Ştiri 20 aprilie 2011
Acesta a trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, scriind omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.
Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de miercuri.
În această zi se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli, precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul de sărbători.
Detalii aflăm de la diaconul Nicuşor Enciu.
Primăria Constanţa a majorat preţul gigacaloriei.
Consilierii locali au votat, ieri, în şedinţă extraordinară, majorarea preţului gigacaloriei cu 13 procente.
Modificarea preţului pentru populaţie, de la 150 la 170 de lei, se aplică de la 1 aprilie.
Decizia a fost luată după ce la sfârşitul lunii martie ANRE a crescut tariful de producere şi transport al energiei termice, de la 167 la 183 lei pe gigacalorie.
Autobuzele RATC vor circula de Paşte cu program de week-end.
De asemenea, potrivit RATC, mâine şi vineri, autobuzele de pe toate liniile vor circula după programul obişnuit al unei zile lucrătoare.
Sâmbătă, în prima, precum şi în a doua zi de Paşti, autobuzele vor avea program de sâmbătă şi duminică, de la ora 5,45 până la ora 23,00.
De marţi, 26 aprilie, se va relua programul normal pe toate liniile.
Comisia europeană de mediu a propus o serie de amendamente la directiva privind sucurile naturale.
Potrivit comisiei, adaosul de zaharuri sau miere va fi autorizat numai în cazul nectarurilor, până la 20% din greutatea totală a produsului finit.
O prevedere specifică se referă la fabricarea piureurilor, pentru care fructul trebuie sa fie sănătos, suficient de copt şi proaspăt sau conservat prin procedee acceptate de Uniunea Europeană.
Totodată, consumatorii vor fi bine informaţi asupra conţinutului sucului de fructe.
Preţul electricităţii s-ar putea dubla până în anul 2020.
Potrivit unei asociaţii a furnizorilor, motivele sunt costurile implicate de schemele de sprijin pentru energii regenerabile şi eforturile producătorilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Totodată, ANRE a anunţat că schema de ajutor de stat pentru energia regenerabilă ar putea determina în acest an o creştere a preţului de producţie a electricităţii de 5-7%.
Ministerul Sănătăţii a anunţat demararea procedurii de clasificare a spitalelor.
Astfel, începând de astăzi, timp de 15 zile, toate unităţile sanitare au obligaţia de a solicita direcţiei de sănătate publică, clasificarea, conform noii legislaţii în vigoare.
Direcţiile de sănătate vor avea la dispoziţie 5 zile pentru a analiza cererile şi a încadra spitalele într-una dintre cele 5 categorii existente, în funcţie de nivelul de competenţă, după care vor trimite Ministerului Sănătăţii, spre aprobare, noua clasificare.
Persoanele care transmit boli venerice ar putea risca până la 15 ani de închisoare.
Iniţiativa aparţine senatorului, Iulian Urban, şi a trecut de comisiile Senatului.
Aceasta prevede închisoare de la 7 la 15 ani pentru cel care transmite în mod intenţionat boli venerice dacă persoana căreia i-a transmis maladia îşi pierde viaţa.
Propunerea legislativă a pornit de la cazul unui bărbat din Botoşani, bolnav de SIDA, a cărui soţie a murit în urma complicaţiilor generate de infectarea cu virusul HIV.
Mulţi români citesc şi socotesc cu dificultate.
Totodată, ţările europene şi-au îmbunătăţit sistemul de învăţământ în domenii-cheie, dar au atins doar unul din cei cinci indicatori de referinţă stabiliţi pentru 2010.
În ceea ce priveşte România, aceasta are încă un număr ridicat de persoane care scriu şi citesc cu dificultate, procentul fiind de 40% în 2009 faţă de media europeană de 17%.
Concluziile sunt prezentate în cadrul noului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în învăţământ şi formare.
Comisarul pentru educaţie şi cultură cere cu fermitate statelor membre să nu opereze reduceri în bugetele de învăţământ, chiar dacă se confruntă cu constrângeri din cauza crizei economice.
Proiectul privind taxa pe profit pentru companiile petroliere a fost depusă la Parlament.
Preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor, a iniţiat un proiect de lege care prevede supraimpozitarea profiturilor companiilor petroliere generate din vânzarea carburanţilor la preţuri care depăşesc anumite praguri.
Totodată, el a propus interzicerea exporturilor de gaze naturale până la diversificarea surselor de aprovizionare, adică până la construirea terminalului Nabucco.