Știri 22 iulie 2015
El s-a născut la 22 iulie 1951, în comuna Bara, judeţul Timiş, ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.
În anul 1987, a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, din Judeţul Neamţ, cu numele Daniel şi l-a avut ca naş de călugărie pe părintele arhimandrit Ilie Cleopa.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Mâine la ora 11 va avea loc vernisajul expoziţiei „Dunărea si Dobrogea creştina”.
Acesta va fi organizat cu prilejul finalizării celei de-a 10-a ediţii a Taberei Internaţionale de creaţie, proiect desfășurat la Manastirii Dervent.
Cu această ocazie va avea loc și lansarea albumului Constanța anilor 1980, cu schițe realizate de arhitect Dan Corneliu.
La eveniment va participa și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Biserica Ortodoxă va cinsti luni pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, duminică, de la ora 18.00, va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Strada Revoluției, popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, Spitalul Militar, cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Luni, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.
Clădirile campusului Universității ”Ovidius” din Constanța vor fi închise astăzi și pe 24 iulie, până la ora 13.00.
Decizia a fost luată datorită desfășurării examenelor de admitere la facultățile cu probe de concurs.
Candidații de la Facultatea de Teologie, respectiv Facultatea de Științele Naturii și Științe Agricole, care doresc să se înscrie online la sediile facultăților în aceste zile o pot face la sediul de pe b-dul Mamaia nr. 124, sala E1.
Totodată, candidații la specializarea Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie își mai pot depune dosarele de înscriere online până mâine, la ora 17.00.
Elevii constănțeni pot participa, din anul școlar viitor, la mai multe concursuri.
Acestea sunt organizate de Inspectoratul Școlar Județean.
În cadrul acestora, elevii pot câștiga premii în bani prin intermediul a două proiecte POSDRU cu finanțare nerambursabilă.
Este vorba despre concursurile ”Scrisul face bine”, la care se vor implica 60 de unități de învățământ și 18.000 de elevi, și ”Competențe-cheie pentru implicare civică în sprijinul dezvoltării durabile – Energy Smart”.
Debitul la intrarea în ţară a Dunării este la jumătate faţă de media multianuală.
O scădere cu încă 700 de metri cubi pe secundă va duce la închiderea centralei de la Cernavodă se va opri.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie, debitul Dunării la intrarea în ţară se situa ieri la puţin sub 2.900 de metri cubi pe secundă.
În aceste condiţii, activitatea Centralei Nucleare de la Cernavodă este pusă în pericol, pentru că, nu mai este suficientă apă în bazinul centralei de la Cernavodă pentru răcirea reactoarelor, iar atomocentrala trebuie să se închidă. Aşa s-a întâmplat, în 2003, când, la 1.900 de metri cubi pe secundă, centrala a fost închisă din motive de siguranță.
ANAF a anunţat că a început să blocheze conturile marilor datornici la stat.
Primele companii ajunse în această situaţie sunt Regia de Transport Bucureşti şi Televiziunea Publică, care au şi datoriile cele mai vechi.
Conducerea TVR spune că s-a ajuns în această situaţie şi pentru că taxa tv nu a mai fost indexată de peste 10 ani, perioadă în care costurile de producţie sau redifuzare au crescut constant.
Datoriile TVR depăşesc 700 de milioane de lei, dintre care aproape 350 la stat.
Până la 1 septembrie se va găsi o formulă constituţională pentru reducerea TVA şi adoptarea Codului Fiscal.
Anunțul a fost făcut de Premierul Victor Ponta.
Şeful Guvernului nu a precizat însă şi care va fi modalitatea de soluţionare a cererii preşedintelui, pentru ca actul normativ să intre nemodificat în vigoare.
Tot ieri, Codul Fiscal a fost susţinut şi de Consiliul Investitorilor Straini, care şi-a declarat aprecierea pentru acest proiect în varianta aprobata de Parlament.
Investitorii străini consideră că multe din prevederile noului Cod sunt un pas înainte în zona de modernizare şi clarificare a cadrului fiscal românesc.
Peste 370 de mașini ecologice au fost cumpărate prin programul Rabla, din luna mai până în prezent.
Numărul lor e de peste șase ori mai mare decât în intervalul ianuarie – mai, cînd nu funcționa programul.
Ministerul Mediului a anunțat că au fost epuizate peste 60% din totalul celor 20 000 de tichete alocate persoanelor fizice.
În programul Rabla din acest an, a cărui valoare totală e de 200 milioane lei, au fost alocate și 5.000 de tichete pentru persoane juridice și instituţii publice.
Turkmenistanul este țara în care se fumează cel mai puțin din lume.
Afirmația a fost făcută de directoarea Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan.
Numai 8 oameni dintr-o sută fumează în aceasta țară.
Pe de altă parte, conform unui raport al OMS, circa 30% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani din România sunt fumători.