Știri 22 decembrie 2015
Acesta s-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sf. Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului oficiază de la această oră slujba de parastas pentru eroii Revoluției din Decembrie 1989 la Troița din parcul Casei de Cultură.
Apoi, de la ora 12.00, la Asociația pentru Persoane cu Dizabilități din Constanța, peste 30 de persoane vor primi alimente.
Acțiunea se intitulează „Masă îmbelșugată de Crăciun” și este organizată de către parohiile „Adormirea Maicii Domnului I”, „Adormirea Maicii Domnului II” și „Sfântul Ștefan”.
În cadrul evenimentului, IPS Teodosie va fi colindat de către cei prezenți și va rosti un cuvânt de învățătură.
De la ora 13.00, Ierahul nostru, împreună cu reprezentanți ai bisericii „Buna Vestire” din Constanța, va merge cu daruri la cei 100 de vârstnici din Centrul de îngrijire și asistență Poarta Albă, iar corul bisericii „Buna Vestire” va aduce, prin colinde, vestea Nașterii Domnului.
Acțiunea este organizată în parteneriat cu Școala generală nr. 40, „Aurel Vlaicu”.
Joi, în Ajunul Crăciunului, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.15, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
De asemenea, vineri, de sărbătoarea Nașterii Domnului, Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 9 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Astăzi se împlinesc 26 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.
Astăzi are loc solstiţiul de iarnă.
Astfel, această zi este cea mai scurtă din an şi are 8 ore şi 50 minute.
Până pe 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.
La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele luminează mai mult emisfera sudică a Pământului.
Poliţiştii nu vor mai fi evaluaţi la finalul acestui an.
Curtea Constituţională a precizat că evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului trebuie reglementată prin lege organică, iar delegarea reglementării acestora în sarcina ministrului încalcă Constituţia.
Decizia este definitivă şi obligatorie şi a fost dată în luna octombrie.
Polițiștii spun că riscă să nu se mai facă avansări în martie pentru că lipsesc calificativele din anul acesta şi astfel nu se mai îndeplinesc condiţiile de înaintare în grad.
Secţia de chirurgie 1 a Spitalului Judeţean Constanţa a fost inaugurată ieri.
Valoarea investiţiei s-a ridicat la 10 milioane de lei, iar fondurile provin de la Consiliul Judeţean Constanţa şi din fondurile pe care spitalul le-a câştigat în urma procesului câştigat cu CJAS Constanţa.
Astfel, pacienţii operaţi în cadrul unităţii sanitare vor beneficia de aparatură modernă de intervenţie, dar şi de saloane noi, prevăzute cu paturi special create pentru terapie intensivă.
Liderii administrațiilor locale vor avea pensii speciale.
Senatul a adoptat ieri proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi si vicepreşedinţi de consilii judeţene.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar Senatul este camera decizională.
Proiectul Legii antifumat a fost contestat la Curtea Constituţională de 33 de senatori.
În opinia parlamentarilor care au depus contestaţia, legea separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maxima siguranţă și ceilalţi fumători care nu au voie.
Senatorii spun că demersul la CCR nu este împotriva unei legi antifumat, însă trebuie ca un astfel de act normativ să respecte prevederile constituţionale.
Pliculețele de ceai sunt periculoase pentru sănătate.
Potrivit unor studii, pliculețele ieftine de ceai pot conține cantități mult prea mari de fluor și pesticide care afectează cu timpul structura oaselor și dinților, pot duce la probleme ale rinichilor și chiar cancer.
Cele mai multe plante nu sunt spălate înainte de a fi uscate și astfel acestea conțin reziduuri de pesticide.
Unele branduri de ceai, chiar și cele care susțin a fi naturale, au fost descoperite cu un conținut ridicat de pesticide cangerigene, peste limitele europene.
De asemenea, experții avertizează că pliculețele din hârtie sunt tratate cu o substanță cancerigenă.