Știri 16 decembrie 2015
Acesta spune că autoritățile sârbe nu-i dau voie să construiască biserici și a fost nevoit să recurgă la o modalitate legală, prin construirea unor garaje.
Părintele Boian insistă pentru introducerea limbii române în şcolile din Serbia şi luptă împotriva discriminării.
Parlamentarii și-au votat pensiile speciale.
Principala modificare față de proiectul inițial este că deputații și senatorii vor beneficia de pensie doar dacă au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar.
Astfel, ei vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei.
Potrivit proiectului, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie de aproximativ 1.550 de lei, unul cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minim trei mandate ar câştiga aproximativ 4.600 de lei.
Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat, în termen de 10 zile, să o promulge.
Legea antifumat a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Aceasta a trecut cu 164 de voturi “pentru”, 20 voturi “împotrivă” și 26 de abţineri.
Potrivit legii, fumatul va fi interzis în toate spațiile închise, ceea ce înseamnă că nu vor mai exista spații dedicate fumătorilor în restaurante, cluburi și cafenele.
Legea urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.
Consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului.
Specialiștii Asociației pentru Protecția Consumatorilor au analizat 25 sortimente de sare din marile structuri comerciale.
Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare iodată decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care este de 5 grame.
Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre -, precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, potrivit APC.
Tot reprezentanții asociației solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine.
Proprietarii de mașini vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru timbrul de mediu, anul viitor.
Întrucât cursul de schimb care va fi folosit în 2016 este mai mare decât cel din acest an, valoarea timbrului de mediu va crește.
Astfel, în 2016, pentru calcularea timbrului de mediu se va folosi valoarea cursului de schimb leu-euro din 1 octombrie, de 4,4159, o valoare cu 0,15% mai mare comparativ cu cea din 1 octombrie 2014.
390 de biciclete vor putea fi închiriate la vară, atât de constănţeni, cât şi de turişti, pentru a se plimba prin oraş şi prin staţiunea Mamaia.
De câteva săptămâni, au început lucrările la cele 24 de staţii unde vor sta bicicletele şi de unde vor putea fi luate, pe baza unui card de utilizator.
Au fost realizate deja panourile şi rasterele anti-furt pentru biciclete.
Este vorba despre proiectul „Black Sea Bike, finanţat din fonduri europene, al cărei beneficiar este Primăria Constanţa.
Proiectul urmăreşte nevoile identificate în legătură cu lipsa de servicii oferite turiştilor şi subdezvoltarea lor, care necesită investiţii suplimentare.
Ieri a fost inaugurat Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă la Universitatea Ovidius.
Acesta este singurul centru din ţară de cercetare a cancerului.
Proiectul este finanțat din fonduri europene, fiind extrem de valoros pentru dezvoltarea învățământului universitar.
Numai la nivelul județului nostru sunt aproximativ 14 mii de pacienți cu tumori maligne.
Cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire sunt reprezentate de cancerul pulmonar, urmat de cel digestiv, de sân și de col uterin. Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, anual, în județ sunt depistați circa 2.400 de pacienți cu neoplazii maligne.
Telefoanele mobile, tabletele sau jocurile electronice sunt utilizate tot mai des de copiii de vârstă foarte fragedă.
Experții trag un semnal de alarmă asupra efectelor nocive ca urmare a folosirii tehnologiei în exces.
În opinia acestora, accesul copiilor de 3-5 ani la astfel de aparate ar trebui limitat la maxim o oră pe zi, în timp ce copiii între 6 și 18 ani ar trebui să aibă acces cel mult două ore pe zi.
De asemenea, specialiștii susţin că utilizarea tehnologiei limitează mobilitatea copiilor și duce la întârzierea dezvoltării acestora.
Folosirea excesivă a tehnologiei reprezintă unul dintre factorii care favorizează şi apariţia de boli psihice, iar conţinutul violent din media crește agresivitatea în rândul copiilor.