Știri 29 septembrie 2015
Evenimentul s-a desfășurat duminică,cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la mutarea către Domnul a episcopului Ilarie Teodorescu, care a păstorit cetatea Tomisului timp de doi ani, între 1923 și 1925.
Totodată, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat la catedrala arhiepiscopală, o slujbă de pomenire și a evocat viața primului ierarh al Tomisului de după reînfiinţarea eparhiei de la malul mării.
Duminică seara, Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, a găzduit un simpozion dedicat trecerii a 90 de ani de la mutarea la cele veșnice a Episcopului Ilarie al Constanţei.
Aici au fost evocate viaţa şi activitatea ierarhului tomitan de către diferite personalităţi.
Astfel, invitatul special al simpozionului, parohul Bisericii Amza din Bucureşti părintele Sandu Florin Alin, a vorbit despre activitatea preotului Ilie, ca ctitor și paroh al Bisericii din Capitală
În continuare, Şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa Virgil Coman a amintit că episcopal Ilarie Teodorescu a pus bazele Seminarului Teologic și Palatului Arhiepiscopal din Constanța.
La rândul său, organizatorul evenimentului, teologul Ionuţ Druche a sintetizat cele două direcții ale desfășurării evenimentului
La finalul evenimentului, Înaltpresfinţitul Teodosie i-a oferit în dar părintelui de la biserica Amza o cruce mai veche de un secol, folosită în activitatea sa pastorală de părintele Ilie, devenit Episcopul Ilarie Teodorescu.
Armata, Jandarmeria și Biserica rămân în topul încrederii românilor.
Așa arată un sondaj INSCOP realizat în perioada 10 – 15 septembrie.
În privința instituțiilor internaționale topul este condus de NATO, urmat de ONU și Uniunea Europeană.
Clasamentul încrederii în instituțiile politice interne este condus de Președinție cu 46,3% încredere multă și foarte multă, urmată de Primărie cu 36,3% încredere multă și foarte multă.
Pe poziția a treia se află Curtea Constituțională, care se bucură de aprecierea a 35,1% dintre români (38,2% în iulie 2015).
În coada clasamentului se află Parlamentul, partidele politice și băncile.
Prima platformă online de logopedie a fost lansată recent.
Site-ul vorbestecorect.ro se adresează atât părinților și copiilor, cât și logopezilor din România și din Republica Moldova.
Proiectul este dezvoltat de o echipă de specialiști români și le oferă părinților ocazia să detecteze ușor dacă cei mici au probleme de dezvoltare a limbajului sau probleme de pronunție.
După ce primesc răspunsul evaluării, platforma îi ajută pe părinți să aleagă mai ușor un logoped, dintr-o listă numeroasă, în funcție de localitate sau în funcție de aprecierile de care se bucură aceștia din partea altor părinți.
Astăzi este Ziua Mondială a Inimii.
Aceasta are drept scop creșterea gradului de informare al populației globului asupra factorilor de risc în apariția bolilor cardiovasculare.
În prezent acestea sunt responsabile pentru 17,3 milioane de decese pe an.
Până în 2030 se estimează că cifra va crește la 23 de milioane.
România se află între ţările din Europa cu o rată ridicată a mortalităţii, deşi numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scăzut în ultimii 10 ani.
Numărul copiilor aflați într-o măsură de protecție specială a scăzut sub 60.000 în România.
Potrivit președintelui Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil, Bogdan Simion, este pentru prima dată în ultimii 25 de ani, când se înregistrează acest număr.
Acesta a anunțat că România a făcut eforturi majore în domeniul protecției copilului și a reușit să reducă numărul copiilor din instituții de la aproximativ 200.000, în 1990, la 20.000 în prezent.
Defăimarea socială ar putea fi amendată.
Așa prevede un proiect de lege depus la Parlament.
Potrivit documentului, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă într-o situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale în funcție de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie cu HIV/SIDA”.
Totodată ar urma să fie creat un departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Dacă defăimarea socială vizează o persoană fizică, sancțiunile ar putea fi cuprinse între 1.000 la 30.000 lei iar dacă un grup social este lezat, amenzile ar putea ajunge până la 60.000 lei.
Mai mult, radioul și televiziunea publică ar trebui obligate să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii ar trebui să urmeze cursuri pe această temă, iar scolile să adopte un „plan anual pentru combaterea discriminării”.
Sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare va fi modificat substanţial.
De la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare noul Cod fiscal.
Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula in funcţie de destinaţia locuinţei, rezidenţială sau nerezidenţială, și nu in funcţie de proprietar, persoana fizica sau juridica, aşa cum este in prezent.
Prin urmare, de la anul taxele locale pentru persoanele fizice vor creste cu până la 30%, dar vor scădea pentru cele juridice.
Copiii nevaccinaţi ar putea să nu mai fie primiţi la şcoală.
Astfel, înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului.
Un proiect de lege prevede că în România vor deveni obligatorii opt vaccinuri împotriva unor boli grave la copii.
Proiectul legii vaccinării precizează că părinții care refuză imunizarea vor fi amendați.
Inițiativa legislativă urmează a fi pusă în dezbatere publică și apare pe fondul scăderii în ultimul an cu 19% a acoperirii vaccinale în țara noastră.
România se află în prima parte a clasamentului european din punct de vedere al preţului la carburanţi.
În țara noastră, motorina este mai scumpă decât în 17 ţări membre UE.
Astfel, conform unui raport, motorina este mai ieftină în state ca Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia sau Spania.
Singurele state care au motorină mai scumpă decât în România sunt Danemarca, Finlanda, Italia, Olanda, Suedia şi Marea Britanie.
La polul opus, cea mai ieftină motorină din Europa este în Luxemburg, singurul stat unde acest carburant costă sub un euro litrul.