Știri 18 decembrie 2015
Acesta s-a născut pe moşia mănăstirii Sfântului Nicolae din Rădăuţi, pe la începutul secolului al XV-lea, cu numele de Dumitru.
A îndrăgit din copilărie viaţa bisericească şi ostenelile ascetice, iar după o perioadă de ucenicie, îmbracă haina monahală, şi primeşte numele de David.
A fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic iscusit, dar pentru că nu mai avea linişte din cauza celor ce îi cereau neîncetat ajutorul, s-a retras în mănăstirea Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus.
Apoi a devenit pustnic şi a primit numele de schimnicie de Daniil.
În anul 1451, Sfântul Daniil a devenit duhovnicul lui Ştefan cel Mare, pe care l-a încurajat să lupte pentru apărarea creştinătăţii, dar l-a îndrumat şi spre ctitorirea de lăcaşuri de cult.
A fost înzestrat cu mari haruri şi socotit sfânt încă din timpul vieţii.
S-a mutat la Domnul în anul 1496, iar în anul 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Română.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica dinaintea Nașterii Domnului sau a Sfinților Părinți după trup ai Domnului.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9,00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
De la ora 18, la biserica „Buna Vestire” din Constanţa, pe strada Dionisie cel Mic, ierarhul Tomisului va aduce spre cinstire o raclă cu fragmente din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, ce va rămâne în sfântul locaş.
Acestea sunt dăruite credincioşilor constănţeni de către monahii de la chilia „Înălţarea Domnului” a schitului Lacu (din Sfântul Munte Athos).
Apoi, ierarhul nostru va oficia slujbele Acatistul Sfântului Vasile cel Mare şi Paraclisul Maicii Domnului.
La final, va rosti un cuvânt de învăţătură ce va concluziona seria celor cinci Duminici Catehetice, desfăşurată pe parcursul Postului Crăciunului la această parohie.
Autobuzele RATC vor circula de Crăciun şi Revelion după programul zilelor de sâmbătă şi duminică.
Pe 24 decembrie, transportul în comun al persoanelor se va desfăşura în program normal, iar pe 25, 26 și 27 decembrie, între orele 5,45 – 23,00.
În ultima zi a anului, pe 31 decembrie, mijloacele de transport în comun vor începe să circule de la ora 5,15 şi se vor retrage la ora 21,30.
Pe 1 ianuarie 2015, prima cursă va fi la ora 12,00, iar ultima, la ora 23,00.
Totodată, RATC anunță că de luni, 21 decembrie, va fi suspendată linia 40C, de la Gară până la Campusul Universităţii „Ovidius”.
Măsura a fost luată pentru că studenţii intră în vacanţă. Autobuzele de pe această rută îşi vor relua traseul de duminică, 3 ianuarie 2016.
Astăzi este Ziua Minorităţilor Naţionale.
18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în anul 1992.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor ce aparţin minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.
În fiecare an, cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități.
CFR Călători anunţă că pasagerii pot beneficia de reduceri importante dacă vor alege să meargă cu trenul.
Potrivit site-ului companiei, în cazul unor trenuri InterRegio, se vor aplica tarife mai mici, de tip Regio, atât la bilete cât şi la abonamente.
În plus, pe unele rute, preţurile biletelor de clasa a 2-a, la tarif întreg, pentru trenuri InterRegio, sunt reduse cu 30 până la 50%.
Ziua de 9 mai ar putea fi declarată sărbătoare naţională.
În această zi se va sărbători anual proclamarea Independenţei României.
Potrivit proiectului de lege, 9 mai nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi.
Documentul prevedea iniţial includerea zilei de 9 mai în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează, prevăzută în Codul Muncii.
Această dispoziţie a fost însă eliminată, deoarece autorităţile spun că nu există susţinerea financiară necesară.
Crucea Roșie va dona haine pentru copiii din două parohii constănțene.
Astfel, luni, de la ora 12, 60 de copii din Runcu vor primi îmbrăcăminte și încălțăminte, iar de la ora 13, 35 de copii din Nistorești vor beneficia de daruri din partea Crucii Roșii.
Parlamentul României a respins, definitiv, proiectul de lege cu privire la “parteneriatele civile”.
Proiectul de lege, inițiat de deputatul Remus Cernea, prevedea posibilitatea legalizării unei forme de căsătorie civilă, între persoane de același sex.
Aceasta a fost a doua oară când Parlamentul s-a confruntat cu o astfel de cerere, după cea din 2013, și aceea respinsă.
Reamintim că la sfârșitul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial al României a apărut un proiect de lege constituțională ce definește căsătoria ca o uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie.
În același timp, în Grecia, ierarhii își exprimă dezacordul în legătură cu legalizarea uniunii între homosexuali.
Mitropolitul Ambrozie de Kalavria a spus că apărătorii sodomiei reprezintă un mare pericol pentru societate.
Crăciunul a fost interzis într-o școală americană.
Noul director al unei școli din Brooklyn-New York a anulat, de asemenea, Ziua Recunoștinței și ceremonia depunerii jurământului de loialitate față de steagul american.
Potrivit New York Post, un alt pro-decan le-a atras atenţia profesorilor că “nu toți copiii au aceleași sărbători”.
Anterior, o schimbare similară a fost pusă în aplicare în Italia.
Directorul unui liceu din apropiere de Milano, a interzis sărbătoarea Crăciunului, pentru a “nu fi ofensate sentimentele studenților care nu mărturisesc Creștinismul”.
Inițiativa nu a fost susținută de părinții elevilor.
Papa Francisc și-a exprimat susţinerea față de un referendum împotriva căsătoriilor gay în Slovenia.
El a cerut liderilor politici sloveni să “susţină familia, structura de referinţă a vieţii în societate”.
La iniţiativa Bisericii, Slovenia urmează să se pronunţe duminică prin referendum asupra unei legi care autorizează căsătoria între persoanele de acelaşi sex.