Știri 10 decembrie 2015
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
Sâmbătă, de la ora 8.15, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După sf. liturghie, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei de naştere a Înaltpreasfinţitului Teodosie.
Apoi, de la ora 12.30, ierarhul nostru va lua prânzul cu 150 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța și totodată va oferi o masă caldă și pentru 100 de bătrâni de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Poarta Albă.
Muzeul de Artă din Constanța va găzdui un recital vocal-instrumental cu scop umanitar.
Acesta se va desfășura astăzi, de la orele 17 și va fi susținut de prof. univ. dr. Bianca Manoleanu, conf. univ. dr. Remus Manoleanu și de corul elevilor de la Seminarul Teologic Dionisie Exiguul din Constanța.
Evenimentul este organizat în beneficiul Centrului pentru copiii abuzați, ridicat la Techirghiol de Parohia Sf. Mina din Constanța, cu binecuvântarea IPS Teodosie și cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor.
Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt profesor Marian Bostan.
Invitat va fi corul Belcanto al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, dirijat de Ierodiacon Profesor Calinic Savin.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.
Constănțenii din mai multe zone vor rămâne fără apă rece.
Astfel, mâine în intervalul 5.00 – 19.00, vor fi afectați consumatorii de pe b-dul Aurel Vlaicu, tronsonul delimitat de intersecțiile cu b-dul Tomis și Aleea Universității și abonații de pe străzile Rubinului, Smaraldului, Agatului, Aleea Universității, Opalului, Perlei, Safirului, Topazului și Aleea Hortensiei.
Venitul minim garantat nu va mai fi condiţionat de plata taxelor și impozitelor.
De asemenea, acesta se va calcula independent de alocaţia pentru copii.
Decizia a fost luată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Deputatul Adrian Solomon a subliniat că, până acum, persoanele care nu-şi achitau de exemplu, o amendă, pentru că nu aveau cu ce, pierdeau dreptul la venitul minim garantat.
Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa va avea program special de sărbători.
Astfel, în zilele de 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30 şi 31 decembrie în fiecare din agenţiile fiscale ale instituţiei va funcţiona câte un singur ghişeu doar pentru plata impozitelor, taxelor, amenzilor şi pentru obţinerea certificatelor de atestare fiscală.
Aceste ghişee vor funcţiona la sediile SPIT din: str. Sulmona, str. Atelierelor, City Park Mall, str. Badea Cârţan şi str. Nicolae Grindeanu şi vor fi deschise publicului între orele 08.30 și 16.30.
Agenţiile fiscale vor fi închise vineri, 25 decembrie şi vineri, 01 ianuarie, declarate zile libere de sărbătoare legală.
De luni, 4 ianuarie 2016, vor fi deschise toate agenţiile fiscale şi vor fi reluate toate operaţiunile specifice instituţiei.
Impozitele pe locuinţe vor fi mai mari de anul viitor.
Conform noului Cod fiscal, impozitele pe locuinţele persoanelor fizice se vor majora cu până la 30%, iar calculul va fi realizat, ca şi până acum, de autorităţile locale.
În cazul sediilor de firme din apartamente, contribuabilul este cel care va încadra clădirea în categoria rezidenţială, nerezidenţială sau mixtă.
Valorile impozabile ale clădirilor nerezidenţiale care aparţin persoanelor fizice, precum şi valorile impozabile ale clădirilor persoanelor juridice, vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale de către contribuabili.
Legea privind sinuciderea asistată a intrat de astăzi în vigoare în Quebec.
Aceasta este prima provincie canadiană care propune reglementarea strictă a eutanasiei în cazul persoanelor atinse de o boală incurabilă și care vor sa pună capăt suferinţei.
Ministrul canadian al sănătăţii a declarat că o decizie atât de importantă “aparţine exclusiv pacienţilor, care hotărăsc să o ia sau nu în această direcţie.
Medicii vor fi cei care vor stabili când durerea bolnavului este atât de puternică încât nu mai poate fi alinată prin medicamente.
Guvernul va suplimenta cu 200 milioane de lei plafonul de garantare pentru programul Prima Casă pentru acest an.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei.
Totodată, creditele se vor acorda în condiţii actualizate de cost.
Medicii şi asistentele care ies pe stradă în halate de spital vor fi sancționați.
Aceștia riscă de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă.
Totodată, secţiile de Terapie Intensivă care nu respectă normele de igienă ar putea pierde finanţarea suplimentară.
Măsurile vor fi luate deoarece o infecţie banală poate ucide un bolnav cronic cu imunitatea scăzută.
Zilele libere lucrate anul viitor nu vor fi compensate financiar.
O ordonanţă de urgenţă adoptată ieri de Guvern prevede că orele suplimentare lucrate în 2016 să fie compensate doar cu timp liber corespunzător.
Românii vor avea parte anul viitor de doar 13 zile libere deoarece două sărbători pică în aceeași zi: Paștele și Ziua Internațională a Muncii, la 1 mai.
Astăzi este Ziua internațională a drepturilor omului.
La această dată, în anul 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului.
Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile și cu libertăți fundamentale.
Ulterior, aceasta a fost completată cu: Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Convenția internațională asupra drepturilor politice și civile, Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și Convenția drepturilor copilului.
Ziua drepturilor omului din acest an este dedicată împlinirii a 50 de ani de la adoptarea celor două acorduri internaționale pentru drepturile omului: Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale și Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.
Pensiile se vor majora anul viitor cu 5%.
Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate, ieri, de Guvern, punctul de pensie va urca de la 830,2, la 871,7 lei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a declarat că majorarea trebuia să fie de 4,31%, conform calculelor, dar în final s-a stabilit la 5%.
Totodată, Ministrul Apărării, Mihnea Motoc a explicat că pensiile speciale ale militarilor vor fi mai mari anul viitor față de cât sunt în prezent.