Știri 21 aprilie 2015
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe de pe strada Nicolae Iorga.
Anul acesta, lăcașul de cult împlinește 100 de ani de la punerea pietrei de temelie.
Importanța acestui eveniment va fi marcată prin aducerea moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul de la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, din Piatra Neamț.
Ierarhul Tomisului va întâmpina sfintele moaște mâine, de la ora 16.30, apoi va oficia Vecernia și Taina Sfântului Maslu.
Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până joi seară.
Meteorologii au realizat prognoza pentru următoarele două săptămâni.
Vremea va fi normală pentru această perioadă, caracterizată prin episoade de încălzire spre sfârşitul weekendului următor, dar şi prin intervale cu precipitaţii sub formă de ploaie aproape în toate regiunile.
În Dobrogea, între 24 și 27 aprilie, procesul de încălzire va aduce la 19 grade media maximelor diurne, respectiv la 9-10 grade pe cea a minimelor nocturne.
Probabilitatea pentru apariția ploilor slabe va fi mai ridicată în intervalele 26-30 aprilie.
România este campioană la abandonul şcolar.
În fiecare an şcolar, 17% dintre elevii români abandonează cursurile.
Aceasta înseamnă peste 280 de mii de elevi care nu sunt cuprinşi într-o formă de învăţământ.
Anual, sunt înscrişi la clasa pregătitoare 180 de mii de copii, dar în sistem intră mai puţini elevi decât cei care renunţă.
Ministerul Educaţiei este obligat să reducă rata de abandon cu cel puţin 1% anual, până în 2020.
Executivul analizează posibilitatea reducerii Taxei pe Valoare Adăugată aplicată consumului de apă.
Potrivit premierului Victor Ponta, până la începutul săptămânii viitoare va fi făcută o analiză, pentru a se cunoaşte care ar fi costurile bugetare ale unei astfel de măsuri.
Victor Ponta a explicat că reducerea TVA la facturile de apă este o reglementare practicată la nivel european.
Norvegia va deveni prima ţară din lume care va renunţa la posturile de radio FM.
Ministerul Culturii din Norvegia a anunţat că renunţarea la posturile radiofonice FM va începe pe plan naţional în 2017, în cadrul unui proces ce va permite acestei ţări să îşi finalizeze tranziţia către radioul digital.
Potrivit unui studiu, mai mult de jumătate dintre norvegieni ascultă în fiecare zi programe emise de posturi de radio digitale.
În contextul în care Norvegia va deveni prima ţară care va renunţa la standardul FM şi alte ţări din lume, în special din Europa şi Asia de Sud-Est, se află în plin proces de tranziţie către implementarea acestui standard.
Un nou sens giratoriu a fost amenajat în Constanța.
Acesta a fost construit la intersecția dintre bulevardul Aurel Vlaicu și strada Ștefăniță Vodă, unde localnicii se confruntă des cu probleme în trafic.
În plus, reprezentanții Poliției Locale Constanța au spus că în zonă au avut loc multe evenimente rutiere, tocmai din cauza traficului îngreunat.
Deocamdată amenajarea este provizorie, cu flotoare care delimitează rondul.
Parlamentul European a cerut Turciei să recunoască faptul că uciderea armenilor de armata otomană din timpul Primului Război Mondial, a fost un genocid.
Toate grupările politice ale Camerei Europene au sprijinit rezoluția și au cerut Ankarei, cu ocazia comemorării centenarului Genocidului Armean, să-și asume trecutul și sa deschida calea spre reconciliere, între poporul turc și cel armean.
Fumatul pasiv este încurajat în România.
Un studiu european efectuat în 32 de ţări europene plasează România între ultimele state în privinţa protejării fumătorilor pasivi.
Tot printre ultimele țări din Europa sunt și Cehia, Grecia, Austria şi Slovacia.
Studiile arată că deşi fumatul este printre cele mai întâlnite cauze de deces sau de îmbolnăviri, legislaţia românească în domeniu are lipsuri serioase.
Activiştii spun că problema poate fi repede rezolvată.
Legislaţia internaţională a interzis fumatul în spaţiile publice în multe ţări, iar acum numărul cazurilor de deces din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut la 48% în Uniunea Europeană, faţă de 60% în România.
O biserică satanistă din Statele Unite a cerut autorizație pentru a-și distribui cărțile într-o școală primară.
Liderul religios al sectei, Adam Daniels, susține că vrea să le împartă copiilor o carte distribuită în mod normal noilor membri ai bisericii sataniste, pentru ca aceștia să se familiarizeze cu doctrina.
Daniels a invocat legea liberului acces și a arătat că dacă alte organizații au posibilitatea să-și distribuie publicațiile în școală, atunci și el este îndreptățit să o facă.
Cererea sataniștilor vine după ce o învățătoare a distribuit elevilor săi biblii într-o școală din Duncan, localitate situată la 80 de kilometri de Oklahoma City.
Senatul a adoptat legea alegerilor locale.
Astfel, preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.
Toate candidaturile vor trebui sa fie însoţite de liste de susţinători de minim 1% din numărul total al alegatorilor.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.
România s-a clasat pe locul al treilea la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.
Țara noastră a obținut două medalii de aur și câte una de argint și bronz.
Lotul olimpic naţional a fost compus din patru eleve de la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală.
Olimpiada Europeană de Matematică s-a desfăşurat în perioada 14 – 20 aprilie la Minsk și au participat 30 de țări.