Știri 31 august 2015
Această zi a fost instituită prin lege anul trecut, iar inițiatorii au pornit de la ideea că limba unei naţiuni este un puternic instrument de păstrare a identităţii naţionale, cu atât mai mult cu cât, în prezent, există peste 10 milioane de etnici români ce trăiesc în afara graniţelor de stat ale României.
Această zi poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României.
ANM a emis o avertizare meteorologică cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat.
Aceasta este valabilă astăzi și mâine iar valul de căldură va persista în toate regiunile.
Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35….37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi îndeosebi în zonele de câmpie şi de podiş.
Astăzi, ia startul oficial o nouă ediţie a programului „Litoralul pentru Toți”.
Un sejur de 6 nopți pentru o persoană va costa între 159 și 985 de lei, în funcție de stațiune și de
Cele mai ieftine sunt ofertele pentru sudul litoralului, stațiunile Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, 2 Mai și Vama Veche.
Pentru 159 de lei turiștii primesc cazare la un hotel de o stea, fără mic dejun.
În schimb, la un hotel de 5 stele, prețul unui sejur este de 469 lei/persoană, cu masa dimineții inclusă.
Pentru zona Mamaia – Constanța – Eforie, tarifele pornesc de la 205 lei pentru un hotel de o stea și ajung la 605 lei pentru 5 stele.
Autobuzele RATC nu mai circulă prin Mamaia, de astăzi.
Reprezentanții Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța au anunţat că toate liniile care circulă spre Mamaia vor fi suspendate din cauza scăderii fluxului de călători.
Este vorba despre liniile Delfinul, Sirena, linia 100 Mamaia, inclusiv linia turistică deservită de autobuzele etajate – Mamaia Estival.
Revizia anuală CET va dura anul acesta doar 3 zile.
Aceasta va începe de luni, 7 septembrie, de la miezul nopții și va dura până pe 9 septembrie, la ora 0.
Inițial, revizia fusese stabilită în perioada 25-27 august, dar din cauza temperaturilor ridicate, reprezentanții Societății Electrocentrale au decis să amâne lucrările de întreținere.
Ele se vor efectua doar la Centrala de Termoficare Palas Constanța.
Un festival de film destinat comunității LGBT, din Rusia, a fost anulat.
Comitetul de Cultură a decis ca anul acesta, care ar fi fost al 13-lea, festivalul să nu mai aibă loc, din cauza dificultăţilor economice.
Rusia traversează o perioadă delicată în relaţia cu comunitatea LGBT, după ce a interzis “promovarea relaţiilor sexuale netradiţionale în faţa minorilor”.
Populaţia României se află în al 26-lea an de declin demografic.
Principalele motive sunt plecarea în masă a tinerilor peste hotare şi scăderea natalităţii.
Mai mult, potrivit unui studiu, în anul 2030, România va fi în clasamentul celor mai îmbătrânite 15 ţări din lume.
În ultimii 25 de ani România a pierdut 2,3 milioane de locuitori. Numai anul trecut, au plecat din ţară 184.000 de oameni.
Elevii care au susținut sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat, vor afla mâine rezultatele.
Potrivit calendarului de desfășurare al examenului, până la ora 16.00 elevii vor afla notele pe care le-au obținut la probele scrise, iar în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00, absolvenții nemulțumiți au ocazia să depună contestații.
Soluționarea acestora va avea loc pe 2 și 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate vineri, 4 septembrie, atât pe site-ul Ministerului Educației, cât și la centrele de concurs.
Elevii claselor a XI-a și a XII-a vor primi, începând din acest an școlar, manuale gratuite.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai vorbit despre problemele stringente ale învățământului românesc și a adus în discuție și tema manualelor școlare ale elevilor.
Oficialul a adăugat că elevii sunt cei care au făcut demersul pentru respectarea prevederii din Legea Educației.
Speranța de viață, la nivel mondial, este în creștere.
Potrivit unui studiu asupra tuturor bolilor și leziunilor majore realizat în 188 de țări, oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult, dar, în același timp, mulți dintre ei sunt bolnavi pentru o perioadă mai lungă de timp.
Starea generală de sănătate s-a îmbunățățit la nivel mondial, datorită progresului semnificativ împotriva bolilor infecțioase, cum ar fi HIV/SIDA și malaria, din ultimul deceniu și câștigării luptei cu bolile legate de maternitate și cu cele ale copilăriei. Dar speranța de viață sănătoasă nu a crescut la fel de mult, astfel încât oamenii trăiesc mai mult timp cu boli și handicapuri.