Știri 23 decembrie 2015
Vineri, în ziua praznicului Nașterii Domnului, de la ora 9, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
În timpul slujbei, Corala bărbătească „Armonia” va interpreta o suită de colinde tradiționale.
În această perioadă, în Arhiepiscopia Tomisului se organizează acțiuni sociale.
Astfel, astăzi, preoții din cele trei parohii ale orașului Hârșova vor oficia Taina Sfântului Maslu la Spitalul orășenesc din localitate.
Apoi grupul de colindători ai Casei de Cultură a orașului îi vor colinda pe bolnavi, iar preoții vor oferi alimente celor ce vor rămâne internați în ziua praznicului Nașterii Domnului și nu se vor putea bucura de masa tradițională de Crăciun.
Vineri, în ziua de Crăciun, la ora 11,30, la biserica „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie, 600 de copii instituționalizați, dar și copiii parohiei vor primi daruri.
Totodată, preoții vor aduce vestea Nașterii Domnului prin colinde.
Mai mult de o treime din pacienții cu cancer în metastază și-au continuat activitatea la locul de muncă.
Această decizie a lor a fost semnificativ influențată de gestionarea simptomelor, indiferent de tipul de cancer sau de tratamentul urmat.
Așa au constatat oamenii de știință americani.
Ei menționează că o concentrare pe controlarea simptomelor poate ajuta la creșterea numărului bolnavilor care continuă să ducă o viață normală în timp ce luptă cu boala.
Studenții români vor putea să își facă masteratul în Marea Britanie, din toamna anului viitor.
Programul de studii este finanțat printr-un împrumut acordat de Guvernul britanic.
Dacă până acum tinerii puteau accesa aceste împrumuturi doar pentru studiile universitare, acum studenții români pot cere împrumuturi și pentru studiile postuniversitare.
Programele de master sunt cuprinse între 4.000 și 35.000 de lire sterline pe an, pentru universitățile din Marea Britanie.
Valoarea maximă a unui împrumut pentru studii postuniversitare este de 10.000 de lire sterline și este valabilă pentru toate programele și formele de învățământ.
Brazii de Crăciun, mesele festive și cadourile de sfârșit de an au fost interzise în instituțiile de învățâmânt din Tadjikistan.
Un decret a fost publicat ieri în această țară cu populație majoritar musulmană.
Acestea sunt cele mai severe restricții impuse în fosta republică sovietică în care, încă din 2013, nu mai sunt permise petrecerile de revelion, iar personajul Moș Crăciun nu a mai putut apărea în emisiunile televiziunii publice.
Spre deosebire de alte țări din regiune, precum Rusia, un brad va fi împodobit la Dușanbe doar cu puțin înainte de 31 decembrie și va fi menținut în public doar câteva zile din luna ianuarie.
Programul Poștei Române va fi modificat de sărbători.
Astfel, mâine se va asigura programul de lucru cu publicul, între orele 8:00 – 15:00.
În zilele de 25 şi 26 decembrie, 31 decembrie, 1 şi 2 ianuarie toate subunităţile poştale vor fi închise.
Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale prezentate în zilele de 23, 24, 29 şi 30 decembrie să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.
Pacienții din mediul rural nu se vor mai deplasa la oraş pentru investigaţii.
Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au intrat în posesia unor echipamente medico-informatice.
Este vorba despre un scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcţii vitale, un spirometru şi un analizator.
Acestea permit efectuarea analizelor la cabinetele medicilor de familie şi transmiterea rezultatelor, în format electronic, la peste 500 de medici specialişti din ţară.
Aproape 20% dintre tinerii români sunt şomeri.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică În trimestrul III 2015, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a fost de 63,2%, în creştere faţă de trimestrul anterior cu 1,2%.
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 67,8%, la o distanţă de 2,2% faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi şi pentru persoanele rezidente din mediul rural.
Reprezentanţii transportatorilor din România au semnat o înţelegere cu cei ai companiilor de asigurare de limitare a creşterii RCA-ului la maxim 50%.
A fost luat ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015.
Preşedintele Confederaţiei operatorilor şi transportatorilor autorizaţi din România, Vasile Ştefănescu a precizat că în cazul în care înţelegerile nu vor fi respectate, în luna februarie va avea loc un protest amplu al transportatorilor la nivel naţional.
În ceea ce priveşte RCA pentru persoanele fizice, nu vor exista modificări semnificative în 2016.
Autobuzele RATC vor circula de Crăciun şi Revelion după programul zilelor de sâmbătă şi duminică.
Mâine, transportul în comun al persoanelor se va desfăşura în program normal, iar pe 25, 26 și 27 decembrie, între orele 5,45 – 23,00.
În ultima zi a anului, pe 31 decembrie, mijloacele de transport în comun vor începe să circule de la ora 5,15 şi se vor retrage la ora 21,30.
Pe 1 ianuarie 2016, prima cursă va fi la ora 12,00, iar ultima, la ora 23,00.