Știri 14 octombrie 2015
Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, după care au plecat la Belgrad, iar în anul 1521 ajung la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Tei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
Modernizarea ecluzelor va fi gata în martie 2016.
Este vorba despre trei ecluze de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră de la Cernavodă, Agigea și Ovidiu, iar lucrările tehnice vor fi finalizate până la 31 decembrie 2015.
Valoarea totală a proiectului este de 65,2 milioane euro, din care contribuţia Fondului de Coeziune este de 85%.
Scopul modernizării ecluzelor este garantarea unei bune conexiuni între porturile Constanţa și Midia cu fluviul Dunărea și dezvoltarea unui sistem durabil de transport şi integrarea acestuia în reţelele de transport ale UE.
Alăptarea naturală ar putea salva vieţile unui milion de copii în fiecare an.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai puţin de 40% dintre copiii din întreaga lume sunt alăptaţi exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni.
OMS recomandă alăptarea exclusiv la sân timp de şase luni, chiar dacă există lucrări ştiinţifice care recomandă diversificarea alimentaţiei nou-născuţilor de la vârsta de cinci luni.
În prezent, recomandarea OMS privind alăptarea la sân este urmată de mame numai în cazul unuia din cinci copii cu vârsta de până la şase luni.
Șoferii pot solicita un duplicat al permisului de conducere, prin e-mail, fără să se mai deplaseze la serviciul public comunitar.
Facilitatea este disponibilă pentru permisele auto emise din 2009, numai dacă documentele au fost pierdute sau deteriorate ori numele actual al titularului nu mai corespunde cu cel din vechiul document.
Pentru eliberarea noului carnet de conducere, titularul trebuie să depună o cerere în acest sens la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
Părinţii australieni sunt scandalizaţi de apariţia băuturii energizante denumită “Cannabis” pe piaţă.
Aceștia susţin că băutura promovează ideea de droguri către copii.
Compania producătoare susţine că băutura are extract de cânepă dar insistă că nu conține substanța THC din marijuana, responsabilă de impactul psihologic.
Băutura, produsă în Austria, se vrea o alternativă la alte băuturi energizante cunoscute.
Tot mai mulți părinți cer Ministerului Educaţiei să ia măsuri ca şcolile de stat să nu mai promoveze Haloween-ul.
În Suceava, aceștia au trimis un memoriu Inspectoratului Județean prin care cer şefilor învăţământului sucevean să trimită o circulară în şcoli prin care să interzică promovarea şi sărbătorirea Halloweenului, o serbare a urii și a groazei.
Reprezentanţii instituţiei au răspuns că prin activităţile educative promovate în mediul educaţional este încurajată libertatea de exprimare, dar și “valorile morale, culturale și umane”.
La rândul lor, reprezentanţii ministerului de resort au spus că ministerul nu a impus şi nici nu a recomandat inspectoratelor şcolare şi implicit unităţilor de învăţământ organizarea unor activităţi dedicate diferitelor sărbători.
Anul trecut, 28 de ONG-uri au cerut Ministerului să respecte Legea Educaţiei şi să nu permită apariţia Halloween-ului în şcoli.
Marile magazine vând brânzeturi contrafăcute.
Astfel, produsele de tip mozzarella sau cașcaval conțin în cea mai mare parte brânză topită sau margarină inferioară, cu conținut de grăsimi vegetale și E-uri.
Specialiștii spun că modul în care sunt procesate grăsimile vegetale, dar și expunerea la temperaturi ridicate provoacă apariția unor compuși periculoși pentru sănătate.
Mai mult, aditivii utilizați pentru a obține textura, culoarea sau gustul pot fi nocivi în urma unei expuneri îndelungate la aceste temperaturi.
În anul 2013, în Marea Britanie a izbucnit un scandal național în urma verificărilor mai multor unități de alimentație care foloseau ca ingrediente brânzeturi contrafăcute, iar la începutul acestui an autoritățile franceze au scos la iveală aceste practici.
Curtea Constituțională din Polonia a decis în favoarea medicilor care refuză să facă avorturi.
Curtea a recunoscut că restrângerea dreptului medicilor poate fi făcută exclusiv în situații în care există o nevoie urgentă de a preveni moartea sau vătămarea gravă a sănătății femeii ca urmare a sarcinii.
Prin contrast, este neconstituțional să se solicite medicilor să acționeze contrar conștiinței lor în „alte situații urgente”.
În Polonia avortul la cerere este interzis, dar este posibil doar în caz de malformație a fătului sau de pericol pentru viața mamei.
Ofensa adusă însemnelor naţionale ar putea fi pedepsită cu închisoarea.
36 de parlamentari propun, într-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru infracţiunea de dispreţ pentru însemnele naţionale.
Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Potrivit inițiatorilor, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român.