Știri 26 octombrie 2015
Acesta s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie.
În urma luptei, Nestor îl ucide pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.
Biserica Ortodoxă Română va cinsti miercuri pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în noaptea de marți spre miercuri, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari a acestei mănăstiri.
Constănțenii care vor să primească ajutoare la încălzire își pot depune dosarele de solicitare începând de astăzi.
În cazul celor care au locuințele racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, ajutoarele se acordă doar familiilor ale căror venituri nu trec de 786 de lei lunar pe membru sau persoanelor singure care câștigă maxim 1.082 de lei lunar.
Cei care folosesc ca principală sursă de încălzire lemnele vor primi sprijin doar dacă nu depășesc venitul lunar de 1.800 de lei pe persoană, în cazul familiilor, respectiv 2.100 de lei, în cazul persoanelor singure.
Amintim că, în această iarnă, constănțenii vor plăti 250 de lei pentru o gigacalorie, cu 133 lei mai puțin decât costul de producție și cu 60 de lei mai puțin decât prețul subvenționat de anul trecut.
Astăzi începe să funcţioneze numărul de urgență 113.
Acces la acest serviciu vor avea persoanele cu dizabilităţi de auz şi vorbire.
Potrivit Legii, pentru a putea utiliza acest număr este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112.
Constituie contravenţii apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, faptele fiind sancţionate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Unul din doi copaci este tăiat ilegal în România.
Datele Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu arată căîn ultimii ani ţara noastră a pierdut aproximativ 3 hectare de pădure pe oră.
Un raport prezentat de această organizaţie precizează că în ultimii zece ani circa jumătate din lemnul tăiat a provenit din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor analizate destinaţia lemnului a fost o companie austriacă.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că firma a făcut deja obiectul unei anchete, s-au dat amenzi şi s-a confiscat o parte din lemnul tăiat ilegal.
Consumul de carne procesată produce cancer.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii include carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen.
De asemenea, carnea roşie, se află în următoarea grupă de risc. Studiul organizaţiei atrage atenţia asupra unor produse pe care românii le consumă frecvent: salamul, cârnaţii, costiţa, şunca și baconul.
Anul trecut, Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului avertiza că există “dovezi solide” potrivit cărora un consum excesiv de carne roşie ar duce la apariţia cancerului.
De vină ar fi hematina, un pigment care dă carnii culoarea specifică şi care afectează intestinul.
Şi afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva duc la formarea de compuşi cancerigeni.
Persoanele care vor să obţină permis de conducere sau şoferii faţă de care există suspiciuni de sindrom de apnee trebuie să se supună unui examen medical.
Un ordin de ministru publicat recent în Monitorul Oficial stipulează că românii care vor dovedi că-şi controlează afecţiunea, urmează un tratament şi că prezintă îmbunătăţiri pot primi permisul de conducere sau li se poate reînnoi cel vechi.
Potrivit aceluiaşi document, cei cu sindrom de apnee aflaţi sub tratament trebuie să facă un examen medical periodic la intervale de maxim 3 ani – dacă sunt conducători auto din grupa întâi – şi de maxim un an pentru grupa a doua.
Primarii care refuză arborarea drapelului şi-ar putea pierde mandatul.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa a iniţiat un proiect de lege care prevede că mandatul unui primar va înceta de drept, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului naţional sau purtarea eşarfei tricolore la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor.
Ministrul a apreciat că, în prezent, nearborarea drapelului naţional şi refuzul primarului de a purta eşarfe tricolore se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei, dar măsura nu este suficientă.