Știri 29 aprilie 2015
Aceasta se intitulează ’’Relațiile socio-culturale și politico-diplomatice dintre români și ucraineni de-a lungul timpului’’ și va avea loc mâine de la ora 12 la sala Senatului din Campusul Universității Ovidius, sub patronajul Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Vor conferenția prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, de la Universitatea Valahia din Târgoviște, prof. univ. dr. Cristian Troncotă, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și prof. dr. Ion Constantin, istoric și diplomat.
Evenimentul este organizat de prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu și preparator univ. drd. Ionuț Chircalan.
Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală.
Acesta va fi susținut de Corala bărbătească Armonia și Orchestra folclorică Muzica Divertis.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 19, la Casa de Cultură din Constanța.
Orchestrația este asigurată de Valeriu Cașcaval și Ion Croitoru, iar conducătorul artistic va fi Anton Slavici.
Corala va fi dirijată de părintele Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Biletele se găsesc la casa de bilete a Casei de Cultură și la toate bisericile ortodoxe.
Astăzi este Ziua Veteranilor de război din România.
Aceasta a fost instituită prin lege, la 13 noiembrie 2007, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a României.
Data de 29 aprilie este în legătură cu Înaltul Decret al Regelui Carol I din 29 aprilie 1902, prin care a fost instituit titlul de veteran de război, la a 25-a aniversare a mobilizării pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.
Din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război fac parte aproximativ 80.000 de veterani ai Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.
O treime dintre copiii americani se joacă cu telefonul mobil înainte de a învăţa să meargă sau să vorbească.
Conform unui studiu, majoritatea părinţilor au afirmat că îşi lasă copii să se joace cu astfel de dispozitive în timp ce ei se ocupă de probleme domestice, 65 % au spus că îşi calmează micuţii cu asemenea dispozitive, iar 29 % au declarat că le folosesc pentru a-şi adormi copiii.
Academia de Pediatrie din Statele Unite recomandă să nu fie expuşi la aceste dispozitive minorii care nu au împlinit 2 ani.
De asemenea, specialiștii avertizează că folosirea constantă a tehnologiei precum smartphone-urile şi tabletele îi poate determina pe copii să dezvolte un comportament autist.
Pacienţii români vor beneficia de primele medicamente incluse pe listele compensate şi gratuite cel târziu de la 1 iunie.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Tucmeanu.
Acesta a adăugat că negocierile cu producătorii se poartă pentru 45 de medicamente destinate celor afectaţi de cancer, diabet şi boli infecţioase.
Legea conform căreia bacşişul trebuie trecut de firme pe bon fiscal separat a fost publicată ieri în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de operatorii economici, precum şi restul nepreluat de client în mod voluntar.
Ordonanţa mai stipulează că bacşişul trebuie trecut de firme pe bon fiscal separat, iar comercianţii sau prestatorii de servicii sunt liberi să decidă dacă aceste sume rămân la dispoziţia lor sau vor fi distribuite angajaţilor.
Funcționarii publici vor intra, mâine, în grevă.
Şi la Constanţa, jumătate dintre angajaţii primăriei, inclusiv toţi funcţionarii Serviciului Public de Impozite şi Taxe, au anunţat că vor fi în grevă.
Aceasta înseamnă că toate ghișeele SPIT vor fi închise și că nu veți avea cum să vă achitați taxele, impozitele sau amenzile de circulație
Sindicaliștii spun că, în ultimele luni, au cerut insistent salarii mai mari cu cel puțin 10 la sută și tichete de masă.
Angajații vor reveni la muncă luni, 4 mai.
Pacienţii cu tulburări psihice pot fi izolaţi pentru protecţie.
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere proiectul de ordin cu privire la normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice.
Astfel, pacienţii cu tulburări psihice pot fi imobilizaţi sau izolaţi pentru protecţia lor sau a altor persoane, fără a fi loviţi sau vătămaţi.
Proiectul mai prevede că pacientul trebuie să fie monitorizat tot timpul imobilizării, pentru a observa dacă nevoile sale fizice, de confort şi siguranţă sunt îndeplinite.
O evaluare a condiţiilor pacientului trebuie realizată la cel puţin fiecare 30 de minute sau la intervale de timp mai scurte, dacă medicul o cere.
Organizaţia „Salvaţi Copiii“ România a lansat un proiect dedicat ajutorării copiilor cu probleme de sănătate mintală sau care sunt victime ale violenţei domestice.
Acesta are ca obiective formarea a 200 de specialişti în vederea evaluării şi intervenţiei, furnizarea de servicii de consiliere şi terapie pentru 700 de copii şi adolescenţi şi organizarea de sesiuni de educaţie parentală şi psihoeducaţie pentru 700 de părinţi.
Conform datelor Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la finalul lunii septembrie 2014, peste 9.000 de situaţii de abuz au fost înregistrate oficial în sistemul de protecţie a copilului.
Tulburările de sănătate mintală reprezintă principala cauză de dizabilitate în rândul copiilor şi adolescenţilor, la nivel global.
Mai multe ONG-uri cer interzicerea totală a fumatului în parcuri, pe plaje și în spaţiile de joacă.
Poliţia locală ar putea da amenzi, iar cei deranjaţi de fum vor putea suna la un telverde pentru a semnala abuzuri.
Iniţiatorii mai propun interzicerea vânzării ţigărilor la o distanţă mai mică de 250 de m de şcoli şi spitale.
Noile reglementari prevăd şi amenzi de 500 de lei pentru persoane fizice şi de 5.000 de lei sau suspendarea activităţii în cazul firmelor.
Amendamentele propuse pentru modificarea legii antifumat se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor.