Știri 21 septembrie 2015
În anul 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.
În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate și anume, o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore.
Anul acesta, sărbătorim pacea sub tema „Parteneriate pentru pace – Demnitate pentru toți”.
Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România.
Astfel, reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice.
Condiţia este ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult.
Pe de altă parte, persoanele fără venituri, cu unele excepţii, vor fi obligate să depună declaraţie la Fisc pentru a li se calcula CASS-ul pe care îl au de plată.
Acelaşi Cod Fiscal valabil din 2016 va elimina taxa pe lux.
Polițele de asigurare s-ar putea scumpi cu până la 15% anul viitor.
Anunțul a fost făcut de firmele din domeniu, iar motivele invocate sunt falimentul Astra și noile standarde europene privind majorarea capitalului societăților de profil.
Astfel, firmele vor fi nevoite să-și majoreze capitalul, iar răspunsul firesc va fi majorarea tarifelor.
Creșterea nu va fi una bruscă, ci se va face în etape, la trei sau șase luni.
Traseul liniilor 44, 48 și 51 se modifică de astăzi.
Potrivit RATC, motivul îl constituie lucrările de reabilitare a rețelei stradale de pe str. Constantin Brătescu.
Astfel, între orele 9.00 și 23.00, traseul liniilor 44, 48 și 51 se va devia de pe strada Mihai Viteazul pe bulevardul Mamaia până la strada I.G. Duca, după care se va intra pe vechiul traseu, pe sensul de mers spre I.G. Duca.
Peste o treime dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie și excluziune socială.
Procentul este aproape dublu față de Uniunea Europeană în ansamblu, în condițiile în care pensia medie lunară în România este în prezent de 200 euro, comparativ cu Grecia, cu 882 de euro sau Franța, cu 1.032 de euro.
Conform noilor date publicate de, Organizația Mondială a Muncii, Comisia Europeană și Institutul Național de Statistică, raportul între salariu și pensie este, în medie, relativ egal pentru contribuabilii din România și cei din UE.
Valorile nominale, însă, sunt diferite.
Astfel, un pensionar român din anul 2050 va primi 294 euro pensie lunară, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 1.000 euro, în timp ce un pensionar din Europa va primi, în medie, 1.170 euro în 2050, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 3.000 euro.
Grăsimile procesate ar trebui eliminate din alimentație.
Acestea sunt utilizate pentru îmbunătățirea gustului, texturii și termenului de valabilitate la produsele alimentare procesate.
Noi cercetări sugerează că interzicerea grăsimilor din alimentele procesate ar putea salva mii de vieți în Marea Britanie, în fiecare an.
Experții susțin că circa 7.200 de decese de boli de inimă ar putea fi prevenite în Anglia, în următorii cinci ani, dacă grăsimile artificiale ar fi interzise.
Elevii vor putea vizita gratuit Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.
Conducerea complexului propune unităţilor de învăţământ constănţene un parteneriat, în perioada 1 octombrie 2015 – 31 mai 2016.
astfel, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa, se acordă o reducere de 50% pentru unităţile de învăţământ – grupuri organizate, care vor să viziteze Delfinariul, Microrezervaţia, păsările exotice şi Planetariul.
În aceleaşi condiţii şi cu acelaşi preţ poate fi vizitat şi Acvariul, situat în alt sediu al complexului, pe b-dul Elisabeta nr. 1.
Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul Evaluării Naționale pe anul 2016.
Astfel, înscrierea elevilor de clasa a opta la acest examen se va face între 15 şi 17 iunie, iar cursurile se vor încheia pe 17 iunie.
Prima probă, cea la limba şi literatura română, va fi susţinută pe 27 iunie, iar în următoarea zi este programată cea în limba şi literatura maternă.
Examenul la matematică se va desfăşura pe 29 iunie.
Notele vor fi afişate pe 1 iulie, apoi vor fi depuse contestaţiile, ale căror rezultate vor fi cunoscute pe 5 iulie.
Modul de admitere pentru repartizarea computerizată va fi ca în prezent– 25 la sută media din cei patru ani de gimnaziu şi 75 la sută media de la evaluarea naţională.
Luna august a acestui an a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe planetă de la începutul monitorizării temperaturilor în 1880.
Declarația a fost făcută de Agenția Americană pentru Cercetare Oceanică și Atmosferică.
De asemenea, temperatura de la suprafața oceanelor a fost cea mai mare înregistrată vreodată, situându-se cu 0,78 grade Celsius peste media secolului al XX-lea.
Temperaturi foarte ridicate s-au înregistrat în special în America de Sud, părți din Africa, Orientul Mijlociu, Europa și Asia.