Știri 19 ianuarie 2016
Aceasta este valabilă până joi, la ora 10.
În intervalul menţionat, în sudul, estul şi centrul ţării vor fi temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime de -15….-10 grade, iar izolat în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei se vor înregistra valori termice în jurul a -20 grade.
În Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, temporar, vântul va mai avea intensificări, cu viteze de 45…50 km/h, izolat peste 60 km/h în zona litorală.
Potrivit meteorologilor, vremea se va menţine deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa până în jurul datei de 26 ianuarie.
Ajutoarele de la stat şi alocațiile se vor da după reguli noi.
Astfel, la stabilirea veniturilor lunare, alocaţia de stat pentru copii nu se mai ia în calcul, ceea ce înseamnă că, familiile care au în întreţinere copii, ar putea primi bani mai mulţi.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa, Mariana Fătu a declarat că, de anul acesta, beneficiarii de ajutor social nu mai au obligaţia să-şi achite taxele şi impozitele pentru anii trecuţi.
Școlile din 30 de localități constănțene sunt închise și astăzi.
Ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a propus menținerea suspendării cursurilor în localități ca Adamclisi, Ion Corvin, Crucea, Băneasa, Lipnița, Hârșova, Deleni, Istria, Bărăganu sau Peștera.
Propunerea de suspendare ține cont de evoluţia vremii şi de siguranţa elevilor şi a profesorilor, precum şi de asigurarea condiţiilor proprii desfăşurării orelor de curs.
Circa 85% din conservele de carne de pe piaţă conţin nitrit de sodiu, asociat cu apariţia cancerului de stomac.
Mai mult, un sfert din conservele de carne conţin cartilagii, vase de sânge şi nervi.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor a analizat 60 de sortimente de conserve din carne din marile magazine.
Specialiștii spun că la alegerea unei conserve din carne trebuie să avem în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați și conținutul de sare.
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină din anul 2016 a debutat ieri la Catedrala Patriarhală din București.
La slujba Vecerniei, săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și au asistat și reprezentanții cultelor creștine din Capitală.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură.
Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină din anul 2016 este inspirată din textul scripturistic: „Ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat”.
Patriarhul României îndeamnă la ajutorarea persoanelor afectate de condițiile meteo severe.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel face apel la preoţi ca prin implicarea Consiliilor şi Comitetelor parohiale să îi ajute pe cei vârstnici, singuri şi fără ajutor, cu apă, ceai şi alimente, pentru a depăşi momentele dificile cauzate de condiţiile meteo severe din aceste zile.
Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul simulărilor pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.
Astfel, simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a are loc în perioada 22 – 24 februarie.
Testele constau în două probe scrise, iar pentru școlile cu predare în limba maternă – trei probe scrise.
Rezultatele vor fi afișate pe 4 martie.
Totodată, simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat are loc în perioada 7 – 10 martie.
Elevii clasei a XI-a vor susține două probe scrise, iar cei de clasa a XII-a – trei probe scrise, la care se adaugă cea de limba maternă.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 18 martie.
Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeaşi intensitate ca vara.
În aceste condiţii, dermatologii spun că se impune folosirea cremelor de protecţie, deoarece chiar și în sezonul rece, pot apărea petele, arsurile și cancerul și pot afecta persoanele care nu se protejează corect.
Persoanele care stau mult în aer liber dezvolta cu uşurinţă cuperoza, ridurile li se accentuează, iar riscul dezvoltării unor leziuni precanceroase este mare.
Schiorii profesionişti și alţi sportivi care își petrec mult timp în aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul feței.
Reclamele țigărilor electronice încurajează copiii să fumeze.
Oamenii de știință susțin că țigările electronice ar putea fi utilizate și de copii, mai ales că aromele sunt variate, pe gustul tuturor.
Afirmația se bazează pe un studiu realizat pe un eșantion de 600 de elevi.
În Marea Britanie, fumatul este foarte popular printre minori, deși vânzarea țigărilor este interzisă.