Știri 20 aprilie 2015
Acesta a trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, si a scris omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.
Astăzi este Ziua Internaţională a Presei Libere.
Acesta este marcată din anul 1991, la iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.
Potrivit ultimului clasament al libertăţii presei, România ocupă locul 52 din 180 de state analizate.
În fruntea clasamentului găsim ţările din nordul Europei, dar şi Noua Zeelandă sau Canada.
Pe ultimele locuri sunt Siria, Turkmenistan, Coreea de Nord sau Eritrea.
Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de 30 de ani pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.
Comisia Europeană va aloca 8,5 de milioane de euro pentru inundațiile care au avut loc anul trecut în România.
Afectate de catastrofe naturale anul trecut, Italia şi Bulgaria vor primi de la bugetul Uniunii 56 milioane euro, respectiv 1,98 milioane euro.
Potrivit cererii de ajutor depuse de Guvernul român, peste 2.300 de locuinţe, 20 de şcoli, nouă grădiniţe şi 11 biserici au suferit pagube, s-au rupt diguri şi baraje şi au fost afectate drumuri, poduri, staţii de epurare a apelor şi sisteme de canalizare.
De asemenea, mulţi fermieri au suferit pierderi uriaşe de producţie.
30% dintre părinţi consideră pedeapsa „un rău necesar“.
Un studiu arată că deşi 87% dintre părinţi consideră că este bine ca părinţii să îşi lase copiii să îşi exprime părerile, 63% cred că părinţii au tot timpul dreptate în relaţia cu copiii, iar pentru rezolvarea situaţiilor dificile, 30% dintre părinţi consideră pedeapsa „un rău necesar“.
Potrivit studiului, în general, taţii alocă mai puţin timp decât mamele jocului cu copiii, iar acasă copiii sunt implicaţi mai mult în activităţi în aer liber, 65% desenează sau răsfoiesc cărţi.
Cele mai mari probleme se întâlnesc în cadrul familiilor afectate de sărăcie, familiile de etnie romă şi cele monoparentale şi la părinţii copiilor cu dizabilităţi.
CNADNR va demara astăzi recensământul vehiculelor şi autovehiculelor care circulă pe teritoriul României.
Acestea vor fi recenzate indiferent de ţara în care sunt înmatriculate.
Înregistrările de trafic se desfăşoară după un calendar prestabilit, timp de zece zile, în diferite perioade ale anului. Compania Națională de Drumuri precizează că monitorizarea traficului rutier se efectuează periodic, o dată la cinci ani, iar scopul este acela de a vedea evoluţia traficului şi impactul acestuia asupra reţelei de drumuri.
România a obţinut de la Banca Mondială un împrumut de peste 200 de milioane de euro pentru un program de reducere a abandonului şcolar şi universitar.
Proiectul cu privire la învăţământul secundar din România este cel mai mare de acest fel susţinut de Banca Mondială în Europa şi regiunea Asiei Centrale.
Scopul lui este de a creşte şansele elevilor şi studenţilor români de a termina o facultate şi va fi pus în practică de Ministerul Educaţiei pe parcursul următorilor şapte ani.
Salariile și pensiile minime se majorează de la 1 ianuarie 2016.
Astfel, salariul va ajunge la 1.200 de lei, iar pensia va creşte de la 350 la 400 de lei.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Salariul minim a crescut în ianuarie de la 900 la 975 de lei, iar din 1 iulie va ajunge la 1.050 de lei.
În ceea ce priveşte salariile personalului didactic, ele au fost majorate cu 5% de la 1 martie şi se va mai adăuga încă 5% de la 1 septembrie.
RADET Constanța va întrerupe furnizarea agentului termic vineri, 24 aprilie.
Totodată, ţinând cont de faptul că ANM estimează că temperaturile diurne vor depăşi la nivelul municipiului Constanţa 20 de grade C în zilele de 17 şi 18 aprilie, Regia va furniza căldură numai în intervalul orar 19.00 – 8.00.
După întreruperea căldurii, RADET va continua să furnizeze numai apă caldă de consum, în regim non-stop, pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.
Elevii s-au întors astăzi la școală.
Unii dintre ei încep pregătirea pentru teze, în vreme ce alții vor susține evaluările naționale sau examenul de bacalaureat.
Pe de altă parte, elevii din clasele a 12-a intră în febra examenului de bacalaureat.
Înscrierea candidaților pentru prima sesiune va avea loc în perioada 25-29 mai, iar prima probă – cea orală la limba și literatura română – va avea loc în 8-10 iunie.
Noutatea este că, anul acesta, imaginile surprinse de camerele video amplasate în sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, după fiecare probă scrisă.
Mai mulţi medici tineri din Constanţa oferă educaţie medicală gratuită.
Ei au înfiinţat Asociaţia Studenţilor şi Medicilor Voluntari şi în fiecare sâmbătă, oferă cursuri gratuite de prim ajutor, într-o sală a Universităţii Ovidius din Constanţa.
Tinerii medici au în proiect şi formarea de echipe de prim-ajutor în liceele constănţene, care să aibă şi o dotare minimală cu care să intervină.
Demersul vine în condițiile în care medicina preventivă are puțini adepți în țara noastră, astfel că românii ajung la medic doar atunci când sunt bolnavi şi de multe ori într-un stadiu avansat al bolii, ceea ce reduce şansele de vindecare.
Plaja Corbu se află într-un top al celor mai frumoase plaje din lume.
Aceasta ocupă locul patru din zece, datorită apei și peisajului sălbatic.
Plaja Corbu a câştigat în faţa unor zone din Puerto Rico, Spania sau Brazilia.
Potrivit clasamentului, pe primul loc se află insulele Seychelles, iar ultimul loc este ocupat de insulele Cies din Spania.