Știri 5 noiembrie 2015
Aici vor fi aduse de la Catedrala Arhiepiscopală moaștele Sf. Pantelimon care vor rămâne în biserică până duminică.
Sâmbătă, de la ora 7, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de sfinţire mare a bisericii Sf. Nectarie din localitatea constănțeană Zorile.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti Soborul Sf Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 8:45 la Biserica Sfinții Îngeri, Capela Militară, cu prilejul hramului.
Luni, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sf Ierarh Nectarie de la Eghina.
Astfel, ierarhul nostru va oficia de la ora 8:30 sfânta liturghie, la Biserica Sf Ierarh Nectarie din cartierul Medeea, tot cu prilejul hramului.
Luni seară, de la ora 22, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de târnosire a bisericii Parohiei satului Moșneni din comuna 23 August, urmată de sfânta liturghie.
Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ’’Mărturii despre suferinţele românilor basarabeni deportaţi în Siberia’’.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Invitată de onoare va fi scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan,
unul dintre supravieţuitorii calvarului deportărilor, fiind printre basarabenii ridicaţi pe 6 iulie 1949.
Intrarea va fi liberă.
Constănțenii sunt invitați la spectacolul de operetă ’’Lăsați-mă să cânt’’.
Acesta va avea loc sâmbătă, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Libretul este compus de Erastia Sever, Liliana Delescu și Viorel Cosma, iar pregătirea muzicală și acompaniamentul la pian aparține lui Mihai Murariu.
Spectacolul este regizat de Mădălina Ștefania Radu, iar maestrul de cor va fi Ștefan Voicu.
Organizatorii sunt Stephanie Events și Arhiepiscopia Tomisului.
Biserica românească din Philadelphia a fost sfințită duminica trecută.
Aceasta are hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Mărturisitori Ardeleni” și a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al eparhiei, înconjurați de un sobor de preoţi.
Slujba de sfințire a marcat sărbătorirea bicentenarului bisericii.
Peste 75% dintre cauzele abandonului nu au legătură cu școala.
Cauzele abandonului sunt generate în principal de situaţia socioculturală şi economică a familiei.
Aceste cauze se referă la sărăcie, mediul familial, cultura şi tradiţiile grupului de apartenenţă, localizarea domiciliului faţă de şcoală, nevoile şi lipsurile din familie etc.
Astfel, tinerii din județele Constanța și Tulcea care au abandonat școala au primit o a doua șansă la educație prin proiectul “Consiliere și Oportunități de Reintegrare și Acces Liber la educație”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în parteneriat cu cel din Tulcea.
Taxele pentru deșeuri inerte, rezervarea locului de parcare sau întreținerea locului de veci din cimitir se vor plăti la Serviciul Public de Impozite și Taxe.
De ieri, a intrat în vigoare o hotărâre de Consiliu Local prin care SPIT preia responsabilitatea încasării taxelor menționate de la alte direcții ale Primăriei Constanța.
Reprezentanții SPIT precizează că taxa de deșeuri poate fi plătită și la punctul de încasare din incinta Portului Constanța (Poarta 9).
Salariile personalului din învăţământ vor fi majorate cu 15% de la 1 decembrie.
Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate ieri de Guvern, de creşterea salariilor vor beneficia 359 de mii de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personalul nedidactic.
Guvernul îşi îndeplineşte astfel angajamentul asumat prin acordul încheiat cu Federaţiile Sindicatelor din Învăţământ din toamna anului 2014.
Peste 80% din împăduririle din această toamnă se vor realiza în zonele de câmpie și Delta Dunării.
Pentru realizarea lucrărilor de împăduriri se vor folosi circa 5,3 milioane de puieți forestieri din speciile plop alb, salcie și salcâm.
Campania de împădurile va demara la jumătatea acestei luni.