Știri 11 iunie 2015
Cu acest prilej, biserica Sf. Nectarie din cartierul constănțean Medeea își va sărbători unul din hramuri.
Ieri au sosit spre închinare centura Sfântului Nectarie de la Sihăstria Putnei și Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni Odighitria din Odessa.
Totodată, sâmbătă, de la ora 7.45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Nectarie, Teodor Tiron, Luca al Crimeei, Vasile cel Mare, Gheorghe, Trifon Romanul și Veșmântului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Duminică, Ierarhul Tomisului va sfinți locul viitoarei biserici de la Galeșu de la ora 7.45, apoi va oficia sf. liturghie, urmată de slujba parastasului părintelui Iustin Pârvu și a martirilor de la Canal.
Persoanele cu dizabilități vor fi scutite de la plata rovinietei.
Astfel, nu vor mai plăti taxa de drum toate persoanele cu handicap, chiar dacă nu au mașinile modificate corespunzător nevoilor lor.
Până în prezent, scutirea de la plata rovinietei era doar pentru autovehiculele adaptate, ceea ce le crea un mare disconfort persoanelor nevăzătoare sau paraplegice.
Salariile personalului medical se vor majora.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri, cu 288 de voturi pentru, ordonanța de urgență privind salarizarea personalului din sistemul public sanitar în anul 2015.
Astfel, de la 1 ianuarie 2016 salariul de bază brut al personalului din sistemul public sanitar se majorează cu 100 de lei.
Proiectul de lege a fost aprobat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.
Șomerii sau beneficiarii de venit minim garantat vor fi angajaţi cu contract individual de muncă pe cel mult un an pentru prestarea unor activităţi de interes ale comunităţilor locale.
Deputații au decis ieri și că banii pe care îi vor primi vor fi din bugetul de şomaj.
Legea va intra în vigoare după promulgarea ei de către președintele Klaus Iohannis.
Bolnavii în concediu medical nu vor mai fi controlaţi la domiciliu.
Decizia a fost luată ieri de plenul Camerei Deputaților.
De asemenea, absenţa de la domiciliu a persoanei aflate în concediu medical nu mai poate fi motiv de suspendare a drepturilor băneşti aferente.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Legea cu privire la steagurile unităţilor administrativ-teritoriale a fost promulgată.
Potrivit inițiativei, legea prevede că unităţile administrativ-teritoriale vor putea arbora steaguri proprii.
Însă, actul normativ stipulează că două sau mai multe astfel de unităţi nu pot avea steaguri identice.
Mai mult decât atât, legea mai prevede că aceste steaguri nu pot aduce atingere simbolurilor naţionale şi nu pot conţine simboluri ale altor state, astfel că maghiarilor le este interzis în continuare să arboreze steagul secuiesc pe clădirile publice.
Trenurile Soarelui vor circula de mâine spre staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării.
Legăturile din toată ţara către staţiunile de pe litoral vor fi asigurate, timp de trei luni, cu peste 40 de trenuri.
Preţul pentru o călătorie Bucureşti – Constanţa, fără reduceri, este de 30,5 lei la tren Regio şi de 62 lei la tren InterRegio.
Un bilet dus-întors are 10 la sută reducere.
Trenurile care circulă fără opriri intermediare, între Bucureşti Nord şi Constanţa, ajung la destinaţie în aproximativ două ore.
Mai multe ONG-uri cer promovarea în școli a abstinenței până la căsătorie.
Acestea au înaintat o scrisoare deschisă miniștrilor Educației și Sănătății.
Reprezentanții ONG-urilor susțin că alte organizații doresc introducerea în programă a unor ore de educație sexuală care ar transmite o ideologie libertină și i-ar îndoctrina pe copii.
Ei spun că elevii trebuie educați spre înfrânarea trupească și amânarea relației intime până la vremea căsătoriei, deoarece ”aceasta este singura cale către sănătatea și bunăstarea lor, evitând bolile venerice, avorturile și suferința emoțională”.
România va participa cu peste 9 milioane de euro la Fondul de ajutorare a țărilor sărace.
Proeictul de lege a fost aprobat ieri de Guvern.
Totodată, contribuţia țării noastre va fi contabilizată în contul asistenței oficiale pentru dezvoltare a României și va contribui la angajamentul țării ca volumul asistenței pentru dezvoltare să atingă o ţintă de 0,33% din venitul naţional brut în acest an.
Fondul de ajutorare a țărilor sărace este administrat de Fondul Monetar Internaţional.
Programul Casa Verde va fi relansat.
În perioada următoare autorităţile vor lansa sub o nouă formă programul de eficienţă energetică „Casa Verde”, finanţat de la Fondul pentru Mediu, prin intermediul căruia sunt înlocuite sistemele clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană sau geotermală.
Noua abordare ar duce la scăderea cu 80% a costurilor cu utilităţile pentru o clădire.
Programul „Casa Verde”, blocat în anul 2011, a repornit la sfârșitul anului trecut, când peste 5.000 de dosare depuse în program au primit finanţare de peste 30 milioane de lei.