Știri 4 septembrie 2015
Acestea vor rămâne la Biserica Sfântul Ierarh Nectarie, fiind donate de Chilia „Înălțarea Domnului”, de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 9, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în cadrul căreia va înmâna oficial sfintele moaște bisericii Sfântul Nectarie.
Zilele municipiului Mangalia se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni.
Cu acest prilej duminică seara, de la ora 20, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina o delegație din Muntele Athos, ce va aduce moaștele Sfintei Mucenițe Tecla, de la Mănăstirea Cutlumuș.
În continuare va avea loc o procesiune solemnă pe străzile municipiului.
Aceasta va porni de la Biserica Sfântul Mina, pe traseul: sens giratoriu – Șoseaua Constanței – Primăria Municipiului Mangalia – Biserica Sf Gheorghe.
Procesiunea va fi încheiată cu taina sfântului Maslu săvârșită la biserica Sfântul Gheorghe.
Biserica Ortodoxă Română va prăznui marţi, 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, duminică, 6 septembrie Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8:30 Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord.
Luni, în ajunul marelui praznic, ierarhul Tomisului va săvârşi de la ora 18, slujba Vecerniei, și a Litiei, la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de lângă localitatea Deleni.
Marţi, în ziua praznicului, ÎPS Teodosie, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie cu prilejul hramului, la biserica „Sf. Maria” din zona Far.
Patriarhia Română și Ministerul Sănătății vor colabora în proiectul “Sănătate pentru sate”.
Mai multe detalii aflăm dintr-un material realizat de Gabriel Tudor.
Prețul gigacaloriei va avea un preț unitar pentru toți constănțenii.
Primăria va schimba sistemul de subvenționare a agentului termic, astfel încât ajutorul să nu mai fie destinat exclusiv asistaților social și persoanelor cu venituri mici.
Anunțul a fost făcut de directorul interimar al RADET Constanța, Liviu Popa, care a adăugat că deocamdată nu se cunosc detalii legate de nivelul subvenției, însă informațiile vor fi făcute publice în cel mai scurt timp.
Important este că toți locuitorii Constanței ar putea plăti pentru încălzire mai puțin decât iarna trecută.
Codul Fiscal a primit votul final în Parlament.
Printre amendamentele aprobate se numără reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017 și amânarea pentru 2017 a eliminării taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți.
Totodată a rămas în vigoare eliminarea taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.
Un program de depistare precoce a scoliozelor prin screening preșcolar și școlar a debutat în România de la 1 septembrie.
Scolioza este o diformitate a coloanei vertebrale care poate evolua variabil.
Specialiștii spun că este bine ca toți părinții să cunoască această afecțiune pentru că, în momentul în care au depistat-o, trebuie să se prezinte la doctor cât mai repede, pentru ca cel mic să urmeze tratamentul corespunzător.
Taxele la serviciile de salubritate ar putea fi majorate.
Declarația aparține secretarului de stat din cadrul Ministerului Mediului, Mihail Fâcă.
Acesta a adăugat că țara noastră stă foarte prost în ceea ce privește desființarea gropilor de gunoi neconforme și instalarea sistemelor moderne de reciclare a deșeurilor.
De la 1 ianuarie 2016, Uniunea Europeană ne va obliga să plătim penalități dacă nu închidem toate gropile neconforme și nu vom instala sisteme moderne de colectare și reciclare. Practic, vor crește taxele pentru serviciile de salubritate.
Mamele care stau 2 ani în concediu de creştere a copilului ar putea primi 85% din salariu în primul an.
Plafonul maxim pentru indemnizaţie ar putea creşte în primul an de la 1.200 de lei la 3.400 de lei.
Propunerea legislativă a fost votată de senatori şi trimisă Camerei Deputaţilor, care are rol decizional.
În prezent, statul acorda 85% din salariu sau maximum 3400 de lei, doar mamelor care stau acasa un an.
Celor care optează pentru concediul de doi ani, li se acordă maximum 1200 de lei şi în primul şi în al doilea an.