Știri 22 mai 2015
În această seară, în jurul orei 22, icoana va fi adusă la catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” de către o delegație a Sinodului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, condusă de către Mitropolitul Augustin Markevitch și se va oficia slujba de Priveghere.
Mâine, de la ora 8, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Înaltpreasfințitul Augustin vor oficia Sfânta Liturghie arhierească la catedrala Arhiepiscopală.
După slujbă, delegația din Ucraina va continua deplasarea cu icoana spre orașul Bari din Italia, unde se află și moaștele Sf. ierarh Nicolae.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 7-a după Paști sau a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va resfinți Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din localitatea Valea Dacilor, de la ora 8.30.
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care le va permite bolnavilor de hepatită C accesul la cele mai noi tratamente.
Prioritate la terapiile inovative vor avea pacienţii care suferă de ciroză.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Niculae Bănicioiu, România se va număra printre „primele țări din lume care vor putea introduce aceste tratamente de ultimă generație pentru un număr satisfăcător de pacienți, adică cei care au nevoie în primă etapă”.
România a ajuns la un număr de peste 650 de mii de purtători de virus C, după cum estimează Nicolae Bănicioiu.
Salariile personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar vor fi majorate cu 12%, de 1 august 2015.
Totodată, cuantumul sporurilor și indemnizaţiilor, din salariul de bază, se majorează cu acelaşi procent de 12%.
De drepturile salariale majorate, în urma aplicării ordonanţei de urgenţă, vor beneficia aproximativ 54 de mii de persoane din învăţământul preuniversitar de stat şi peste 7.400 de persoane din învăţământul universitar.
Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor vrea, în unanimitate, organisme modificate genetic în România.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat un document care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, le-a cerut președintelui Klaus Iohannis şi premierului Ponta, “să lase producătorilor agricoli dreptul să aleagă ce sistem de producţie, dintre cele aprobate şi legitime răspunde cel mai bine nevoilor lor”.
Deşi au recunoscut că nu există studii ştiinţifice care să demonstreze că OMG-urile nu au efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane, participanţii la dezbatere au acuzat ignoranţa societăţii, a presei şi a tuturor celor care se opun.
Şoferii care au primit amenzi de circulaţie vor putea plăti jumătate din minimul contravenției în 15 zile, față de 48 de ore, aşa cum este în prezent.
În plus, amenzile se vor putea plăti la orice casierie a trezoreriei sau a administrației locale din țară, indiferent de domiciliu, iar șoferii nu fi obligați să facă dovada plăţii la poliţie, aşa cum se întâmplă acum.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege aprobat de Guvern și trebuie să treacă de votul Parlamentului.
România a semnat, ieri, la Geneva, actul cu privire la denumirile de origine și indicațiile geografice.
Printre aceste se numără produsele românești protejate precum, telemeaua de Dobrogea, salamul de Sibiu sau magiunul de Buciumi.
Prin semnarea acestui document, acestea vor putea obține protecție și la nivel internațional.
Un român folosește, în medie, aceeași periuță de dinți timp de un an și jumătate.
Potrivit celor mai recente studii de piață, în mediul rural, românii își schimbă periuța o dată la 10 ani, deși medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni.
Deși cifrele de consum sunt ușor mai optimiste față de anul anterior, aceste rezultate indică în continuare o igienă orală precară a populației.
Doar doi din 10 români își periază dinții de două ori pe zi.
Facultatea de Teologie din București critică acordarea titlului de “Doctor Honoris Causa” profesorului de filosofie Peter Singer din partea Universității București.
Profesorii și studenții teologi își exprimă surprinderea și dezacordul față de aserţiunile filosofice şi bioetice ale profesorului, care atentează grav la viaţa şi demnitatea persoanei umane, contestă dreptul la viaţă al copiilor și incită la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor interumane.
În lucrările sale, Peter Singer este un adversar al religiei și crede că viața omului nu este sacrosanctă.
Ca urmare, el susține uciderea pruncilor, experimentele pe nou-născuți, egalitatea între specii și sexul cu animale.
De cealaltă parte, Universitatea București spune că distincția acordată reflectă recunoașterea reputației științifice a profesorului australian și nu afilierea Universității la opiniile acestuia.
Irlandezii sunt aşteptaţi la urne, astăzi, pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu mariajele între persoane de acelaşi sex.
În prezent, În Irlanda sunt recunoscute parteneriatele civile, dar s-a militant intens pentru mai multă egalitate la starea civilă.
În favoarea mariajelor gay s-au pronunţat marile partide politice, iar Biserica Catolică din Irlanda s-a opus îndelung acestei uniuni.
Irlanda, o țară cu 4,6 milioane de locuitori, a considerat homosexualitatea o crimă până în 1993 și a legalizat divorțul abia în 1995.
Avortul rămâne interzis, cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol.