Știri 27 noiembrie 2015
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu astăzi, de la ora 17, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Nectarie, Gheorghe, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeii, aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța.
Mâine, ierarhul nostru va săvârși sfânta liturghie arhierească, de la ora 8, la mănăstirea Călugăreni.
Duminică, IPS Teodosie împreună cu IPS Aleksei, Arhiepiscop de Bălți și Ananiev va săvârși, de la ora 7:30 slujba de sfințire a bisericii din satul Rariștea, comuna Ion Corvin.
Luni, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu alți 10 ierarhi din țară și străinătate, va săvârși de la ora 9, Sf. Liturghie Arhierească la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, cu prilejul hramului.
După slujbă va fi lansată cartea: ’’Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei – 25 de ani de vatra monahală neîntreruptă’’ scrisă de arhimandrit Cosma Mitu și Ionuț Druche.
Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura luni, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
În aceeasi seară vor fi vernisate expozițiile: Peștera Sfantului Apostol Andrei in imagini de epoca, organizata de teologul Ionut Druche si Pestera Sfantului Andrei in ochii copiilor, organizata de profesor Mădălina Oana Sfetcu.
Intrarea va fi liberă.
Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Irak a fost bombardată.
Aceasta aparține de Biserica Ortodoxă Chaldeeană.
Miercuri, în ziua cinstirii Sfintei Mucenițe Ecaterina, cupola bisericii închinată Maicii Domnului și chiliile au fost bombardate, iar soarta maicilor este până în prezent necunoscută.
Mănăstirea Sfânta Ecaterina din nordul Irakului a fost zidită de împărații bizantini la sfârșitul secolului 6 și se află de mult timp în teritoriul cucerit de către Statul Islamic.
Facturile la energia electrică vor scădea cu 10% de la 1 ianuarie.
Declarația a fost făcută de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Ieftinirea va fi realizată după ce tarifele de distribuţie vor fi reduse cu 8-10%, bonusul de cogenerare va scădea cu 4%, iar cota TVA va scădea cu 4 puncte procentuale.
Președintele ANRE a mai spus că, în medie, un consumator casnic foloseşte anual un MWh de energie, dar în mediul urban se consumă 2-3 MWh, în timp ce în mediul rural consumul este de 0,5 MWh.
Amenzile de circulaţie ar putea fi plătite oriunde şi în termen de maxim 15 zile.
Anunțul a fost făcut de directorul general al Direcției Generale Trezorerie și Contabilitate Publică din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Valentin Mavrodin.
Proiectul ar putea fi implementat până la sfârșitul anului viitor.
El a precizat că amenzile vor putea fi plătite la orice bancă, trezorerie sau primărie.
Plata se va efectua într-un cont unic, la Trezoreria Finanțelor Publice.
Toate procesele verbale vor fi pretipărite cu o serie unică cu cifră de control, contul unic, iar polițistul trebuie să completeze doar suma și CNP-ul persoanei respective.
Toate unităţile Poştei Române vor fi închise luni şi marţi.
Potrivit reprezentanților companiei, mâine, toate subunitățile poștale vor avea program normal de lucru aferent zilei de sâmbătă.
Ca urmare a programului anunțat, este posibil ca trimiterile poștale prezentate în zilele de 27 și 28 noiembrie să înregistreze timpi mai mari de circulație.
Mai multe străzi din orașul Constanța vor intra în reparație pentru optimizarea traficului.
Astfel, de săptămâna viitoare, Str. I.G. Duca, B-dul A.Lăpușneanu, Aleea Garofiței, Str.Productelor, Str. Unirii dar și Aleile și trotuarele în zona Str. Dionisie cel mic, vor intra în reabilitare.
Reprezentanţii cultului musulman din România atrag atenţia asupra existenţei unor lăcaşuri de cult musulman care nu au avizul Muftiatului şi unde se propagă ”idei religioase necunoscute”.
Aceștia consideră că trebuie urmat modelul din Marea Britanie unde lăcaşurile care propagă fundamentalismul sunt închise.
În aceeaşi măsură, personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul căruia îi aparţine, cât şi de Ministerul Educaţiei, astfel vor putea fi evitate cazurile în care diverşi cetăţeni îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane și ignoră instituţiile statului român.
Proiectul legii vaccinării a fost finalizat și urmează să fie dezbătut în comisiile parlamentare.
Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a declarat că se încearcă evitarea câtorva probleme printre care disponibilitatea permanentă a dozelor de vaccin la medicii de familie.
Se prevede, în acest sens, existența unui stoc la nivel național care să acopere necesarul pentru un an suplimentar.
Tot prin această lege, statul român își va asuma și va acoperi financiar orice reacții adverse care ar putea să apară după vaccinurile obligatorii.
ANM a emis o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, ninsori, strat consistent de zăpadă și polei pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 18 până mâine la ora 12.
În intervalul menţionat în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
Precipitaţii mixte se vor semnala în Banat, precum şi în zona Carpaţilor Orientali, în vestul şi nordul Moldovei şi local în Transilvania, unde se va forma polei.
În Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă consistent.
În regiunile sudice şi sud-estice, dar şi pe crestele montane, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale ce vor depăşi local 55…65 km/h.