Știri 17 noiembrie 2015
Membrii Sfântului Sinod îndeamnă toți preoții și credincioșii din parohii să organizeze colecte de bani, alimente, haine şi medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflaţi în suferinţă şi în sărăcie, bătrâni, copii orfani, familii defavorizate cu mulţi copii, persoane singure şi fără ajutor.
De asemenea, tinerii sunt invitați să se înscrie în asociațiile ortodoxe.
Elevii olimpici au fost premiaţi, ieri, la Guvern.
Printre cei recompensaţi se numără şi 18 profesori şi 11 elevi constănţeni.
Aceştia sunt de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic „N. Dumitrescu“ din Cumpăna, Liceul Internaţional de Informatică, Şcoala Gimnazială Spectrum şi Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi“ din Medgidia.
În funcţie de premiul obţinut, elevii şi profesorii au fost răsplătiţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 12.500 de lei.
Astăzi este Ziua internațională a studenților.
Aceasta a fost declarată oficial în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga.
Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat o demonstrație a studenților, în urma căreia nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România îndeamnă studenții la implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor.
Pentru a marca ziua, în țară sunt organizate diferite manifestații de către organizații studențești.
Două străzi din Constanța vor deveni cu sens unic.
Această măsură a fost luată pentru a se evita aglomeraţia.
Astfel, s-a instituit sensul unic de circulaţie pe câteva artere rutiere: strada Pescarilor, dinspre strada Belvedere către strada Grozeşti, pe tronsonul de drum cuprins între aceste două artere rutiere, şi pe strada Grozeşti, dinspre strada Pescarilor către strada Unirii, pe tronsonul cuprins între aceste două artere rutiere.
Prevalența fumatului a scăzut nesemnificativ în 4 ani.
Medicii spun că trebuie adoptată urgent legea pentru interzicerea fumatului în locurile publice şi restricţionarea publicităţii la punctele de vânzare pentru a reduce în timp, numărul de copii fumători.
Studiile arată că expunerea la fum de tutun la domiciliu continuă să fie crescută, astfel că aproximativ 40% dintre adulţi fumează pasiv acasă.
Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise a fost avizată favorabil de toţi membrii Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, iar medicii speră să fie aprobată cât mai repede şi de plenul Camerei Deputaţilor şi promulgată de preşedinte.
Angola este prima țară din lume care interzice islamul.
Ministrul angolez al culturii a declarat că procesul de legalizare a Islamului nu a fost aprobat de către Ministerul de Justiție și a Drepturilor Omului din Angola și, prin urmare moscheile din toată țara vor fi închise și demolate.
Angola are o populație majoritar creștină, astfel că aproximativ 95% din populație practică o formă de creștinism și a decis că, pe lângă Islam interzice o serie de alte religii și secte care în conformitate cu guvernul „subminează cultura națiunii”.
Decizia guvernul angolez a stârnit critici în lumea arabă și unele grupuri deja vorbesc despre represalii împotriva guvernului din statul african.
Publicistul şi filosoful Andrei Pleşu va primi, mâine, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
Ceremonia va avea loc de la ora 11.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius” – sediul vechi, de pe bulevardul Mamaia.
Cu această ocazie, filosoful va susţine şi o conferinţă cu titlul „Câteva reflecţii asupra prostiei”.
Iniţiativa aparţine Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, în semn de recunoaştere a meritelor lui Andrei Pleşu în domeniul cultural.
Ateiștii americani elimină scena Ieslei Nașterii Domnului afișată în parcuri, de Crăciun.
Organizația ateistă “Fondul Eliberării de Religie” a amenințat că va intenta un proces împotriva autorităților orașului Edina din Minnesota, în cazul în care instalația de Crăciun din acest loc public nu va fi îndepărtată.
Ateiştii au reamintit autorităților despre separarea Bisericii de stat, în SUA, precum și că instalarea de scene similare în parcurile din oraș “contravine Constituției”.
Primarul orașului a declarat că a votat fără tragere de inimă pentru respingerea instalării scenei de Crăciun și că este trist atunci când câțiva oameni vor să învingă opinia majorității absolute.
Guvernul grec limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți.
Acest lucru înseamnă că multe parohii vor rămâne fără preoți, iar duminica nu va mai fi oficiată Sfânta Liturghie.
Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.
Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.
Episcopii se arată îngrijorați în urma deciziei și au amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat țara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.
Femeile care au copii trăiesc mai mult.
Specialiştii din Marea Britanie sunt de părere că femeile care sunt mame sunt cu 20% mai puţin predispuse decesului timpuriu.
De asemenea, rezultatele altor cercetări au evidenţiat faptul că alăptarea este unul dintre factorii asociaţi cu o viață mai lungă. Oamenii de știință mai susţin că dereglările hormonale din timpul celor nouă luni de sarcină au pe termen lung efecte pozitive în ceea ce priveşte sănătatea inimii, dar reduc și riscul de apariţie a cancerului.
În cadrul studiului, specialiştii au analizat datele obţinute de la peste 300.000 de femei din mai multe țări din Europa.