Știri 23 ianuarie 2016
Acesta va avea loc de la ora 16.00, la Ten Hotel Colonadelor, unde va fi prezent și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La eveniment participă: Dan Puric, Marian Cojoc, Lucia Hossu Longin, Zoe Rădulescu (fiica lui Gogu Puiu), Gheorghe Cușa (fost deținut politic) și directorul editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, în calitate de co-organizator.
Luni, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia mâine, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ierarhi Nicolae şi Bretanion”, de lângă localitatea 23 August.
Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente la împlinirea a o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Tema este „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial” și se desfășoară în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța.
Proiectul se va desfăşura în două etape, astfel că în prima parte vor fi evocaţi preoţi militari din cuprinsul judeţului Constanţa, iar în cea de a doua vor fi evocaţi din judeţul Tulcea şi Bulgaria.
Prima comemorare va avea loc mâine, ora 11.00, la parohia Basarabi I, din jud. Constanța.
Aici, protosinghel Maxim Vlad, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Costin Scurtu și directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche vor evoca viaţa preotului căpitan Anastase Popescu.
Apoi, vor mai fi comemorați preoții căpitani Alexandru Moroianu, Bănică Roşescu, Ioan Roşculeţ, Ioan Georgescu, Constantin Sădeanu şi Nicolae Coadă.
Mâine se împlinesc 157 de ani de la prima Unire a Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Această unire reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Actul solemn al acestui eveniment a fost marcat odată cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în capitala Bucureşti.
Astfel, la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor şi momentul în care ţara noastră primeşte numele de România.
Statul naţional român s-a format treptat, astfel că a început cu Unirea din 1859 şi s-a încheiat în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.
Cu acest prilej, militarii din Forţele Navale vor participa la ceremoniile organizate la Constanţa, Mangalia,Tulcea şi Brăila.
La Constanţa, activitatea se va desfăşura în Piaţa Ovidiu, în intervalul orar 13.00-14.00.