Știri 2 iunie 2015
Acesta s-a născut în cetatea Trapezunt de pe coasta Mării Negre, în jurul anului 1300, şi era creştin-ortodox, iar de meserie era negustor.
În timpul unei călătorii către Cetatea –Albă a fost trădat de unul din partenerii de drum şi pârât în chip mincinos către mai marele cetăţii că Ioan ar dori să se convertească la păgânism.
Pentru că Sf. Ioan a mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, mai marele cetăţii s-a mâniat şi a poruncit ca sa fie omorât prin tăierea capului.
Creştinii din Cetatea Albă au luat trupul Sfântului mucenic Ioan şi l-au îngropat în Biserica cetăţii vreme de 70 de ani.
În anul 1402, Voievodul Alexandru cel Bun, împreună cu mitropolitul Iosif au adus în Moldova moaştele Sf. Ioan cel Nou.
Ele au rămas aici până în 1686 când au fost duse pentru scurt timp în Polonia, pentru a fi ferite de armata lui Ioan Sobieski.
În anul 1783, moaştele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse în Moldova, la Suceava, unde se regăsesc şi astăzi, în biserica Arhiepiscopală din Suceava.
Biserica Ortodoxă Română va cinsti joi pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 23, sf. liturghie la biserica cu hramul celor 4 sfinți martiri din cartierul constănțean Faleză Nord.
Icoana Maicii Domnului Odighitria va fi adusă vineri la Biserica Sf. Dimitrie din Constanța.
Aceasta va rămâne spre închinare până duminică.
Biserica este situată în cartierul Faleză Nord.
În România sunt cu 18% mai puţini copii, comparativ cu acum 10 ani.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, a fost de aproximativ 4 milioane, la 1 ianuarie 2015, în scădere cu 38.600 comparativ cu anul anterior.
Proporţia băieţilor în segmentul de populaţie de 0-18 ani a fost, în ultimii ani, superioară comparativ cu cea a fetelor de aceeaşi vârstă.
Raportul de masculinitate a fost de 1056 băieţi la 1000 fete.
Poluarea crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral.
Numeroase studii au demonstrat legături între poluare și riscul de infarct și deces prin insuficiență cardiacă.
Analiza oamenilor de știință a comparat rezultatele a circa 100 de studii realizate în 30 de țări, pe aproximativ șase milioane de atacuri cerebrale.
Spitalizările și decesele au fost analizate în funcție de expunerea recentă la poluarea gazoasă și la particule în suspensie.
Astfel s-a constatat că există o legătură între poluarea aerului, cu gaze și particule, și spitalizările și decesele în urma AVC, iar cea mai puternică este cea cu dioxidul de azot.
Elevii de clasa a 6-a încep astăzi Evaluarea Națională.
5.800 de elevi de clasa a VI-a din județul Constanța susțin astăzi proba la Limbă și comunicare, la care vor rezolva exerciții de Limba și literatura română și de Limbă modernă.
Mâine, elevilor le vor fi testate competențele din aria curriculară ”Matematică și Științe ale naturii”, adică vor avea exerciții de matematică, fizică și biologie.
Rezultatele elevilor la Evaluarea Națională nu se trec în catalog, iar în urma acestora, profesorii sunt obligați să realizeze un plan de învățare și remediere pentru fiecare elev la care a identificat probleme.
Ungaria riscă excluderea din Uniunea Europeană dacă nu renunță la ideea de a introduce pedepsa cu moartea.
Avertismentul vine din partea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Premierul Ungariei a declarat recent că fiecare țară trebuie să decidă dacă dorește introducerea pedepsei capitale.
Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Ungaria, după căderea comunismului în anii 1990.
Un senator propune ca supermarketurile să doneze organizaţiilor umanitare alimentele pe cale să expire.
Senatorul Marian Vasiliev mai propune ca 16 octombrie să fie Ziua naţională pentru combaterea risipei alimentare.
Această dată coincide cu Ziua mondială a alimentaţiei.
Inițiativa legislativă prevede că se intezice tuturor agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă.
Iniţiatorul spune că, potrivit rapoartelor Uniunii Europene, România risipeşte anual 5 milioane de tone de alimente.
Legea Educației ar putea fi modificată.
Astfel, elevii care au terminat gimnaziul ar putea da examen de admitere la liceu.
Admiterea se va organiza doar pentru liceele și profilurile unde numărul candidaților este mai mare decât numărul locurilor.
În plus, la evaluarea națională, elevii vor fi testați la mai multe materii decât în prezent, iar învățământul profesional nu va mai dura 3 ani, ci 2.
De asemenea, clasa pregătitoare ar putea să nu mai funcționeze în cadrul școlilor, ci să revină la grădiniță, sub denumirea grupa mare pregătitoare.
Și retragerea de la orele de religie s-ar putea face ca înainte, prin depunerea unei cereri.
Ministrul Sorin Câmpeanu a precizat că documentul este o inițiativă a comisiei de învățământ a Senatului, iar unele prevederi “nu corespund deloc viziunii Ministerului Educației.”
Proiectul noii legi trebuie finalizat până la sfârșitul anului, astfel încât noua lege să intre în vigoare din 2016.
Fumatul va fi interzis în zonele de joacă pentru copii din spaţiile publice din Franţa.
Ministrul francez al sănătăţii, Marisol Touraine a precizat că această măsură va fi luată prin decret cât mai repede cu putinţă pentru a putea fi aplicată încă din această vară.
În opinia acestuia, interdicţia de a fuma în spaţiile de joacă pentru copii este în interesul copiilor.
Nu doar locurile publice şi zonele de joacă sunt interzise fumătorilor francezi.
Anumite staţiuni de pe litoral au interzis deja fumatul pe plaje şi au constatat că în acest condiţii vin mai mulţi turişti acolo.