Știri 26 august 2015
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va serba cel de-al doilea hram.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9.30, Sfânta Liturghie Arhierească.
Postul nostru de radio va transmite slujba în direct.
Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă, Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la mănăstirea Lipniţa, care îşi serbează hramul.
După Sf. Liturghie, Ierarhul nostru va săvârși slujba parastasului la 11 ani de la mutarea la Domnul a IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfintei Muceniţe Ecaterina, Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, precum şi o particică din lemnul Sfintei Cruci.
De asemenea, credincioșii se vor putea închina la Icoana făcătoare de minuni “Maica Domnului potoleşte întristările noastre”, din Rusia și la Icoana Maicii Domnului Trihirusa, primită de la Sfântul Munte Athos.
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul este situată în comuna Lipniţa, pe drumul naţional 3 care leagă Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei de Mănăstirea Dervent.
Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul își va sărbători hramul pe 1 septembrie.
Cu acest prilej, duminică, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie.
De asemenea, luni, Parohia Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului din Constanța își va sărbători hramul.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va oficia duminică, de la ora 18, slujba privegherii.
Vor fi aduse spre închinare la această biserică moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfintei Mc. Varvara, ale Sfântului Împărat Constantin, precum și ale Sfinților Teodor, Filimon, Cosma, Damian, Trifon, Stelian, Modest și Teoctista.
Biserica este situată pe strada Merișor, în zona Trocadero-Coiciu.
Toate liniile de autobuze care circulă spre Mamaia vor fi suspendate de săptămâna viitoare.
Potrivit RATC, din cauza scăderii fluxului de călători, de luni, 31 august, toate liniile pentru staţiunea Mamaia: Delfinul, Sirena, linia 100 Mamaia, inclusiv linia turistică deservită de autobuzele etajate – Mamaia Estival nu vor mai circula.
Orașul Constanța va trece la sistemul de iluminat public pe bază de led.
Primăria a realizat un proiect care vizează refacerea integrală a sistemului de iluminat din cinci cartiere: Baba Novac, Compozitorilor, Palazu Mare, Peninsulă și Constanța Sud (zonă cunoscută și sub numele de Veterani).
În plus, sunt vizate și bulevardele Tomis, Mamaia, Aurel Vlaicu și Ferdinand.
Vor fi schimbați toți stâlpii vechi de iluminat din beton cu alții noi, din metal, iar cablurile vor fi îngropate.
Proiectul are o valoare de 32,7 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene, de la Guvern și Primărie.
Miniştrii de Justiție din opt țări europene cer condamnarea crimelor comunismului.
Iniţiativa a fost înaintată de către ministrul eston al Justiţiei în cadul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.
Acesta a declarat că „oamenii trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului”.
Potrivit ministrului eston, crimele naziste au avut parte de condamnare legală recunoscută la nivel internaţional, după procesul de la Nuremberg, în timp ce crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.
Iniţiativa a fost susţinuită de miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia.
Aproximativ 800 de potenţiali terorişti s-au întors în Europa.
Se pare ca jihadistii întorşi din Orientul Mijlociu au fost antrenaţi în tabere de terorişti din Siria si Irak, după cum le-au spus forţele antitero spaniole partenerilor europeni, după atacul de vineri din trenul pe ruta Amsterdam-Paris.
Specialişti din securitate spun că potenţialii terorişti sunt pregătiţi să facă orice și, odată ce au fost îndoctrinaţi, sunt învăţaţi cum să folosească rudimentar armele.
La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a avertizat că Franţa trebuie să se pregătească pentru și mai multe atacuri.
Universitățile care înscriu studenți peste capacitatea maximă riscă amenzi de până la 10 ori mai mari decât taxa de școlarizare aprobată.
Așa prevede un proiect de ordonanță de urgență – ce urmează să fie prezentat în ședința de Guvern de către Ministerul Educației.
Se urmărește în acest fel, între altele, sancţionarea instituţiilor de învăţământ care acceptă studenți la programe fără autorizare.
O astfel de propunere vine în contextul în care, din decembrie şi până acum, Ministerul Educației a plătit daune de peste 1,7 milioane de lei absolvenților care au dat în judecată statul.
Este vorba despre tinerii cărora la finalul facultăţii nu li s-a eliberat diploma de licenţă pentru că au fost înscriși cu depășirea cifrei de școlarizare aprobate sau la un program neautorizat.
România şi alte ţări europene sunt supuse unor presiuni intense pentru recunoaşterea Kosovo.
Acesta a depus, la începutul lunii august, o solicitare oficială pentru a adera la UNESCO, dar iniţiativa a fost blocată rapid de Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii. Naţiunile Unite au respins demersul Serbiei.
Potrivit ministrului sârb de Externe, Ivica Dacici, în contextul demersului de admitere în UNESCO, Kosovo şi-a fixat obiectivul de a fi recunoscut ca stat de cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care nu au făcut încă acest pas.
Este vorba despre România, Grecia, Spania, Cipru şi Slovacia.
Usturoiul din China conţine substanţe toxice și deşeuri umane netratate.
Specialiștii susțin că acesta este pulverizat cu substanțe chimice al căror rol este acela de a-i stopa creșterea, de a-l albi și de a-i distruge dăunătorii.
Experții trag un semnal de alarmă și referitor la tehnicile de cultivare a usturoiului practicate de chinezi.
Aceștia supun usturoiul unor tratamente cu plumb, sulfiți sau cu alți compuși foarte periculoși și obișnuiesc să fertilizeze solul cu deșeuri umane netratate.
Mai mult, în scopul distrugerii paraziților, cultivatorii chinezi tratează usturoiul cu o substanță foarte toxică, bromură de metil.
Dacă este expus unei concentrații foarte mari de bromură de metil, omul poate dezvolta afecțiuni respiratorii grave și îi poate afecta sistemul nervos central.
Adesea, această substanță cauzează moartea.