Știri 6 august 2015
Sărbătoarea face parte din rândul praznicelor Împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru, Ioan şi Iacov.
Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul 4.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului 5, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare.
În secolul 8, odată cu generalizarea acestui Parznic Sfântul Andrei Criteanul a compus o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de MAIUMA au compus imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692 există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 8, Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de Taina Sfântului Maslu, la biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie, care își va sărbători unul din hramuri.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 10-a după Rusalii sau a Vindecării lunaticului.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Crucea din localitatea constănțeană cu același nume.
Conservele de pește nu sunt recomandate femeilor însărcinate, copiilor, cardiacilor și bătrânilor.
Specialiștii de la Protecția Consumatorului au analizat mai multe tipuri de conserve de pește.
Ei au constatat că acestea conțin 7 aditivi, printre care guma de guar, acidul citric sau glutamatul monisodic, care pot produce dureri de cap, slăbiciune, greaţă, arsuri, astm, pot declanşa Alzheimer şi Parkinson.
Studiul realizat de experţii APC relevă faptul că 39% dintre producători nu specifică procentul de pastă de tomate utilizat la obţinerea produsului, iar 36% nu declară conţinutul de sare.
Potrivit experților, trebuie evitate şi conservele de peşte cu adaos de zahăr, ulei vegetal şi amidon, care maschează calitatea scăzută a peştelui din conservă.
Medicii dermatologi oferă consultații gratuite pe litoral.
În perioada 9 – 11 august, în intervalul 08.00-17:30, constănţenii şi turiştii care vor ajunge pe plajă în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Neptun vor beneficia de consultaţii dermatologice gratuite şi vor primi produse de protecţie solară.
Astfel, în locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, pe cea a hotelului Europa din Eforie Nord, precum și pe plaja din Neptun (zona „La steaguri”), se vor afla 12 medici dermatologi din ţară, cărora li se vor adăuga medici din Constanţa.
Demersul face parte din campania naţională „Pune stop cancerului de piele”, care a fost demarată din luna iunie de specialiştii Societăţii Române de Dermatologie.
Primăria comunei Peştera din județul Constanța a redus preţul apei la 90 de bani.
Acest lucru a fost posibil datorită investiţiilor realizate prin automatizarea serviciului de alimentare cu apă, care este în administrarea directă a primăriei Peştera.
La preţul de 90 de bani pe metrul cub de apă, primăria Peştera va înregistra şi o marjă de profit de peste zece la sută, care va fi folosit pentru dezvoltare şi investiţii în comună.
Localnicii din Peştera mai beneficiază printre altele de serviciul de salubritate gratuit, internet wireless gratuit, iar Primăria susţine toate cheltuielile elevilor şi studenţilor.
Legea Educației va fi modificată.
Bacalaureat diferenţiat pe două nivele de dificultate, examen de admitere la liceele bune, în afara evaluării naţionale, şi învăţământ obligatoriu prelungit la 12 clase, sunt doar câteva dintre propunerile primite de Ministerul Educaţiei.
Legea urmează însă să intre în două runde de dezbateri pentru a fi aprobată.
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, cere înăsprirea sancțiunilor aplicate celor care îi agresează verbal sau fizic pe polițiști.
Un proiectul de act normativ în această privință a ajuns deja la Ministerul Justiției.
Ministerul de Interne propune să se schimbe două articole din Codul Penal.
Agresarea unui polițist, jandarm, procuror sau judecător aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu ar urma să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptei.
Potrivit statisticilor Poliţiei Române, anul trecut au fost sesizate aproape 600 de fapte de ultraj.
Locuințele ANL pentru tineri s-au scumpit.
Printr-un ordin al ministrului Dezvoltării Regionale a fost stabilit prețul de vânzare, iar acesta a crescut cu 55 de euro pe metrul pătrat față de anul trecut.
Astfel, cei care doresc să își cumpere un apartament de tip ANL, vor plăti aproximativ 383 de euro metrul pătrat.
Preţurile alimentelor au început să crească faţă de acum două luni.
Atunci, măsura reducerii de TVA la alimente de la 24 la 9% a intrat în vigoare, astfel că în unele reţele de magazine sunt produse care au preţuri majorate chiar şi cu 30%.
Cele mai vizibile creşteri le-au consemnat în perioada 8 iunie – 4 august laptele, carnea și băuturile răcoritoare.
Avansul preţurilor vine după o perioadă în care magazinele au fost sub atenta supraveghere a mai multor instituţii precum Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului sau ANAF.
Agenţia Federală pentru Medicamente din Statele Unite a aprobat primul medicament realizat cu ajutorul unei imprimante 3D.
Pastila, numită Spritam, este destinată tratării crizelor de epilepsie.
Un avantaj al comprimatului este faptul ca are o concentraţie foarte mare, care nu poate fi obţinută prin procedurile tradiţionale.
Medicamentul va ajunge în farmaciile din Statele Unite în primul trimestru din 2016.