
În cazul unor pacienți, această protecţie naturală a durat chiar mai mult de o lună, însă în cazul altora virusul HIV și-a modificat structura.
Vremea va fi frumoasă de Paști în toată țara.
Potrivit estimărilor transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 6-19 aprilie, vremea se încălzeşte în următoarele zile în toată ţara, astfel că se vor înregistra temperaturi de până la 20 de grade Celsius.
Pe arii restrânse se vor înregistra ploi slabe în intervalul 14-19 aprilie.
Traficul rutier în perioada Paştelui va fi monitorizat în România, Ungaria și Bulgaria, în zona punctelor de graniță.
Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pentru supravegherea circulaţiei pe drumurile naţionale va fi folosit și un elicopter.
Pe drumurile naţionale vor fi 415 radare și 1.800 de poliţişti rutieri, care vor fi susţinuţi de 6.800 de poliţişti de la ordine publică.
Accesul la școlarizare continuă să fie o utopie în mare parte a lumii.
Conform raportului UNESCO, doar o treime din țări au atins până în 2015 obiectivele programului, așa cum se preconizase în anul 2000.
Rezultate bune s-au înregistrat în Europa, precum și în Kârghâstan, Mongolia și Cuba, iar la polul opus se situează mai multe state din Africa subsahariană, Pakistanul și Yemenul.
O treime dintre copiii neșcolarizați trăiesc în zone de război.
Totodată, rămâne de soluționat reducerea la jumătate a analfabetismului în rândul adulților, obiectiv atins de numai 25% din țări.
Raportul va fi analizat în detaliu la Forumul Mondial pentru Educație, care va avea loc peste o lună.
Spirometria şi consultaţia preventivă au fost introduse în serviciile medicilor de familie.
Potrivit noului contract cadru, pacienţii vor beneficia şi de servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet.
De asemenea, s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42.
Spirometria, un test pentru depistarea afecţiunilor pulmonare a fost introdusă în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de către medicii de familie.