Știri 12 mai 2015
Acesta s-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.
Patriarhia Română atrage atenţia că parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradiţională sau să i se substituie și reprezintă un atentat la identitatea acesteia.
Subminarea valorilor familiei tradiționale prin crearea unor alternative la aceasta periclitează familia naturală ca temelie a societății umane.
De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate.
Patriarhia Română solicită Camerei Deputaților să respingă și de această dată propunerea legislativă cu privire la reglementarea parteneriatului civil, întrucât constituie un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia.
Părinţii şi reprezentanţii legali ai copiilor vor beneficia de una sau două zile libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor.
Așa prevede un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, potrivit căruia angajatorul nu are obligația de a plăti drepturile salariale,
Autorităţile urmăresc astfel să ofere părinţilor posibilitatea de a verifica anual starea de sănătate a copiilor minori.
Anorexia este ereditară, în 70% din cazuri.
Un studiu american arată că anorexia şi alte tulburări ale alimentaţiei au în 70% din cazuri o componentă ereditară.
În cadrul unor studii efectuate asupra şoarecilor, s-a ajuns la concluzia că o mutaţie genetică specifică duce la anorexie.
Oamenii de ştiinţă au stabilit că mutaţia genetică determină obişnuinţele alimentare ale subiecţilor şi că acest lucru este aplicabil şi în cazul oamenilor.
52 de substanţe noi vor putea fi incluse, condiţionat, în lista de medicamente compensate şi gratuite.
CNAS precizează într-un comunicat că între acestea se află şi tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C.
Într-o primă etapă vor beneficia de tratament bolnavii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză, precum şi pacienţii care nu au răspuns la tratamentele anterioare.
Aceste substanțe noi au fost introduse de sistemele de sănătate din Europa recent, iar România se numără printre primele ţări est-europene în care pacienţii vor beneficia de astfel de medicamente.
Astăzi este Ziua Internațională a Asistentului Medical.
Aceasta este zi de sărbătoare și în sistemul sanitar românesc.
În țara noastră își desfășoară activitatea zeci de mii de asistenți medicali, iar în Constanța sunt peste șapte mii de asemenea cadre medicale.
În România există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină, iar activitatea profesională și ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.
Mai mult de jumătate dintre români ar vrea ca armata să redevină obligatorie.
Potrivit unui sondaj, în condițiile în care situația politică și militară este din ce în ce mai tensionată în regiune, 58% dintre români ar vrea ca armata să redevină obligatorie.
Aproape 30% dintre cei chestionați nu ar fi însă de acord cu o astfel de măsură, iar ceilalți nu au știut ce să răspundă.
Sondajul arată că tinerii sunt mai puțin dispuși să susțină ideea stagiului militar obligatoriu.
Este vorba de doar 48% dintre cei cu vârste între 18 și 34 de ani.
Persoanele care desfășoară activități independente și care se află în proces cu Fiscul ar putea să fie scăpate de anumite datorii.
Guvernul va discuta săptămâna aceasta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligații de plată în cazul celor care sunt plătiți în baza drepturilor de autor sau pe PFA.
Premierul Victor Ponta spune că sunt deschise mai multe procese între ANAF şi diverşi contribuabili, iar statul ar pierde bani din cauza costului proceselor.
Ecluzele de pe cele două canale din Constanţa vor fi modernizate.
Valoarea totală a proiectului, conform aplicației aprobate de Comisia Europeană, este de peste 100 milioane de euro, din care contribuția Fondului de Coeziune este de 85%.
Obiectivul general este de asigurare a disponibilităților și siguranța navigației pe cele doua canale –Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia-Năvodari.
Ecluzele vor fi funcționale în februarie 2016, după efectuarea de probe.