Știri 1 decembrie 2015
Potrivit Constituţiei la articolul 12, ziua de 1 decembrie este declarată Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclamă unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclamă şi libertatea minorităţilor, libertatea şi egalitatea confesiunilor religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea Unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, în mânăstiri şi şcolile de teologie ortodoxă se oficiază slujba de Te Deum şi se pomenesc eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îi îndeamnă pe clerici și pe mireni să coopereze mai mult în realizarea misiunii Bisericii.
Acesta semnalează necesitatea coresponsabilității și cooperării clericilor și laicilor în misiunea dinamică a Bisericii.
Acestea pot fi susținute astăzi prin mijloace moderne de comunicare – televiziune, radio, rețele de socializare, presă scrisă și on-line – instrumente prin care lucrarea Bisericii poate ajunge la cei care nu cunosc sau au uitat bucuria comuniunii în iubirea lui Dumnezeu.
Patriarhul îi îndeamnă pe credincioși să se folosească de exemplele Sfinților Părinți ai Bisericii, dar și de duhovnicii neamului românesc.
Papa Francisc a lansat un apel la reconciliere etnică şi religioasă.
Acesta vizitează Kenya şi Uganda, ambele victime ale islamiştilor radicali, dar şi Republica Centraficană, ţară puternic divizată de conflictul inter-confesional.
Dialogul inter-religios în Africa este esenţial pentru a învăţa tinerii că violenţa în numele lui Dumnezeu este nejustificată. Totodată, Suveranul Pontif le-a cerut liderilor lumii să asigure dezvoltarea economică şi protecţia naturii pentru generaţiile viitoare.
Ministerul Sănătății va investi mai mulţi bani pentru sistemul de îngrijiri paliative.
Medicii spun că pacienţii trebuie să beneficieze de servicii la nivelul standard verificat de CNAS şi Ministerul Sănătății.
Aproximativ 5% din nevoile de servicii paliative ale bolnavilor de cancer sunt acoperite în România, în condiţiile în care, la nivelul ţării, există 150.000 de pacienţi cu astfel de nevoi.
Autobuzele RATC circulă astăzi în regim de week-end.
Regia de transport în comun anunţă călătorii că excepţie face linia 3B care circulă cu doar două curse pe zi, la orele 6.00 şi 18.00.
Chioşcurile de abonamente ale RATC Constanţa sunt deschise între 9.00-17.00, cu excepţia punctului de lucru din Gară, care este deschis între orele 6 şi 21.
Toți bugetarii vor avea salarii majorate cu 10%, de astăzi.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede această creștere.
Iniţial, ordonanța de urgență emisă de fostul guvern se referea doar la majorarea salariilor din sănătate cu 25%.
Actului normativ i s-a adus însă o modificare, în sensul creşterii salariilor tuturor bugetarilor cu 10%.
Singura condiție care trebuia îndeplinită era ca aceştia să nu mai fi beneficiat în cursul anului de alte majorări.
Guvernul polonez a retras drapelul european din sala unde se desfășoară conferințele de presă.
Chiar dacă aprobă apartenența Poloniei la Uniunea Europeană, partidul din care face parte, premierul polonez are convingeri eurosceptice și pledează pentru o mai mare independență față de Bruxelles.
Premierul a subliniat că va desfășura o politică pentru a trage maxim de profit pentru cetățenii polonezi și pentru economia poloneză.
Companiile de gaze naturale vor plăti despăgubiri solicitanţilor dacă nu răspund la reclamaţii.
Anunțul a fost făcut de președintele ANRE, Niculae Havrileț.
În România există în prezent 300.000 de reclamaţii in medie pe an din partea consumatorilor casnici în sectorul gazelor naturale.
De asemenea, reprezentantul autorității spune ca racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale, atât pentru firme, cat si pentru persoanele fizice, vor dura pana la 90 de zile.
Preşedintele ANRE estimează pentru acest an o scădere de 5% a consumului de gaze la nivel naţional si spune ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, România nu a mai importat gaze timp de doua luni.